Felicity Jean Photography/Handout/Getty Images
Veliki dan

Napokon vjenčani: Jacinda Ardern zablistala u elegantnoj vjenčanici

Bivša novozelandska premijerka vjenčala se s televizijskim voditeljem i novinarom Clarkeom Gayfordom u vinariji na Sjevernom otoku, a mladoženju je do oltara dopratila njihova kćer.

Bivša novozelandska premijerka vjenčala se s televizijskim voditeljem i novinarom Clarkeom Gayfordom u vinariji na Sjevernom otoku, a mladoženju je do oltara dopratila njihova kćer.

Poslije gotovo pet godina dugih zaruka i otkazanog vjenčanja zbog pandemije korone, bivša novozelandska premijerka Jacinda Ardern udala se za dugogodišnjeg partnera, televizijskog voditelja i urednika Clarkea Gayforda. U siječnju prošle godine nenadano je podnijela ostavku na mjesto premijerke, navodeći kao razlog iscrpljenost i činjenicu da je sunarodnjacima dala sve što je mogla i da više nema energije potrebne za vođenje zemlje. Nakon što je podijelila razlog zbog kojeg više ne želi biti premijerka, obratila se zaručniku usred konferencije za novinare i rekla mu: "Hajde da se konačno vjenčamo".

image
Felicity Jean Photography/Handout/Getty Images

Godinu dana poslije javno izrečenog prijedloga i dvije godine nakon što je odgodila njihovo vjenčanje zbog strogih, novozelandskih mjera protiv pandemije Covida-19 (tada je rekla da ne bi bilo fer udati se dok njene sunarodnjakinje otkazuju vjenčanja), 43-godišnja Jacinda Ardern prešla je s riječi na djelo. Bračne zavjete par je izrekao pod krošnjama u vinariji Craggy Range krajem ovog tjedna, na istočnoj obali Sjevernog otoka, u okrugu Hawke‘s Bay gdje živi mladoženjina obitelj.

Građanski obred je održan pred 50 do 75 gostiju, otkriva novozelandski portal Stuff, pred najužim članovima obitelji, najbližim prijateljima i nekoliko političara među kojima je bio bivši premijer Chris Hipkins. Ulogu matičara preuzeo je njezin dugogodišnji prijatelj i bivši potpredsjednik vlade, Grant Robertson. Mladenka je blistala u vjenčanici novozelandske dizajnerice Juliette Hogan, dok je 47-godišnji mladoženja odjenuo po mjeri izrađeno svečano odijelo.

Njihova petogodišnja kći Neve Te Aroha dopratila je oca do oltara, odjevena u haljinu izrađenu po mjeri iste dizajnerice, s elementima vintage vjenčanice koja je nekad pripadala njenoj baki. Tamošnji mediji doznaju kako su za uzvanike postavljena najmanje tri različita natkrivena, elegantno aranžirana mjesta za osvježenje jer je na Novom Zelandu sada ljeto, stoga je tijekom vjenčanja bilo prilično vruće.

Svojedobno jedna od najomiljenijih političarki svijeta (bila je prva predsjednica Vlade koja je na zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku, u rujnu 2018., došla sa svojom tromjesečnom kćeri, koju je, dok je na East Riveru držala govor, čuvao njen partner), a ušla je u povijest kao druga žena koja je rodila tijekom obnašanja vlasti. Prva je, naime, bila pakistanska premijerka Benazir Bhutto.

image

Trudna premijerka s kraljicom Elizabetom II., 2018., u pratnji partnera Clarkea Gayforda

SHUTTERSTOCK

Sunarodnjaci pamte Jacindu Ardern po odlučnoj reakciji nakon masovne pucnjave u Christchurchu 2019., godine, a primjereno je reagirala i nakon vulkanske erupcije u domovini u prosincu iste godine, bila je na vlasti i u vrijeme korone kada je zagovarala stroge mjere protiv širenja virusa, a hladnokrvno je podnijela i potres od 5,8 po Richteru. Naime, političarka se u vrijeme potresa 2020. godine nalazila u svom uredu, u glavnom gradu Wellingtonu dok je za televiziju davala intervju uživo. Potres je trajao oko 30 sekundi, predmeti su padali s njenog stola koji se tresao, a ona je smireno nastavila s razgovorom, dodajući kako se, eto, ured "malo protresao".

image

S američkim predsjednikom Joeom Bidenom 2022.

POOL/ABACA/SHUTTERSTOCK

Supruga je upoznala na dodjeli nagrada Metro Restaurant Awards, 2012. godine. Zaručili su se 2019., dvije godine nakon što je preuzela vođenje zemlje. Ubrzo nakon stupanja na dužnost, Ardern je objavila da je trudna. Njihovo prvo zajedničko dijete, kćer Neve, rodila je 2018. godine: poštujući naslijeđe izvornih stanovnika Novog Zelanda, djevojčica je dobila maorsko ime. Sada su, pak, dočekali vrijeme kada se mogu posvetiti jedno drugome, a bivša premijerka punim plućima uživa u životu obične građanke i zasad ne pomišlja na povratak u javni život.

Linker
27. travanj 2024 03:43