Bradley Cooper učio je dirigirati šest godina

 STEVE SANDS/NEWYORKNEWSWIRE/BAUER-GRIFFIN/SHUTTERSTOCK
Wow scena

Potpuno je posvećen ulogama: Bradley Cooper je šest godina vježbao za scenu od šest minuta

Radi se o sekvenci u kojoj je zaista dirigirao Londonskim filharmonijskim orkestrom, jednim od najboljih na svijetu, snimalo se uživo i nije smjelo biti pogrešaka.

Radi se o sekvenci u kojoj je zaista dirigirao Londonskim filharmonijskim orkestrom, jednim od najboljih na svijetu, snimalo se uživo i nije smjelo biti pogrešaka.

Na nedavnoj projekciji biografskog filma "Maestro" u kino-dvorani njujorškog hotela Whitby, redatelj i glavni glumac spektakla o životu velikog američkog dirigenta, pijaniste i skladatelja Leonarda Bernsteina, uspio je zaprepastiti gledatelje koji su i sami štošta prošli na filmskim setovima. U spomenutom hotelu organizirana je zatvorena projekcija "Maestra" za poznate Njujorčane: pisca Frana Lebowitza, glumicu Kyru Sedgwick, glumicu i pjevačicu Diannu Agron, glumca i glazbenika Kevina Bacona, glumicu Brooke Shields, glumce Briana Coxa i Patricka Wilsona, modnog dizajnera Michaela Korsa i komičarku Sandru Bernhard.

image

Bradley Cooper nije samo glavni glumac nego i redatelj u filma ‘Maestro‘

STEVE SANDS/NEWYORKNEWSWIRE/BAUER-GRIFFIN/SHUTTERSTOCK

Čak su i oni ostali bez riječi nakon što je Bradley Cooper u razgovoru poslije projekcije priznao što se krije iza uživo snimane scene u kojoj dirigira Londonskim filharmonijskim orkestrom. Bilo je to ozbiljno ravnanje ozbiljnim orkestrom, a ne gluma. Glazbeni znalci morali su priznati da je glumac tehnički osjetljiv segment s dirigentskim štapićem odradio vrlo korektno: uspio je dočarati zašto se glazbeni svijet i danas klanja Bernsteinu, iako Bradley prije "Maestra” nije imao baš previše iskustva s filmovima u koje je uključena klasična glazba. Uostalom, u publici se nalazila i obitelj glazbenog velikana: bili su dirnuti zbog Cooperovog uloženog truda.

Što je napravio? Rekao je da je šest godina uvježbavao dirigiranje ne bi li "tu" scenu za film, koji je već tada imao "u glavi" i čekao priliku za realizaciju, snimio kako treba. Treba reći i to da se radi o Bernsteinovoj kultnoj izvedbi s Londonskim simfonijskim orkestrom iz 1976. godine u katedrali Ely. Ravna orkestrom koji nadahnuto izvodi Mahlerovu drugu simfoniju, "Uskrsnuće". Toliko je važna da je Bradley Cooper bio prestravljen, prenosi Daily Mail.

"Scena zbog koje sam se toliko brinuo snimana je s Londonskim simfonijskim orkestrom. Morao sam dirigirati. Zato sam proveo šest godina učeći kako izvesti tih šest minuta i 21 sekundu glazbe uživo - koliko traje u filmu", priznao je.

image

Bradley Cooper dugo se pripremao za biografski film o Leonardu Bernsteinu

STEVE SANDS/NEWYORKNEWSWIRE/BAUER-GRIFFIN/SHUTTERSTOCK

Srećom, mogao se osloniti na učitelje i posebno vrijednu snimku. "Uspio sam dobiti nemontiranu TV-snimku i gledao Leonarda Bernsteina na djelu u katedrali Ely s Londonskim simfonijskim orkestrom", otkrio je redatelj, glumac i producent filma "Zvijezda je rođena".

Sve tajne slavnog dirigenta kojeg glumi Bradley Cooper: Obitelj mu nije bila dovoljna za sreću

U razgovoru s publikom pridružila mu se glumačka postava filma, uključujući i englesku glumicu Carey Mulligan. Ona tumači ulogu Bernsteinove supruge Felicije Montealegre - jer film obrađuje i njihov komplicirani brak. Glumica, inače, krasi naslovnicu američkog Voguea za studeni.

image

S Carey Mulligan koja u ‘Maestru‘ tumači ulogu njegove supruge

STEVE SANDS/NEWYORKNEWSWIRE/BAUER-GRIFFIN/SHUTTERSTOCK STEVE SANDS/NEWYORKNEWSWIRE/BAUER-GRIFFIN/SHUTTERSTOCK

Premijera "Maestra" bila je na Venecijanskom filmskom festivalu: film je popraćen ovacijama koje su trajale sedam minuta, što je rasplakalo Bernsteinovo troje djece: Jamieja, Alexandera i Ninu Mariju Feliciju Bernstein. Slijedi prikazivanje u odabranim kinima od 22. studenoga, prije nego što će film stići na Netflix 20. prosinca. Glazbeni znalci preporučuju film pogledati u kinu, ponajprije zbog gotovo sedam minuta duge scene s prekrasnom glazbom Gustava Mahlera čija je djela Leonard Bernstein obožavao izvoditi.


NE PROPUSTITE NOVI FAST FWD

Linker
26. travanj 2024 15:20