bliska suradnja

Pamela Anderson: Zbog našeg filozofa uskoro bi mogla doći u Hrvatsku

Kanadska glumica i model, čije su snimke seksa s rockerom Tommyjem Leejem postale prvi viralni hit, novim dokumentarcem razotkrila je i ranjenu dušu, koju liječi svim vrstama aktivizma - a to ju je spojilo s filozofom Srećkom Horvatom, koji upravo očekuje potvrdu njenog dolaska u Hrvatsku.

Pamela Anderson vratila se u velikom stilu - objavila je memoare i snimila dokumentarac o svom životu te iznova privukla pozornost. Zvijezda čiji su se poslovni i privatni život nerijetko isprepletali ovaj je put ispričala sve bez zadrške - i bez posredovanja nekog drugog. U knjizi "Love, Pamela" piše o svom odrastanju u kojem je bilo i zlostavljanja i silovanja, otvoreno govori o svim skandalima te sklonosti romantiziranju života. U dokumentarcu "Pamela, a Love Story" - koji je trenutačno hit na Netflixu - vidimo ponešto ispeglaniju verziju.

Predstavlja sebe kao pjesnikinju, političku aktivistkinju, ali i ženu koja nikada nije znala raspolagati s novcem ni kako naplatiti svoj rad. Poznata po izjavama "Život je poput seksa, nije uvijek dobar, ali ga treba probati" i "Sjajno je biti plavuša jer ljudi tada imaju niska očekivanja od tebe pa ih je lakše iznenaditi", uvijek je iznova morala opovrgavati predrasude i stereotipe koji su se na nju vezali. Njezin život jest svojevrsna verzija "američkog sna" - djevojka iz provincije postala je najtraženija i najseksepilnija žena na svijetu. A sve je to postigla svojim radom, neustrašivošću i predanošću.

image
PRODUKCIJA GLORIA

U posljednje vrijeme potpuno je predana aktivizmu - bori se za prava životinja, za osvještavanje pitanja vezanih uz klimatske promjene, za zeleniji svijet, a podrška Julianu Assangeu, osnivaču WikiLeaksa koji se godinama bori protiv izručenja iz Velike Britanije SAD-u, spojila ju je s hrvatskim filozofom Srećkom Horvatom i nedavno preminulom modnom dizajnericom Vivienne Westwood. Nedavno ju je privukao jedan novi projekt našeg filozofa, na kojem je počela surađivati, pa ju je Horvat pozvao da dođe u Hrvatsku.

image

Sa Srećkom Horvatom

MONASSE THIERRY/ANDBZ/ABACA/AB

U knjizi "Love, Pamela" prisjeća se druženja sa Srećkom Horvatom, filozofom svjetskoga glasa, kojem pomaže na razvoju jednog njegovog projekta. Iako ju je Horvat samo neformalno pozvao da dođe u Hrvatsku, s obzirom na njenu neposrednost i društvenu angažiranost vjeruje da će Pamela to prihvatiti - te da je možemo očekivati već ove godine. Anderson u knjizi zapisuje: "Bilo je to divlje vrijeme u Europi, prije pandemije, prije rata u Ukrajini. Prije nego što je postalo popularno biti "zelen", voziti električni automobil. Putovala sam europskim kontinentom, od Graza i Berlina do Kopenhagena i Bruxellesa, zalažući se za Green New Deal. Ideja je bila ispred svog vremena. Susrela sam se s prijateljem i filozofom Srećkom Horvatom. Zajedno smo vjerovali da pomažemo političarima i javnosti da saznaju kako se suočiti s klimatskom krizom, zašto su ključni izgradnja obnovljivih izvora energije i ulaganje u javnu infrastrukturu. Kako izgraditi budućnost vrijednu življenja. Bilo je to vrijeme kada se sve činilo mogućim. Postoji snaga u kolektivnim pokretima, kada se zajedno borimo s pažnjom i ljubavlju."

image

Kao Roxie Hart u ‘Chicagu‘ na Broadwayu

PHOTO IMAGE PRESS/SHUTTERSTOCK

U novom broju magazina Gloria čitajte i ove teme:

 • NIKA MARJANOVIĆ ZULIM Novo lice Dnevnika
 • PACO RABANNE Odlazak modnog vizionara
 • SAM SMITH Zvijezda na udaru konzervativaca
 • LJEPOTA Neodoljivi talijanski parfemi
 • Pred ogledalom: Barbara Munjas
 • MODA Kolekcije za Valentinovo
 • IVAN ALDUK Deset godina kreiranja vjenčanica
 • STIL ŽIVOTA Dom manekenke Elene Dizdar
 • BEZ BRIGE S DIJANOM Što donose zrele godine?
 • KUHINJA: EDINA PRŠIĆ BABIĆ Sve je lakše kad si vegetarijanac
 • PUTOVANJE: VIJETNAM Arijana Lekić Fridrih u zemlji na drugom kraju svijeta
 • FELJTON: SUSAN SONTAG Tajni život američke intelektualne zvijezde
Linker
29. svibanj 2023 19:13