Gigi Hadid očararala je i znanstvenike

 DANIELE CIFAL?/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK
Savršena je

Potvrdila znanost: Gigi Hadid ima najljepšu čeljust na svijetu

Belgijski znanstvenici proveli su istraživanje u kojem su sudjelovala 32 kirurga te 16 ispitanika, ocijenili su čeljsti 53 slavnih žena i zaključili da američki supermodel nema konkurenciju.

Belgijski znanstvenici proveli su istraživanje u kojem su sudjelovala 32 kirurga te 16 ispitanika, ocijenili su čeljsti 53 slavnih žena i zaključili da američki supermodel nema konkurenciju.

Pravilne, atraktivne crte lica povezane su sa samopouzdanjem i uspjehom. Još od starih Grka, privlačnost je moguće izmjeriti matematičkim izračunom, a otprije poznatom zlatnom rezu kojim su Grci mjerili skladne crte lica znanstvenici su dodali još jedan kriterij, kut čeljusti.

Riječ je o studiji dvojice profesora, Mauricea Mommaertsa i Robberta Cleymaeta sa Sveučilišta u Bruxellesu, nedavno objavljenoj u časopisu Journal of Cranio-Maxillo-Facial Surgery, prenosi Daily Mail. Istraživači su proveli internetsku anketu u kojoj su zamolili ljude da ocijene različite aspekte čeljusti 53 ženske slavne osobe i modela.

Izračunali su, ukratko, da američki supermodel Gigi Hadid iza gotovo savršenu čeljust. Među ženama o čijim se čeljustima raspravljalo, nalaze se kanadski supermodel Jessica Stam, manekenka Stella Maxwell, bivša djevojka Miley Cyrus te legenda s modnih pista, Kate Moss. No, Gigi Hadid uvjerljivo vodi. Njezina čeljust ima kut od 141.9 stupnjeva što je jako blizu "savršenom" kutu od 142 stupnja u odnosu na zamišljenu liniju koja „spaja” oči.

Osim belgijskih znanstvenika, lice Gigi Hadid ocijenila su 32 kirurga te 16 ispitanika koji nisu nemaju veze sa znanošću ili medicinom. Svi su se složili da kut kojim se njezina čeljust spušta prema bradi i mjeri u odnosu na vodoravnu liniju koja spaja oči, izgleda taman kako treba. Nije previše naglašen ni previše ravan. Treba dodati kako se toliko važan kut najbolje vidi iz profila, na mjestu gdje se čeljust spaja s glavom i spušta prema bradi.

image

Supermodel ima gotovo savršenu čeljst

AFF-USA/SHUTTERSTOCK

Kod žena je bitno da je prelaz prema bradi delikatan: što je taj nagib nježniji i skladniji, lice je ženstvenije. Primjerice, kod muškaraca vrijedi suprotan kriterij: poželjno je da je spomenuti nagib izražen, poput muževne čeljusti Brada Pitta.

"Nevjerojatno je da relativno male razlike u kutu ženskih čeljusti mogu imati veliki utjecaj na ono što smatramo privlačnim. Pandemija je intenzivirala dogovaranje sastanaka online, čineći ljude svjesnijima izgleda svog lica. Stoga je zanimljivo, ne samo znanstvenicima, znati koji se kutovi i konture lica smatraju lijepima", rekli su istraživači.

Ispitanici studije visoko su ocijenili i čeljust Amber Heard (čak 95 posto sudionika ispitivanja ocijenilo je da nije previše izražena ni previše ravna), dok je 80 posto ocjenjivača zaključilo da lijepu čeljust imaju i Brigitte Bardot te ruska manekenka Irina Shayk.

Studija belgijskih znanstvenika podijelila je javnost zbog bojazni da bi mogli lansirati trend ugradnje implantata i kojekakvih zahvata na ženskim čeljustima, ne bi li izgledale privlačnije.

"Važnost ugodnog izgleda lica u odnosu na nečiju dobrobit i kvalitetu života tradicionalno je podcijenjena u medicini", diplomatski su zaključili znanstvenici.

Linker
28. travanj 2024 16:29