strog odgoj

Oni su među najbogatijim ljudima svijeta, ali svojoj djeci neće ostaviti ni centa

Vjeruju da bi ih milijuni koje nisu zaradili pokvarili i ulijenili, a Marie Osmond ima osobni razlog, sin joj je počinio samoubojstvo zbog ovisnosti i drogi.

Koliko god bile imućne, sve brojnije zvijezde zabavljačke industrije ne žele djeci ostaviti svoje milijune. Smatraju da bi im naslijeđenim, a ne zarađenim milijunima učinili medvjeđu uslugu.

O čemu se radi, zašto odbijaju osigurati djecu do kraja života, pojasnila je američka kantautorica i uspješna poduzetnica, Marie Osmond. Proslavila se na Broadwayu, izgradila je respektabilnu pjevačku karijeru lakih nota, vodila je s bratom Donaldom Osmondom estradni show "Donny & Marie", bila je i suvoditeljica televizijske emisije "The Talk". Ipak, lavovski dio bogatstva (oko 20 milijuna dolara), zaradila je kreirajući liniju dječjih lutaka, linije strojeva za vezenje i šivaće strojeve.

Kad su je u nedavnom razgovoru za Us Weekly upitali je li ostala pri ideji da razbaštini svoju djecu, odgovorila je: "Iskreno, zašto biste onemogućili svom djetetu da pokuša biti netko? Ne znam nikoga tko je postao bilo što u životu ako ste mu samo darovali novac", rekla je majka sedmero odraslih sinova i kćeri: Stephena, Brandona, Matthewa, Rachael, Jessice, Brianne i Abigail.

Tragičan gubitak osmog djeteta, sina Michaela koji je 2010., kao osamnaestogodišnjak, počinio samoubojstvo (sumnja se da ga je na taj čin navela ovisnost o drogi), zacijelo je utjecao na njezinu odluku o tome da sve što ne potroši za života, ostavi dobrotvornim udrugama.

image

Marie Osmond vjeruje da novac kvari djecu.

© JPA/AFF-USA.COM/PA IMAGES/PROFIMEDIA

"Mislim da nasljedstvo čini djecu pasivnom i lijenom. Naporno sam radila i sve ću potrošiti, zabaviti se sa suprugom. Mislim da činimo veliku štetu svojoj djeci darujući im bogatstvo jer im oduzimamo najvažniji dar koji im možete dati, a to je sposobnost rada", rekla je jednom prilikom u emisiji "The Talk". Dodala je da u bogatim obiteljima često nailazi na situaciju u kojoj djeca ne znaju što bi radila i zato upadaju u nevolje.

"Želim da moja djeca budu ponosna na ono što sami zarade. Ja ću svoju imovinu dati u dobrotvorne svrhe", zaključila je pjevačica koja je u braku s košarkašem Stephenom Craigom dobila najstarijeg sina Stephena. Razveli su se sredinom osamdesetih - jer se zaljubila u drugog, Briana Blosila, člana mormonske crkve s kojim je dobila dvoje djece, Rachael i Matthewa. Usvojili su još petero djece, no pokazalo se da se njezin suprug nije mogao nositi s povećanim obiteljskim obavezama: sve je padalo na njezina leđa pa su se 2007. razveli. Prije dvanaest godina vratila se prvom suprugu, Stephenu Craigu. Najvažniji detalj u toj priči činjenica je da pjevačica i poduzetnica ne čini razliku između posvojene i biološke djece: nikome neće ostaviti ni novčića.

Slično razmišljaju supružnici Ashton Kutcher i Mila Kunis, ni oni ne žele svoje milijune (on ima oko 200, a ona 75 milijuna dolara) ostaviti djeci, otkrili su u podcastu Daxa Sheparda "Armchair Expert".

"Ne stvaramo bogatstvo za djecu, a novac ćemo nakon naše smrti dati u dobrotvorne svrhe ili za razne druge stvari. Požele li naša djeca pokrenuti posao i pokažu li nam dobar poslovni plan, uložit ćemo u njega, ali novac neće dobiti tek tako", pojasnio je Ashton Kutcher.

image

Daniel Craig kćeri ne želi ‘unesrećiti‘ nasljedstvom.

PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Britanski glumac Daniel Craig ponosan je otac dviju kćeri. Obožava ih. Jedna je rođena u njegovom bivšem braku s glumicom Fionom Loudon, a drugu je dobio u braku s Rachel Weisz. Holivudska glumica, pak, iz veze s redateljem Darrenom Aronofskyjem ima sina. Ukratko, bivši James Bond kćerima neće ostaviti novac premda se njegovo bogatstvo procjenjuje na 160 milijuna dolara. Platit će im vrhunsku naobrazbu kako bi novac zaradile same jer prezire ideju nasljedstva: vjeruje da bi svatko tijekom života trebao potrošiti sve što zaradi. Kako je poočim dječaka koji ima imućnog tatu, na taj dio priče o nasljeđivanju bivši 007 ne može odlučivati.

image

Simon Cowell djeci želi ostaviti nematerijalno bogatstvo, poput ljubavi.,

I glazbeni mogul Simon Cowell dio je holivudskog "novog vala" roditelja koji ne želi svojoj djeci uništiti život milijunima koji bi im pali s neba. Tvrdi da djeci treba pružiti ljubav, provesti s njima što je više moguće vremena dok će svojih 600 milijuna dolara radije pokloniti humanitarnim udrugama za pomoć djeci i životinjama.

image

Laurene Powell Jobs poštuje želju pokojnog supruga, Stevea Jobsa.

TASOS KATOPODIS/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Poput pokojnog supruga, osnivača Applea, Stevea Jobsa, Laurene Powell Jobs vjeruje da se svijet mijenja investiranjem u startupove i tvrtke s potencijalom napraviti konkretan pomak u stvaranju boljeg svijeta. Ukratko, naslijeđenih 11,5 milijardi dolara neće podijeliti između njihovo troje djece: kćeri Erin i Eve te sina Reeda jer je tako i on htio. Kako je inovator i tehnološki mogul iz bivše veze dobio kćer Lisu Brennan Jobs, koja je njegovo očinstvo dokazala sudskim putem, ona po sili zakona ima pravo na dio očevog nasljedstva. No u intervjuu "The New York Timesu" izjavila je da će svoj dio darovati u dobrotvorne svrhe.

Linker
18. travanj 2024 06:33