Žene u nogometu

New York Times se raspisao: ‘Upoznajte prve dame hrvatskog nogometa‘

U Hrvatskom nogometnom savezu rade više od trideset godina. Ivančica Sudac jedna je od najdugovječnijih žena u europskom nogometu, a Iva Olivari s nekoliko mjeseci kraćim stažem, već godinama sjedi na klupi uz stručni stožer i naše reprezentativce.

Na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Katru, osim naših nogometaša, svjetskih viceprvaka, u centar pažnje došle su i dvije samozatajne žene, Iva Olivari i Ivančica Sudac. Olivari je team menadžerica hrvatske A reprezentacije i već nekoliko godine sjedi na klupi uz izbornika, stručni stožer i naše reprezentativce, a Ivančica Sudac je voditeljica Međunarodnog odjela i licenciranja Hrvatskog nogometnog saveza koja je prošle godine izabrana na četverogodišnji mandat u FIFA-inu Komisiju za reviziju, sukladnost i upravljanje.

image

Sa stručnim stožerom uoči prve utakmice protiv Maroka na Svjetskom prvenstvu u Katru

TOM DUBRAVEC CROPIX
image

Iva Olivari s Marcelom Brozovićem, Šimom Vrsaljkom, Dujom Čopom, Miljenkom Rakom i Marijanom Mrmićem na treningu u Francuskoj 2016.

RONALD GORSIC/CROPIX CROPIX

Ivančica Sudac bila je studentica prava s malo interesa za nogomet kad je 1991. dobila poziv da se pridruži hrvatskom savezu godinu dana prije nego što ga je FIFA službeno priznala, a Iva Olivari pridružila se HNS-u nekoliko mjeseci kasnije. O ženama koje su dočekale, pratile pa i ispratile brojne naše reprezentativce ovih dana pisao je novinar Tariq Panj iz New York Timesa posvetivši im iscrpni članak pod nazivom "Upoznajte prve dame hrvatskog nogometa".

U njemu je Iva Olivari otkrila da našeg kapetana Luku Modrića prati od prvih nogometnih koraka, još dok je bio golobradi dečkić do svjetske slave i ulaska u klub najvećih nogometaša u povijesti tog sporta.

image

S izbornikom Zlatkom Dalićem i kapetanom Lukom Modrićem na dočeku reprezentacije nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji

VEX

"Gledate ga kako raste, gledate ga kako postaje čovjek. To je putovanje koje smo zajedno prošli", rekla je Olivari o našem kapetanu koji je imao samo sedam godina kada je ona počela raditi u HNS-u.

On naravno nije ni prvi, ni jedini ni zadnji o kojem će Iva brinuti poput mame jer dečkima ništa ne smije nedostajati čak i ako to izlazi iz opisa njenog radnog mjesta. Sebe i Ivančicu u ovom "muškom" poslu duhovito je prokomentirala: "Ma mi smo vam kao dva dinosaura."

To i ne čudi jer je Ivančica Sudac jedna od žena s najdužim stažem u europskom nogometu i iako Iva Olivari ima nekoliko mjeseci kraći staž, on traje dulje od trideset godina. Bile su osnivačice međunarodnog odjela Hrvatskog nogometnog saveza i dugo su radile zajedno. U početku nastajanja HNS-a prevodile su tisuće stranica međunarodnih sportskih propisa, a zatim pišući pisma inozemnim savezima kako bi prenijele zahtjeve naših sportskih dužnosnika. Prvih nekoliko godina radile su na pisaćem stroju prije nego što su dobile primitivni program za obradu teksta koji bi dijelile okretanjem ekrana jedna prema drugoj.

image

Ivančica Sudac jedna je od najdugovječnijih žena u europskom nogometu

DAMIR KRAJAC/CROPIX CROPIX
image

Ivančica Sudac sa Davorom Šukerom, bivšim predsjednikom HNS-a

DAMIR KRAJAC/CROPIX CROPIX

Ivančica Sudac danas obnaša već spomenutu funkciju u FIFA-inoj Komisiji za reviziju, sukladnost i upravljanje, dok je Iva Olivari ove godine bila delegatkinja UEFE na finalu ženskog nogometnog Eura u Londonu.

I objema je njihov posao prvenstveno ljubav, a dečke iz HNS-a i reprezentacije doživljavaju kao drugu obitelj. I nikada, ni na tren nisu ni pomislile da bi se maknule iz tog svijeta, po predrasudama rezerviranog samo za muškarce. Jer one pobjede i poraze doživljavaju puno emotivnije od najstrastvenijih navijača, i svaka utakmica, pogotovo na prvenstvima poput ovog u Katru, za njih je istinski emotivni vrtuljak.

Linker
24. travanj 2024 23:14