FLANIGAN/IMAGESPACE/SHUTTERSTOCK
gubitak težine

Mit o ljepoti ili kako se Oprah Winfrey našla na stupu srama

Situacija u kojoj se nalazi jedna od najmoćnih žena svijeta još je jedan od dokaza suvremene kontrole tijela koja stavlja žene u gotovo nemoguću poziciju.

Situacija u kojoj se nalazi jedna od najmoćnih žena svijeta još je jedan od dokaza suvremene kontrole tijela koja stavlja žene u gotovo nemoguću poziciju.

Evo vijesti oko koje se posljednjih nekoliko dana digla prašina: Oprah Winfrey raskinula je dugogodišnju suradnju s tvrtkom WeightWatchers. Iako je američka TV zvijezda bila javno lice te kompanije gotovo cijelo desetljeće i nekoliko puta istaknula da joj je njihov program za gubitak težine promijenio život, sada se odlučila povući iz odbora i donirati svoje dionice u dobrotvorne svrhe "kako bi opovrgnula svaku ideju o sukobu interesa zbog uzimanja preparata za mršavljenje".

Prema financijskom izvješću tvrtke, voditeljica nezaboravnog talk showa "Oprah Winfrey Show" imala je udio u vrijednosti od 18 milijuna dolara, a sve je odlučila donirati Nacionalnom muzeju afroameričke povijesti i kulture. Unatoč ovom potezu, tvrtka je priopćila da će Oprah i dalje surađivati u ostvarenju ciljeva WeightWatchersa, ukazujući na važnost pitanja zdravlja i pretilosti. O čemu je zapravo riječ? Do sukoba je došlo u prosincu kada je Oprah otvoreno progovorila za magazin People o svojoj borbi s viškom kilograma i cijelom procesu gubitka težine. Tada je otkrila kako je osim programa WeightWatchersa, nemedicinskog pristupa koji stavlja naglasak na omjere u prehrani, koristila i preparate GLP-1, točnije Wegovy i Zepbound. Riječ je vrsti lijekova koji pomažu pri regulaciji težine i smanjivanju razine šećera. Iako je primarno namijenjen osobama s dijabetesom tipa dva, mnogi su ga zbog toga što sprječava osjećaj gladi počeli upotrebljavati kao sredstvo za gubitak težine. Tako je postao popularan način za "mršavljenje bez napora" među holivudskim zvijezdama, a koristi ga čak i Elon Musk.

image

Oprah Winfrey raskinula je dugogodišnju suradnju s tvrtkom WeightWatchers

MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK

S obzirom na to da su i sami WeightWatchersi ulagali u GLP-1 lijekove, nije posve jasno zašto je upotreba ovih preparata od strane televizijske zvijezde uokvirena kao "sukob interesa". Naime, još su prošle godine kupili digitalnu zdravstvenu tvrtku koja je svojim članovima omogućila da dobiju recept za ove lijekove i ponosno obznanili ovaj novi poslovni pothvat. Unatoč tome, suradnja je prekinuta, a Oprah je stavljena na stup srama.

Naime, cijeli je događaj popraćen komentarima na društvenim mrežama, a neki su korisnici na TikToku optužili zvijezdu za "varanje". Da je i sama razmišljala na sličan način, potvrdila je i Oprah koja je jednom prilikom rekla da joj se u početku uzimanje ovih preparata činilo kao "lak izlaz", zbog čega je bila iznimno oprezna. I dok su diskusije o tome jesu li ovi tretmani dobri ili loši za nas primamljive, ova situacija ipak ukazuje na postojanje jednog zanimljivijeg paradoksa. Riječ je prije svega o tome da se s jedne strane nameću nerealni standardi ljepote, koji se ističu kao veliki faktor društvenog uspjeha, dok istovremeno postoji velika potreba za regulacijom načina na koji se oni postižu. Drugim riječima, postojeći društveni mit o ljepoti - o tome što ona jest - zapravo uvijek propisuje ponašanje koje može dovesti do njegovog ostvarenja. "Morate imati lijepo tijelo da biste imali vrijednost, ali nužno je da to postignete putem moći vlastite volje", imperativ je suvremenog doba. Paradoksalno, konstantno se javljaju brza rješenja u vidu kirurških zahvata i injekcija, no ona nisu dozvoljena jer predstavljaju "oblik varanja". Unatoč tome što nas kozmetičke industrije, estetska kirurgija, fitness centri, ali i brojni mediji stalno obasipaju slikama idealnih tijela, kako slučajno ne bismo zaboravili kako trebamo izgledati ako želimo nešto postići u modernom svijetu - ali brza rješenja ipak nisu dopuštena.

image

Javnost je stavila Oprah na stup srama

C FLANIGAN/IMAGESPACE/SHUTTERSTOCK C FLANIGAN/IMAGESPACE/SHUTTERSTOCK

Zašto je Oprah na stupu srama? Zato što je gubitak težine nije moralan - odnosno, nije u skladu s današnjom slikom lijepog tijela kao zdravog tijela, do kojeg se dolazi samo putem truda ili patnje. Neovisno o njezinom zdravstvenom stanju ili gubitku samopouzdanja zbog nemogućih ideala, ona je "varala". Što nam zapravo govori ova cijela situacija? Još jednom nam daje uvid u to kako su naši estetski kriteriji isprepleteni s vladajućim normama. No, više od toga, govori nam o suvremenoj kontroli tijela koja stavlja žene u nemoguću poziciju.

Linker
28. travanj 2024 12:14