U 84. GODINI

Odlazak Tine Turner: ‘Želim da me pamte kao kraljicu rock ‘n‘ rolla‘

Legendarna glazbenica preminula je u 84. godini u svojem domu u Švicarskoj.

Tina Turner, legendarna pjevačica poznata po hitovima među kojima su “Proud Mary”, “What’s Love Got to Do With It”, “The Best" i “Private Dancer” preminula je u svojem domu nedaleko Zuricha nakon teške bolesti. Tužne vijesti o odlasku kraljice rocka potvrdio je njezin glasnogovornik koji je naglasio kako smo izgubili glazbenu legendu i uzora.

image

Tina Turner

MEDIAPUNCH/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Tina je samo šest tjedana prije smrti, u posljednjem intervjuu, izjavila kako želi ostati zapamćena kao kraljica rock ‘n‘ rolla. U tom intervjuu za The Guardian priznala je da se smrti - ne boji i da želi ostati upamćena kao žena koja je drugim ženama pokazala da je u redu težiti uspjehu pod vlastitim uvjetima. Slavna pjevačica u intervjuu se i našalila pa je na pitanje želi li više seksa, novca ili slave, odgovorila: "Postoji li neka druga opcija za moje godine". Doduše, priznala je kako uživa u anonimnosti koju joj je mirovina donijela.

image

Tina Turner 1982.

- AFP
image

Tina Turner 1987. u Parizu

BERTRAND GUAY AFP

Turner je živjela sa suprugom Erwinom Bachom, za kojeg se udala 2013. godine nakon što su bili u vezi gotovo tri desetljeća, a za njom tuguju i njezina dva sina. Život joj je bio obilježen tragedijama, među kojima je i smrt dvojice njezinih sinova.

Među prvima koji su izrazili žaljenje zbog njezine smrti bio je Mick Jagger s kojim je imala nevjerojatnu kemiju na pozornici i za kojeg je tvrdila da ga je naučila plesati.

"Jako sam žalostan zbog odlaska moje prekrasne prijateljice Tine Turner. Bila je nevjerojatno talentiran izvođač i pjevačica. Inspirirala je, bila je duhovita, draga i dobronamjerna. Pomogla mi je kad sam bio mlad i nikada to neću zaboraviti", napisao je Jagger.

image
PIERRE BESSARD AFP
image
DANIEL MORDZINSKI AFP

Tina Turner rođena je 1939. godine u Tennesseeju kao Anna-Mae Bullock, a ni turbulentno djetinjstvo, kao ni kasnije zlostavljanje u braku, nisu je spriječili da postane legendarna glazbenica. Proslavila se kroz suradnju s Ikeom Turnerom, bivšim suprugom, ali iza njihovog uspjeha, skrivalo se nasilje koje je trpjela u tom odnosu. Par se razveo 1978. godine. O svemu što je proživjela odlučila je javno govoriti, a bila je odlučna i u tome da sama uspije, osobito zbog četvorice sinova koje je odgajala.

"Željela sam da ljudi prestanu misliti da smo Ike i ja pozitivan primjer, da smo bili tako dobar tim", objasnila je Turner u dokumentarcu o svojem životu. Tina je uspjela u svojem naumu - do ranih 80-ih bila je glazbena zvijezda, a njezini odlični nastupi s Mickom Jaggerom i Davidom Bowiejem dodatno su ojačali njezinu moć na glazbenoj sceni. Nagrade su krenule stizati, a uskoro je dobila i zvijezdu na Stazi slavnih. Kroz karijeru, Tina je osvojila osam Grammyja te tri nagrade Grammy za životno postignuće. Posljednji koncert održala je u Engleskoj 2009. godine.

image
GEORGES BENDRIHEM AFP
Linker
14. travanj 2024 01:59