JOANNE DAVIDSON/SHUTTERSTOCK
kraj karijere

Michael Caine u 91. odlazi u mirovinu: "Za mene nema više glavnih uloga"

Nakon premijere filma ‘The Great Escaper‘‘ u kojem igra ratnog veterana koji bježi iz staračkog doma kako bi prisustvovao proslavi Dana D u Francuskoj za što je dobio odlične kritike, odlučio se oprostiti s glumom jer mu se više ne da igrati stare ljude.

Nakon premijere filma ‘The Great Escaper‘‘ u kojem igra ratnog veterana koji bježi iz staračkog doma kako bi prisustvovao proslavi Dana D u Francuskoj za što je dobio odlične kritike, odlučio se oprostiti s glumom jer mu se više ne da igrati stare ljude.

Britanski glumački veteran Sir Michael Caine objavio je da se nakon zvjezdane karijere duge sedam desetljeća te dan nakon izlaska njegovog najnovijeg filma ‘‘The Great Escaper‘‘, oprašta od glume. Ovaj još uvijek vitalni 90-godišnjak, igrao je u više od 180 filmova, a svoju odluku objasnio je s dozom tipično britanskog humora da se povlači jer je teško naći glavne uloge za osobu njegove dobi.

image

Sir Michael Caine, European Film Awards, 2015

BABIRADPICTURE/SHUTTERSTOCK

‘‘Dugo sam govorio da ću se povući i sada konačno jesam. Shvatio sam, imam film u kojem igram glavnu ulogu, dobio sam nevjerojatne kritike i što bih trebao više učiniti da bih bio bolji od ovog?‘‘, kazao je slavni glumac koji u filmu ‘‘The Great Escaper‘‘ glumi stvarnog veterana Drugog svjetskog rata Bernieja Jordana koji je 2014. pobjegao iz staračkog doma kako bi prisustvovao proslavi Dana D u Francuskoj. U filmu mu je partnerica legendarna Glenda Jackson koja, nažalost, nije doživjela premiejru.

Iza ovog dobitnika svih najvažnijih filmskih nagrada poput Oscara, Zlatnog globusa, BAFTA-e i mnogih drugih, respektabilni su filmski naslovi poput ‘‘Zulu‘‘, ‘‘Slučaj Ipcress‘‘, ‘‘Alfie‘‘, ‘‘Dobar posao u Italiji‘‘, ‘‘Čovjek koji je htio biti kralj‘‘, ‘‘Obučena da ubije‘‘, ‘‘Odgajajući Ritu‘‘, ‘‘Hannah i njezine sestre‘‘, ‘‘Mona Lisa‘‘, ‘‘Kućna pravila‘‘, ‘‘Kingsman: Tajna služba‘‘, ‘‘Cura na zadatku‘‘, ‘‘Vitez tame‘‘, ‘‘Riskantan posao‘‘ i još mnogi, mnogi drugi.

image

U filmu "Dobar posao" u Italiji iz 1969. s kolegicom Maggie Blye

COURTESY EVERETT COLLECTION/EVERETT/PROFIMEDIA

Britanci ga smatraju jednim od najvažnijih glumaca u povijesti svoje filmske industrije i jednim od najvažnijih ‘izvoznih‘ proizvoda u Hollywoodu. A koliko je imao bogati profesionalni život toliko mu je bio bogat i onaj privatni.

image

Posljednjih pet godina zbog operacije kralježnice otežano se kreće

CHRISBRANDIS.COM/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Bio je u braku s glumicom Patricijom Haines od 1954. do 1958., a hodao je i sa kolegicama Edinom Ronay, Nancy Sinatrom, Natalie Wood, Candice Bergen, Jill St. John i Françoise Pascal, kao i s Biancom Jagger, bivšom suprugom Micka Jaggera. Od 1973. u sretnom je braku braku s glumicom i modelom Shakirom Baksh u koju se zaljubio kada ju je vidio u reklami za brazilsku kavu. Prijatelj mu je dao njezin broj telefona i zvao ju je svaki dan dok nije popustila i odlučila se s njima naći. Imaju kćer Natashu Haleemu, a iz bivšeg braka Caine ima i kćer Dominique.

image

S drugom suprugom Shakirom i tek rođenom kćeri Natashom

KEYSTONE PICTURES USA/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
image

sa suprugom Shakirom, Rebeccom De Mornay i Tomom Cruiseom 1983. na promociji filma "Riskantan posao"

PETER BORSARI/PIP-LANDMARK MEDIA/LANDMARK/PROFIMEDIA

Bio je blizak prijatelj s Johnom Lennonom, a o njihovom prijateljstvu je rekao: "Kod Johna i mene to je bio slučaj zbližavanja jer smo oboje pripadali radničkoj klasi i dijelili smo smisao za humor. Pretvarali smo se da nismo ono što su ljudi mislili da jesmo." A među najboljim prijateljima bila su mu i dva ‘Jamesa Bonda‘ - Sean Connery i Roger Moore. Rođen je u Londonu kao Maurince Joseph Micklewhite i svoje pravo ime koristi van filmske industrije. Do sada je objavio tri autobiografije, a za mjesec dana izlazi mu roman "Deadly Game".

image

S prijateljem Rogerom Mooreom i Joan Collins

PHILIPPE LEDRU/AKG-IMAGES/PROFIMEDIA

Ovo su neki od najboljih filmova Michaela Cainea

Vitez tame (2008.)

U ovom hvaljenom filmu o Batmanu, Michael Caine igra Alfreda Pennywortha, lojalnog Batmanovog batlera. Film je režirao Christopher Nolan, koji Cainea naziva srećonošom jer svaki od filmova u kojem on igra mu bude uspješan, dok Caine Nolana smatra najboljim redateljem generacije. Uz Christiana Balea u ulozi Brucea Waynea, odnosno Batemana, svi su obožavali i lik Alfreda kojeg je izvanredno igrao Caine.

Kućna pravila (1999.)

U ovom filmu, Caine igra ulogu dr. Wilburna Larcha, koji vodi sirotište i obavlja ilegalne pobačaje. Film je baziran na istoimenom romanu Johna Irvinga.Film se bavi pitanjem moralnosti i donošenja teških odluka, a za svoju izvedbu Caine je nagrađen Oscarom za najboljeg sporednog glumca.

Dobar posao u Italiji (1969.)

Britanski kriminalistički film iz 1969. godine danas je klasik. U njemu Michael Caine igra ulogu Charlieja Crokera, vođe bande koja planira i izvodi pljačku zlata iz Torina a cijeli plan zasnovan je na prometnoj gužvi. Film je mnoge osvojio revijom automobila iz šezdesetih kao što su Mini Cooperi i Jaguari te jurnjavom kroz Alpe.

Uhvatite Cartera (1971.)

Kriminalistički triler donosi Cainea u ulozi Jacka Cartera, osvetnika koji istražuje misterioznu smrt svog brata. Film je poznat po svom surovom tonu i Caineovoj moćnoj izvedbi kao beskompromisnog glavnog junaka. "Uhvatite Cartera" je postao klasik žanra i jedan od najpoznatijih filmova u karijeri Michaela Cainea.

Odgajajući Ritu (1983.)

U ovom filmu, Caine igra ulogu profesora Franka Bryanta, koji podučava studenticu Ritu (koju igra Julie Walters) kako bi joj pomogao da promijeni svoj život. Film istražuje teme obrazovanja, društvenih promjena i odnosa između dvoje potpuno različitih ljudi. Caine je dobio nominaciju za Oscara za svoju izvedbu u ovom filmu.

Linker
27. travanj 2024 05:50