Andre Braugher

 SHUTTERSTOCK EDITORIAL
iznenadna smrt

Odlazak omiljenog detektiva: Tko je bio Andre Braugher kojeg smo zavoljeli u "Odjelu za ubojstva"?

Poznati glumac u dugogodišnjoj karijeri odigrao je mnogobrojne uloge, no najupečatljivije su one policajaca. Osvojio je dva Emmyja, a glumom se počeo baviti iako je njegov otac bio protiv.

Poznati glumac u dugogodišnjoj karijeri odigrao je mnogobrojne uloge, no najupečatljivije su one policajaca. Osvojio je dva Emmyja, a glumom se počeo baviti iako je njegov otac bio protiv.

Poznati filmski i televizijski glumac Andre Braugher umro je u 62. godini života nakon kratke bolesti, a vijest je potvrdila njegova publicistkinja Jennifer Allen za magazin Variety.

Karijeru su mu obilježile uloge policajaca, a proslavio se u seriji "Odjel za ubojstva", gdje je glumio detektiva Franka Pembletona. Upravo mu je lik Franka donio i prvu nagradu za Emmy 1998. u kategoriji glavnog dramskog glumca, dok je drugu prestižnu nagradu osvojio je 2006. godine za glavnog glumca u miniseriji "Lopov".

image

Godine 2006. osvojio je drugi Emmy za mini seriju "Lopov"

STEWART COOK/SHUTTERSTOCK

Andrea ćemo pamtiti po ulozi humorističnog gay policajca Raymonda Holta u seriji "Brooklyn 99" gdje je glumio svih osam sezona, a lik Holta mu je donio četiri nominacije za televizijsku nagradu Emmy u kategoriji najboljeg sporednog glumca.

Na Instagramu se oglasio i njegov kolega iz serije "Brooklyn 99", Terry Crews. "Ne mogu vjerovati da si otišao. Bila mi je čast poznavati te, smijati se s tobom i dijeliti tvoj nezamjenjiv talent. Prerano si nas napustio. Hvala ti na mudrosti, savjetima, ljubaznosti i prijateljstvu. Moja iskrena sućut tvojoj obitelji u ovom teškom trenutku", napisao je.

Od preminulog glumca se također oprostila na Instagramu i Chelsea Peretti iz iste serije. "Volim te. Zauvijek ćeš mi nedostajati. Bio si tako smiješan i uvijek ću pamtiti naše razgovore", napisala je.

Glumac Marc Evan Jackson, koji je glumio supruga Raymonda Holta u spomenutoj seriji, na X-u, prije poznatoj kao Twitter, napisao je: "O kapetane, moj kapetane".

Braugher je rođen 1. srpnja 1962. godine u Chicagu u ne baš imućnoj obitelji, a živio je u getu.

"Odrastajući nisam upadao u nevolje. Smatram da nisam toliko mudra osoba, ali ću reći da neke osobe žele otići iz geta, a neke ne. Ja sam htio otići", rekao je glumac 2014. godine za The New York Times. Andre je pohađao poznatu katoličku srednju školu St. Ignatius College Prep u Chicagu, a nakon srednjoškolskog obrazovanja, dobio je stipendiju na prestižnom Sveučilištu Stanford. Njegov otac je htio da Andre bude inženjer, a bio je bijesan kada se on ipak odlučio za glumu. "Reci mi koji afričko-američki glumac zarađuje u toj industriji? Što ćeš raditi, žonglirati i putovati zemljom?", rekao mu je otac kada je saznao da mu se sin želi baviti glumom.

image

Najbolje ga pamtimo kao policajca u humorističnoj seriji "Brooklyn 99", a od Andrea su se na društvenim mrežama oprostile bivše kolege

FREMULON/DR GOOR PRODS/UNIVERSAL TV/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Andre je u jednom periodu života poslušao oca, jer je na spomenutom sveučilištu diplomirao matematiku, ali ipak nije odustajao od glumačkog sna. Naime, nakon Stanforda upisao je prestižnu školu Juilliard te postao magistar umjetnosti. Jedna od prvih uloga je bila u Oscarom nagrađivanom filmu "Rat za slavu", 1989. godine u kojem glavne uloge imaju Denzel Washington i Morgan Freeman. "Mogu vam samo reći da će moja majka biti ponosna kada me vidi u ovoj ulozi", rekao je tada Andre za The New York Times. Ostali poznati filmovi u kojima je Braugher ostvario uloge su "Putovanje života" iz 1996. i "Grad anđela" iz 1998. godine.

Braugherov posljednji film je iz 2022. godine "She Said". Radnja filma je o novinarki New York Timesa koja pokušava prikupiti podatke o seksualnim napastovanjima koje je počinio hollywoodski mogul Harvey Weinstein, a u filmu je Andre glumio Deana Baquet​a, tadašnjeg urednika novina.

image

U filmu "She Said" glumio je urednika novina "The New York Timesa"

UNIVERSAL PICTURES - ANNAPURNA PICTURES - PLAN B ENTERTAINMENT/CHRISTOPHEL COLLECTION/PROFIMEDIA

Nakon serije "Brooklyn 99", poznati glumac vratio se na male ekrane i to u Netflixovoj mini seriji “The Residence”, čija je producentica slavna Shonda Rhimes. Radnja serije je o ubojstvu u Bijeloj kući, a neko vrijeme serija se nije snimala zbog štrajka scenarista i glumaca u Hollywoodu.

Što se tiče privatnog života, bio je u sretnom braku. Godine 1991. Andre se oženio za glumicu Ami Brabson, a u dugogodišnjem braku postali su roditelji trojice sinova: Michaela, Isaiah i Johna Wesleya.

image

Bio je u sretnom braku s Ami Brabson, a zajedno su imali trojicu sinova

MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK
Linker
27. travanj 2024 09:31