Bravo!

Ovo se ne bi usudili mnogi: Ida Prester u emisiju došla bez imalo šminke

U HRT-ovoj emisiji "Kod nas doma" glazbenica je došla bez imalo šminke, a u sklopu rubrike Razgovor s razlogom razgovarala je o utjecaju filtera na društvenim mrežama na mentalno zdravlje mladih.

Ida Prester učinila je nešto što bi malo tko napravio, gostovala je u televizijskoj emisiji bez imalo šminke na licu, kao posebna gošća HRT-ove dnevne emisije "Kod nas doma". "Osjećam se malo golo, moram priznati. Ispričavam se gledateljima i upozoravam kamermana da ne radi krupne kadrove", rekla je na početku Ida kroz šalu u razgovoru s Brunom Šimlešom u sklopu mozaične emisije. "Imam više od 40 godina i bez šminke sam stvarno. Fora mi je eksperiment, da se sama igram sa svojim egom jer ja stvarno volim šminku. Nije da ja to odbacujem, volim i modu, sve je to nekakva vještina i umjetnost, ali ne treba čovjek biti ovisan ni o čemu. Pa evo ako je ovo prilika da maske padnu, evo pale su maske. Ovo sam ja, nemojte zamjeriti", kazala je Prester.

image

Ida Prester bez šminke u TV studiju

SCREENSHOT HRT

Glazbenica je nedavno na Instagramu objavila zanimljiv selfie, s jedne strane pozirala je bez ikakvih filtera, a uz tu fotografiju stavila je svoju istu sliku koju je provukla kroz filtere. Time je započela javnu raspravu o idealu doslovno nestvarne ljepote. Fotografiju je uredila njena prijateljica, a Ida je objasnila kako je do te ideje došlo. "Sjela sam s prijateljicom koja je rekla: ‘Ti nikad ne koristiš te filtere, daj da ti malo pokažem kako bi ti zapravo mogla izgledati na društvenim mrežama‘. Ona mi je napravila tu ženu koju ja ne mogu prepoznati", prisjetila se Ida. Dodala je kako ju je iznenadilo što je vidjela svoju sliku u medijima.

image

Ida Prester

MARKO MIščEVIć CROPIX

"Biti lijep je kod žena stvarno presudno. Od malih nogu osjećamo strašan pritisak i teror vječne ljepote. Danas je to zapravo jako tužno... Kad sam vidjela taj lik sebe, to je ta ‘unificirana mačka‘ kako izgleda svaka druga. To je jedan stereotip. Svaka forma autentičnosti danas nije na cijeni. Zbog toga mi je jako žao jer užasno puno energije gubimo na to. Umjesto da razmišljamo o tome kako da mi same budemo sretnije, da radimo na nekim znanjima i vještinama, da se pregledavamo, zdravlje da nam je u fokusu, mi gubimo vrijeme na vječito nezadovoljstvo", zaključila je Ida Prester. Glazbenica i voditeljica i ranije se pokazivala bez šminke, najčešće kroz vlastite društvene mreže, a često je u svojim objavama isticala kako treba cijeniti prirodnu ljepotu i sitne "nesavršenosti" koje nas čine unikatnima.

Hiperrealistični filteri koji su se pojavili zahvaljujući umjetnoj inteligenciji nameću nedostižne standarde ljepote, a stručnjaci upozoravaju kako bi takav način izmjene lica mogao dovesti do pojačanog nezadovoljstva samim sobom. Novi TikTok filter naziva Bold Glamour, koji je izrazito realističan, nema sitne greške koje su imali dosadašnji filteri na drugim mrežama, a do sada je korišten preko 16 milijuna puta.

Filter je na svom Instagramu komentirala i Ida Prester koja se našalila da bi tako izgledala "da ima para". "Koristite ove aplikacije za zabavu, a ne kao izvor frustracije. Lijepi ste svakako", Ida je odmah ukazala na srž problema. Brojna istraživanja pokazala su da su korisnici već opisali da se osjećaju ružnima nakon što uklone filter s lica iako se prije nisu tako osjećali.

Linker
24. travanj 2024 04:36