Dodjeljene nagrade

Mostra u znaku žena: Lavove osvojile Cate Blanchett, Laura Poitras i Alice Diop

U Veneciji su proglašeni pobjednici 79. Mostre, na kojoj je drugi put u povijesti, Zlatnog lava za najbolji film dobio dokumentarac, a Cate Blanchett prognoziraju da bi za ulogu dirgentice mogla dobiti i trećeg Oscara.

Australska glumica Cate Blanchett ove je godine doslovce ‘pomela‘ Filmski festival u Veneciji. Osim što je oduševila modnim kombinacijama na crvenom tepihu, na sinoć zatvorenoj 79. Mostri dobila je i Zlatnog lava za najbolju glumicu. Uglednu nagradu donijela joj je uloga u filmu ‘Tár‘, psihološkoj drami smještenoj u međunarodni svijet klasične glazbe, usredotočenoj na Lydiju Tár, koju mnogi smatraju jednom od najvećih živućih skladateljica i dirigentica koja postaje prva žena šef dirigent velikog njemačkog orkestra. Za ulogu je Blanchett morala naučiti dirigirati, a kritičari i publika koja je vidjela film, govore da bi joj ova uloga mogla donijeti trećeg Oscara.

image
IPA/SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Zlatni lav za najbolji film otišao je u ruke redateljice, oskarovke Laure Poitras za njezin dokumentarni film ‘‘All the Beauty and the Bloodshed‘‘, emotivnoj priči o međunarodno poznatoj fotografkinji i aktivistkinji Nan Goldin. Film govori o njezinom životu, umjetničkom radu i borbi protiv obitelji Sackler koja je proizvodila i reklamirala psihoaktivnu drogu OxyContina o kojoj Golding i sama bila ovisna.

image

Oskarovka Laura Poitras dobila je Zlatnog lava za najbolji film festivala

LAURENT VU/SIPA PRESS/PROFIMEDIA

Ovo je drugi put u povijesti Venecijanskog filmskog festivala da je glavnu nagradu dobio dokumentarni film. Zlatnog lava za najboljeg glumca dobio je Colin Farrell za ulogu u filmu "The Banshees of Inisherin" koji se nije pojavio u Veneciji pa je nagradu preuzeo Martin McDonagh, scenarist istog filma također nagrađen Zlatnim lavom.

image

Mlada francuska redateljica Alice Diop kući odlazi s dvije nagrade

IPA/SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Francuska redatljica Alice Diop dobila je čak dvije nagrade za svoj moćni film "Saint-Omer", vrlo osobnu interpretaciju priče o suđenju Fabienne Kabou, mladoj ženi koja je ostavila i utopila svoje petnaestomjesečno dijete na plaži Berck-sur-Mer 2013.

Dobila je Velika nagradu žirija Srebrni lav i nagradu Luigi De Laurentis za najbolji debitantski film.

Linker
20. travanj 2024 09:34