PROFIMEDIA
Tužan oproštaj

Nakon teške bolesti preminuo je Andy Rourke, basist benda The Smiths

Andy Rourke, basist utjecajnog britanskog rock benda The Smiths, preminuo je nakon duge bolesti od raka gušterače. Imao je 59 godina.

Andy Rourke, basist utjecajnog britanskog rock benda The Smiths, preminuo je nakon duge bolesti od raka gušterače. Imao je 59 godina.

“S dubokom tugom objavljujemo da je Andy Rourke preminuo nakon duge bolesti raka gušterače. Andyja će oni koji su ga poznavali pamtiti kao ljubaznu i prekrasnu dušu, a ljubitelji glazbe kao iznimno nadarenog glazbenika. Tražimo privatnost u ovo tužno vrijeme”, napisao je gitarist Smithsa Johnny Marr na Twitteru.

Podsjetimo, The Smiths su osnovali u Manchesteru 1982. pjevač Morrissey, Marr, Rourke i bubnjar Mike Joyce. Morrissey i Marr bili su tekstopisci benda. Bend je 1983. potpisao ugovor s Rough Trade Records, a njihov prvi album, "The Smiths", objavljen je 1984. Hit albumi uključuju "Meat Is Murder" (1985.), "The Queen Is Dead" (1986.) i "Strangeways, Here We Come” (1987). Bend se raspao 1987.

image
DAMIEN MAGUIRE

Rourkeov rad se može čuti na nekoliko hit pjesama The Smithsa, uključujući "This Charming Man" i "There is a Light That Never Goes Out". Nakon razlaza, Rourke je radio na Morrisseyjevim solo pjesmama uključujući “Piccadilly Palare,” “Interesting Drug,” “November Spawned a Monster,” “The Last of the Famous International Playboys” i album “Bona Drag” (1990).

Kasnije u svojoj karijeri Rourke je svirao s FreeBassom, D.A.R.K.-om, Sinéad O’Connor, The Pretenders, Ianom Brownom i Badly Drawn Boyem.

image
MIKE COPPOLA AFP

“Ne samo najtalentiraniji basist s kojim sam ikad imao privilegiju svirati, već i najdraži, najsmješniji čovjek kojeg sam ikad upoznao. Andy je napustio zgradu, ali njegova glazbena ostavština je vječna. Već mi jako nedostaješ. Zauvijek si u mom srcu prijatelju”, napisao je Joyce na također na Twitteru, a brojne zvijezda su se pridružile sa sličnim porukama o slavnom basistu.

Linker
26. travanj 2024 18:21