Brad Pitt i Angelina Jolie

 SHUTTERSTOCK EDITORIAL
Još jedan obrat

Nove zavrzlame: Brad Pitt i Angelina Jolie borbu za čaroban dvorac i vinariju nastavljaju na sudu

Iako se činilo da su nekad bivši supružnici dogovorili oko podjele Château Miravala i vinarije, stvari su se ponovno zakomplicirale. Naime, Angelina je odavno prodala svoj udio, no sada je sud u Luksemburgu potvrdio presudu da se situacija s prodajom dionica vrati na početak.

Iako se činilo da su nekad bivši supružnici dogovorili oko podjele Château Miravala i vinarije, stvari su se ponovno zakomplicirale. Naime, Angelina je odavno prodala svoj udio, no sada je sud u Luksemburgu potvrdio presudu da se situacija s prodajom dionica vrati na početak.

Borba holivudskog glumca Brada Pitta koji želi vratiti kontrolu nad poslovanjem vinarije Château Miraval, dobila je novi obrat. Sud u Luksemburgu, gdje je registrirano sjedište tvrtke, potvrdio je presudu donijetu početkom veljače da se situacija s dionicama posjeda poznatog po vrhunskim ružičastim vinima, vrati na početno stanje. Angelina Jolie u međuvremenu je pokušala poništiti odluku suda kojom je potvrđena osnovanost Pittove tvrdnje da je prodala svoj udio vinarije ruskom oligarhu Juriju Shefleru bez njegove suglasnosti - premda je Pitt na temelju njihovog prijašnjeg dogovora, imao pravo prvi kupiti dionice. U Angelininom podnesku sudu s nadnevkom 8. ožujka, kojeg je u posjed dobio Fox News, stoji to da je tvrdnja njezina bivšeg muža o povrijeđenom pravu prvokupa "neozbiljna, zlonamjerna i dio problematičnog obrasca". Dokumenti pokazuju da je sud odbacio njene argumente i potvrdio svoju raniju presudu.

image

Sud je odbacio argumente Angeline Jolie

MICHAEL BROCHSTEIN/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK MICHAEL BROCHSTEIN/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK

Ukratko, Brad Pitt i njegov pravni tim sada su dobili zeleno svjetlo tužiti Angelinu Jolie zbog kršenja ugovora i povrijeđenog prava da on otkupi 50 posto dionica koje je 2021. prodala Juriju Shefleru. Točnije, prodala je svoju tvrtku Nouvel - u čijem je vlasništvu bilo 50 posto Miravala - podružnici grupe Stoli čiji je vlasnik ruski oligarh. Obratom na sudu, Bradu će također biti omogućeno pravno reagirati na kršenje važne prakse u poslovanju, odnosno o sklapanju dogovora u dobroj vjeri i u skladu s poštenim postupanjem, a Brad Pitt smatra da mu je to uskraćeno. Spor se, stoga, ovog tjedna vraća na sud kako bi se pozabavio tehničkim aspektima prodaje dionica, a bivši bračni par nastavlja se boriti za kontrolu nad vinarijom.

Podsjetimo, Angelina Jolie i Brad Pitt kupili su posjed 2008. godine. Ondje su se, u kolovozu 2014., vjenčali, a spletom okolnosti, pokazalo se da je povratak s ljetovanja sa čarobnog imanja gdje imaju i vinograd u Los Angeles, bio prekretnica u njihovom odnosu i braku. Naime, incident u privatnom zrakoplovu, kada se navodno pripit Brad "zakačio" s starijim posinkom, Maddoxom, i gurnuo Angelinu, bio povod da glumica u rujnu 2016. podnese zahtjev za razvod braka.

Od tada do danas, bivši par ratuje na više frontova. U najvažnijoj borbi, onoj za skrbništvo nad maloljetnom djecom 17-godišnjom Shiloh te 15-godišnjim blizancima Knoxom i Vivienne, Brad Pitt gubi jer Angelina i njezini odvjetnici otežu s postupkom na sudu u Los Angelesu: kako njihovo šestero djece postaje punoljetno, redom odbacuju oca. To su već učinili 22-godišnji Maddox, 20-godišnji Pax te 19-godišnja Zahara.

image

Holivudska glumica 2021. s djecom: Shiloh,Zaharom, Vivienne Maddoxom i Knoxom u Londonu, na premijeri spektakla
‘Eternals‘

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

S druge strane, Brad zasad vodi u borbi za dvorac u Francuskoj. Stvar je u tome da su posjed na jugu Francuske 2008. godine Angelina i on kupili u vlasničkom omjeru njegovih 60 posto dionica i njezinih 40 posto. Pet godina kasnije, on je njezinoj tvrtki Nouvel praktički darovao 10 posto dionica jer ih je ustupio 2013., za 1 euro. Glumac se odrekao deset posto dionica za simboličan iznos kako bi Angelina i on u podjednakom omjeru bili vlasnici prelijepog, obiteljskog posjeda. Budući da u tada sklopljenom ugovoru stoji klauzula da Angelina svoj dio, odluči li ga prodati, treba najprije ponuditi njemu, 60-godišnji Brad moći će ju, zbog te stavke, tužiti. Uz to, glumac je tvrdi da je kompanija ruskog oligarha neprijateljski raspoložena.

"Otkako je, kako tvrdi, stekao njene dionice Miravala, Shefler je pokrenuo neprijateljsko preuzimanje vinskog biznisa, destabilizirajući Miravalovo poslovanje i tražeći pristup Miravalovim povjerljivim i vlasničkim informacijama u korist svoje konkurentske tvrtke", stoji u Bradovim sudskim dokumentima. S druge strane, 48-godišnja Angelina, odnosno njena bivša tvrtka Nouvel smatra da je Pitt vodi "osvetoljubivu kampanju". Optužuje Pitta za "otmicu" Châteaua Miravala i "rasipanje" imovine tvrtke na nepotrebne projekte obnove, uključujući trošenje milijun dolara na obnovu bazena. Uz to, Angelina tvrdi da nije istina kako je Brad "izgradio" početni posao s vinom, u profitabilnu tvrtku.

image

Holivudski glumac kao maneken u kampanji za rose Château Miraval

ABACA/SHUTTERSTOCK

"Pitt je glumac, a ne vinar. On se bavi iluzijama, a ne obrađivanjem vinograda i grožđem. Tijekom godina tijekom kojih je, kako tvrdi, ‘izgradio‘ posao, snimao je filmove, da ne spominjemo bezbroj promotivnih nastupa diljem svijeta i premijere. Bez sumnje je posjetio vinograde kako bi se divio radu francuskih radnika koji su zapravo izgradili posao. Pitt nije znalac u tom području", stoji u njenom, u međuvremenu odbačenom podnesku. Recimo i to da njihov razvod još nije formalno okončan. Njega to nije spriječilo da ostavi prošlost iza sebe i započne vezu s 34-godišnjom dizajnericom nakita, Ines de Ramon. Zajedno su od studenog 2022., a Ines se početkom godine uselila u njegovu holivudsku vilu, pa veza postaje sve ozbiljna. Hoće li se Brad uskoro vjenčati s njoj, ne ovisi samo o Bradu, koji bi ju trebao zaprositi. Moći će to učiniti kada i on bude slobodan, što ovisi i o Angelini Jolie i finalizaciji njihova razvoda.

Linker
27. travanj 2024 09:03