Kostimirani spektakl

Nova serija: Brak s kraljem koji ne voli higijenu ni seks naveli su kraljicu na pobunu

Brak s nesigurnim tinejdžerom i ne baš prijateljski doček na francuskom dvoru naveo je kraljicu na pobunu u raskošnoj BBC-jevoj osmodijelnoj seriji.

Dosad najraskošnija ekranizacija života Marie Antoinette otkriva malo znane detalje iz života francuske kraljice s raskošnim kostimima i scenografijom koja bi, kako piše Guardian, mogla nadmašiti dosadašnje. Riječ je o istoimenoj, osmodijelnoj seriji iza koje stoje BBC i francuski Canal+, čija je autorica Deborah Davis, britanska spisateljica koja se proslavila scenarijem za povijesnu dramu "Miljenica".

Naslovnu ulogu tumači njemačka glumica ruskog podrijetla, Emilia Schüle, a radnja prati jednu od najglamuroznijih vladarica dok je još bila naivna i razigrana tinejdžerica, tek udana za francuskog prijestolonasljednika. Kad je prvi put ugledala nesigurnog tinejdžera za kojeg su je udali, dofena Louisa-Augustea (kasnije kralja Louisa XIV.) ili kad mu je, bolje rečeno, prišla blizu, bila je jako razočarana.

"Pere li se on uopće?" nervozno je upitala svoju dvorsku damu, no ni ona nije bila sigurna kako princ - tu ulogu tumači Louis Cunningham, zvijezda Netflixove serije "Bridgerton" - stoji po tom pitanju.

Kasnije se pokazalo da joj je stav supruga prema higijeni najmanji problem: njihov brak dugo nije konzumiran, a "krivnja" zbog nedostatka akcije u bračnoj ložnici prebačena je na nju. To je, pak, buduću kraljicu nagnalo na revolt i tako u seriji počinje priča o njezinoj pobuni protiv francuskog dvora te o intrigama koje su se plele protiv nje.

Serija, naime, pokušava rebrendirati kraljicu kao feminističku ikonu tog doba. Gledatelji će prosuditi je li ju Deborah Davis uspjela "oslikati" u tom tonu. Prikazivanje je počelo 29. prosinca na BBC-ju jer su blagdani idealan tajming za uživanje u raskošno kostimiranimm pričama, čak i ako znamo kakav će im biti kraj.

Linker
24. travanj 2024 10:45