Protiv Gileada

Pop zvijezda zgrožena: ‘Gledam što je na kocki i to me plaši‘

Traži od fanova da izađu na izbore i da glasaju protiv ograničenja prava na pobačaj i svega drugog što im ‘žele oduzeti‘.

"Na kocki su naše slobode, naša prava i budućnost", izjavila je američka pop zvijezda Billie Eilish u dramatičnom apelu kojim je sunarodnjake pozvala na birališta. Riječ je o izborima koji će se održati 8. studenog kada će biti izabran saziv Predstavničkog doma. Održat će se u složenim okolnostima (republikanci bi mogli preuzeti nadzor nad domom u kojem se donose savezni zakoni) stoga se očekuje da bi njihova pobjeda mogla dodatno ograničiti prava žena na odluku o pobačaju, pristup abortivnoj piluli te kontracepciji. Bojeći se da bi u Americi mogao zavladati mindset Gileada iz serije "Sluškinjina priča", Billie Eilish objavila je video na društvenim mrežama i zatražila od vršnjaka da odaberu stranu, prenosi Yahoo.

"Želim objasniti zašto glasam ove godine i koliko mislim da je važno da i vi glasate. Gledam što je na glasačkom listiću i što je na kocki i to me plaši. Naša prava, naše slobode i naša budućnost su u pitanju, a ako se ne pojavimo, velike su šanse da ćemo doživjeti nacionalnu zabranu pobačaja, bez iznimaka. Žele nam oduzeti slobodu da se vjenčamo s onim koga volimo, ograničiti glasačka prava i donijeti zakone koji prijete napretku u vezi s klimatskim promjenama. Jedini način da budemo sigurni u budućnost jest to da se za nju sami izborimo. Zato 8. studenog morate glasati", izjavila je.

Nije (politički) stala ni na čiju stranu, njezin kut gledanja su stečena ženska prava: zanima ju činjenica da ono za što su se žene izborile 70-ih godina prošlog stoljeća, ostane nedirnutim. Naime, otkako je Vrhovni sud u lipnju ove godine srušio sudsku presudu iz 1973. Roe protiv Wadea, kojom je bilo ustavno zagarantirano pravo na pobačaj, trinaest država zabranilo je ili ograničilo pravo Amerikankama na izbor. Danas se zbog pobačaja mora putovati u države poput Kalifornije u kojima zakon ide na ruku ženama. Promjenom vlasti moglo bi se štošta promijeniti, stoga pop zvijezda moli fanove da joj pomognu zaustaviti nazadovanje Amerike.

Linker
18. travanj 2024 01:29