Veliki povratak

Od Care, preko Kate, do Michelle: Ove dame lude su za štrikanjem

Premda si mogu priuštiti najskuplje dizajnerske komade, mnoge slavne žene naučile su plesti pa sebi i svojim najbližima izrađuju originalnu odjeću i pritom se rješavaju stresa

GOLDIE HAWN

Snimila sam mnogo filmova i isplela puno vesti i šalova, kaže za sebe američka glumica Goldie Hawn (77). Sada je u mirovini i samo povremeno staje pred kamere, no i dalje redovito plete. Naučila je to od bake, a svojim najvećim uspjehom smatra veliku američku zastavu koju je isplela gledajući sva užasnuta kako se 11. rujna 2001. ruše tornjevi blizanci World Trade Centra u New Yorku.

image

Goldie Hawn

COLUMBIA/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Njene veste i pulovere najviše voli nositi njena kći Kate Hudson, također glumica, koja je uz majku i sama zavoljela plesti. Njeni sinovi Ryder i Bingham nisu baš oduševljeni maminim rukotvorinama, ali ih zato obožava Kateina četverogodišnja kći Rani, a glumica se nada da će, kad još malo naraste, i nju naučiti plesti.

CARA DELEVINGNE

- Štrikanje je prava bomba - ponosno je na Instagramu objavila Cara Delevingne (30), uz svoju fotografiju s iglama za pletenje. Nakon što je, kako je sama rekla, ‘donirala‘ svoj orgazam u znanstvene svrhu tako što je dala svoju krv prije i poslije seksualnog odnosa za potrebe dokumentarne serije ‘Planet Sex‘, britanska manekenka i model sada je otkrila i svoju ljubav prema pletenju.

image

Cara Delevingne

NJ/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

S njim već godinama krati vrijeme između nastupa na modnim revijama, a najčešće izrađuje šaleve, rukavice i veste. Kod kuće zato ima impresivnu kolekciju pletiva, igala razne debljine i namjene te, naravno, klupka vune u svim mogućim bojama.

UMA THURMAN

Holivudska zvijezda Uma Thurman (52), muza redatelja Quentina Tarantina, koja je glumila u njegovim filmovima ‘Pakleni šund‘ i ‘Kill Bill‘, voli pletenu odjeću, a dobar dio one koju nosi je sama izradila jer je, priznaje, već godinama zaljubljena u pletenje. Redovno posjećuje Suss Design, najpoznatiji dućan za pletenje u Los Angelesu, gdje je nedavno kupila 26 klupka vune od kašmira, 16 klupki obične vune, novi set igala različite debljine - i majicu s likom gole žene koja plete.

image

Uma Thurman

ZELIG SHAUL/ACEPIXS/PROFIMED

A kad je u New Yorku, omiljeni dućan joj je The Purl, u kojem se osim vune, igala i ostalog pribora za pletenje prodaju i tkanine na metre te sve za šivanje.

MICHELLE OBAMA

- Michelle nije odgojena da krpa čarape, radije će otići u dućan i kupiti nove - rekao je jednom bivši američki predsjednik Barack Obama za svoju suprugu. Tim je veće iznenađenje što je Michelle Obama u novoj knjizi ‘The Light We Carry: Overcoming in Uncertain Times‘ otkrila da se prije dvije godine, tijekom prvih tjedana lockdowna zbog pandemije korone, počela baviti pletenjem.

image

Michelle Obama

PITAJ BOGA

Preko interneta je naručila klupko vune i dvije igle, učila plesti gledajući video na YouTubeu i, fokusirana kakva je i inače kad se nečega prihvati, za manje od tjedan dana isplela - dekicu. Od tada stalno plete, pa čak i tijekom sastanaka preko zooma. Između ostaloga, prijateljici je isplela zelenu kapicu za bebulk, kćerki Sashi top od alpake, a mužu vestu. Objasnila je i zašto joj je pletenje toliko privlačno - to joj je najbolji lijek protiv stresa koji može zamisliti.

KATHERINE HEIGL

Zvijezdu televizijske serije ‘Uvod u anatomiju‘, glumicu Katherine Heigl (44) kod kuće, ali i u stankama na snimanjima često može vidjeti s pletivom u rukama. Plesti je počela nakon što je sa 18 godina gledala jednu emisiju Marthe Stewart te je odlučila isplesti šal ocu za rođendan. To joj se svidjelo, pa je nastavila sa svojim hobijem i cijelo vrijeme učila, a to preporučuje svima koje zanima pletenje.

image

Katherine Heigl

TWITTER/DDP USA/PROFIMEDIA

- Dobre osnove su najvažnije. Kad ih savladate, možete početi eksperimentirati i uživati izrađujući nešto vlastitim rukama - kaže glumica koja najviše voli plesti veste svojoj djeci i nećacima i to od nešto deblje alpaka vune, o čemu je često pisala na svom blogu Those Heavenly Days.

AMANDA SEYFRIED

Zvijezda filmova ‘Mamma Mia‘, američka glumica Amanda Seyfried (37), voli pletene veste i pulovere, a najzadovoljnija je kada ih sama isplete. Pletenje joj je već godinama omiljeni hobi, pa kod kuće ima veliku kolekciju vune raznih boja i debljine. A iako često sama smišlja dezene i oblike, ponekad ih skida s interneta.

image

Amanda Seyfried

JOSE PEREZ/INSTAR IMAGES/PRO

- Mogu ih dobiti za samo desetak dolara za vestu za koju bih, da je kupujem u dućanu, dala barem dvadeset puta toliko - kaže glumica koja na svom profilu na instagramu često objavljuje sve faze izrade odjeće koju plete po nacrtima svog omiljenog dizajnera Stephena Westa.

Linker
14. travanj 2024 15:28