Postigao je nagodbu sa sudom u sklopu koje je odlazio na terapiju i u razdoblju od šest mjeseci nije bio uhićen

 GREGORY PACE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
nagodba

Oskarovac priznao seksualno uznemiravanje žene, no ne ide u zatvor

Žene koje su ga optužile smatraju da ih je sud oštetio i onemogućio im da istjeraju pravdu.

Američki glumac Cuba Gooding Jr. postigao je dogovor sa sudom i tako izbjegao zatvorsku kaznu nakon optužbi za seksualno zlostavljanje, što su žene koje su ga optužile kritizirale rekavši da je imao poseban tretman zbog svog statusa slavne osobe.

Gooding Jr. se s prvim optužbama suočio 2019. kada su ga optužile najmanje tri žene, a najmanje njih 30 optužilo ga je za zlostavljanje u rasponu od seksualnog uznemiravanja do silovanja, što je rezultiralo kaznenim postupkom i dvjema neriješenim tužbama.

Glumac je priznao krivnju zbog čega mu je prijetila zatvorska kazna, no kasnije je izmijenio svoje priznanje kako bi izbjegao suđenje zbog kriminalne radnje i postigao nagodbu sa sudom u sklopu koje je odlazio na terapiju i u razdoblju od šest mjeseci nije bio uhićen.

image

Cuba Gooding, Jr.

CHRISTOPHER PETERSON/SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Žene koje su ga optužile smatraju da ih je sud oštetio i onemogućio im da istjeraju pravdu.

"Za one od vas koji možda ne znaju, Cuba Gooding Jr. je silom zgrabio, stisnuo i dodirivao moju dojku tijekom prvih 10 sekundi nakon našeg susreta u klubu Magic Hour na Manhattanu", rekla je jedna od zlostavljanih žena, Kelsey Harbert.

Harbert navodi da glumac od početka ima poseban tretman u ovom slučaju zbog svog statusa.

Sporazum o priznanju krivnje u slučaju Goodinga Jr. od početka je neobičan, navode inozemni mediji. Od njega se tražilo da prizna seksualno uznemiravanje i da se ispriča, no bez da zapravo prizna krivnju za bilo koju povezanu optužbu.

Gooding Jr. povezuje se i s incidentom iz 2018. kada je prisilno poljubio konobaricu u restoranu LAVO u New Yorku. Konobarica je navela da je javna tajna da je glumac sklon takvom ponašanju.

"Nisam htjela izaći s tim u javnost dok nisam shvatila da sam jedna od nas četiri koje tu radimo i koje smo imale incident s njim", navela je neimenovana konobarica.

image

Mnoge od žena koje optužuju Goodinga Jr. za zlostavljanje traže pravdu putem tužbi

IMAGE PRESS AGENCY/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Tijekom postupka državni odvjetnici predali su dokumentaciju koja sadrži navode još najmanje 22 žene koje su htjeli pozvati kao svjedokinje.

Optužbe nekih od njih sežu u 2009. i 2011. godinu. Jedna od žena navodi da je glumac bio toliko nasilan prema njoj da joj je poderao tajice, dok je drugoj, koja je odbila njegovo dodirivanje zaprijetio rekavši da je "može uništiti".

Nakon što je tužiteljima najprije dao zeleno svjetlo da ove žene mogu svjedočiti, sudac Curtis Faber se predomislio.

Mnoge od žena koje optužuju Goodinga Jr. za zlostavljanje traže pravdu putem tužbi koje podnose na državnim i saveznim sudovima na Manhattanu, a među njima je i tužba u kojoj se glumca tereti za silovanje u kolovozu 2013.

Linker
15. travanj 2024 02:18