Chris Hemsworth u tanjuru spaja prehranu za mozak i za mišiće

 OSCAR GONZALEZ/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK
ZDRAVI MENI

Posebna prehrana Chrisa Hemswortha "za mozak": Njegov chef otkrio što jede nakon dijagnoze

O čemu je riječ, otkrio je njegov chef i prijatelj Sergio Perera, kulinarska zvijezda i stručnjak za holistički gastro-wellness koji je surađivao s Tomom Cruiseom i Leonardom DiCapriom.

O čemu je riječ, otkrio je njegov chef i prijatelj Sergio Perera, kulinarska zvijezda i stručnjak za holistički gastro-wellness koji je surađivao s Tomom Cruiseom i Leonardom DiCapriom.

Život holivudskog glumca Chrisa Hemswortha okrenuo se naglavačke otkako je u dokumentarnoj seriji National Geographica "Limitless s Chrisom Hemsworthom" napravio genetski test koji otkriva predispozicije za još uvijek neizlječivu Alzheimerovu bolest. Rezultat je otkrio da zvijezda Marvelove franšize o Thoru i filmova "Osvetnici" ima dvije kopije gena APOE e4, povezanog s povećanim rizikom od strašne bolesti.

Svjestan je da to ne znači da će oboljeti, ali bez obzira na to, otac troje djece ništa ne prepušta slučaju. Smanjio je obaveze u zabavljačkoj industriji i otprije zdravu prehranu, prilagodio programu koji povoljno djeluje na rad mozga. Svjestan je toga i njegov prijatelj i osobni chef Sergio Perera, kulinarska zvijezda, stručnjak za holistički gastro -wellness s impresivnim kulinarskim iskustvom. Španjolac koji se, među ostalim, usavršavao u renomiranim restoranima, uključujući "El Bulli" poznat po avangardnoj kuhinji, daje smjernice holivudskim zvijezdama o prehrani.

Prijatelj Hemsworthove supruge, španjolske glumice i manekenke Else Pataky, već mu je pomagao ojačati mišiće za ulogu Thora ili smršaviti, ovisno o filmskom angažmanu stoga je 40-godišnjem australskom glumcu ovaj put pripremio poseban prehrambeni program namijenjen osnaživanju mozga, prenosi Daily Mail.

Budući da je Hemsworthu potrebno puno proteina zbog održavanja mišića napetim i snažnim, chef mu priprema obroke s mnogo povrća, mesa i ribe s roštilja te mnogo maslinovog ulja.

"Svaki dan ima jednu vrlo veliku salatu koja se sastoji od sirovog i kuhanog povrća, fermentiranih proizvoda, orašastih plodova, sjemenki i puno dobrih masti s komadom odreska ili velikim komadom ribe", pojasnio je chef. Orašasti plodovi, posebno orasi, mogu popraviti pamćenje. Jednako svojstvo imaju avokado, maslinovo ulje, cjelovite žitarice, riba bogata Omega3 masnim kiselinama poput lososa i srdela, ali i začin kurkuma.

Kulinarski majstor koji je za fizički zahtjevne uloge pripremao Toma Cruisea i surađivao s Leonardom DiCapriom, pripremio je dijetu za snažniji mozak namijenjen "Thoru".

image

Sa suprugom Elsom Pataky

BABIRADPICTURE/SHUTTERSTOCK

Dan započinje zelenim smoothiejem od lisnatog povrća, voća, orašastih plodova, sjemenki, masti i morske soli. Slijedi proteinski međuobrok jogurta pomiješan sa svježim bobicama, chia sjemenkama, bademima i medom ili jaja na cjelovitom tostu s Vegemitom - Vegemite je gusti, tamnosmeđi australski prehrambeni namaz napravljen od ostataka ekstrakta pivskog kvasca s raznim dodacima povrća i začina - i avokadom.

Poslije napornog treninga, Chris Hemsworth osvježava se još jednim shakeom: ovaj put od biljnih proteina, 1 grama vitamina C, ledene vode koja regenerira tijelo te trima esencijalnim aminokiselinama: leucinom, izoleucinom i valinom.

Prva regulira potrošnju glukoze i povećava sintezu proteina te izgradnju i regeneraciju mišića. Druga je važna za potrošnju glukoze te omogućava akumuliranje energije u mišićima dok valin poboljšava rad mozga i pomaže pri smanjenju umora.

Rano poslijepodne glumac jede odrezak sa žara (ribeye od 225 grama) s mnogo povrća. Na kraju dana slijedi večera s ribom sa žara prelivenom maslinovim uljem te grilanim povrćem. Njegov stil prehrane objedinjuje unos prijeko potrebne "hrane za mozak" i prehranu potrebnu za održavanje silnih mišića bez kojih ne bi bio uvjerljiv Thor.

Linker
26. travanj 2024 05:19