emotivan esej

Povlači se jedna od najvećih sportašica ikad: ‘Ovo se ne bi događalo da sam muškarac‘

U eseju koji je napisala za Vogue najavila je da bi se nakon dugogodišnje uspješne karijere mogla posvetiti nekim drugim stvari.

Jedna od najvećih sportašica u povijesti, osvajačica 23 Grand Slam titule, Serena Williams najavila je da bi nakon ovogodišnjeg US Opena mogla završiti karijeru. U eseju koji je napisala za najpopularnije izdanje američkog Voguea, ono rujansko, najavila je da bi se nakon dugogodišnje uspješne karijere mogla posvetiti nekim drugim stvarima.

Priznala je da joj je jako teško.

"U ovoj temi za mene nema sreće. Znam da se to inače ne govori, ali boli me. Ovo je najteža stvar koju sam mogla zamisliti. Mrzim to. Mrzim što sam na ovom raskrižju. Stalno si govorim, voljela bih da je lako, ali nije. Rastrgana sam, ne želim da bude gotovo, ali sam u isto vrijeme spremna za ono što slijedi", napisala je u eseju.

"Nikad nisam voljela riječ - umirovljenje. Ne čini mi se kao moderna riječ. Razmišljala sam o ovome kao o prijelazu, no želim biti pažljiva oko toga kako koristim tu riječ, koja je jako specifična i važna dijelu ljudi. Možda je najbolja riječ evolucija, želim reći da evoluiram od tenisa prema drugim stvarima koje su mi važne", dodala je.

Serena je dominirala tenisom od ranih 2000-ih do sredine 2010-ih. Njezina kombinacija vrhunskog servisa, nenadmašne kondicije i nepogrešive točnosti učinila ju je ne samo najboljom igračicom 21. stoljeća, već i jednom od najvećih sportašica svih vremena. Sve češće ozljede i rođenje kćeri Alexis Olimpije držali su je podalje od terena posljednjih pet godina.

Osim što je vlasnica tvrtke Serena Ventures, ona i njen suprug Alexis Ohanian ne skrivaju da žele još jedno dijete.

"Prošle godine smo pokušali, a nedavno smo od liječnika dobili informacije da bi ovoga puta moglo biti drugačije. Sada sam spremna za to, a ne želim biti trudna i aktivno igrati. Dakle, ili ću biti duboko u tenisu ili izvan njega", napisala je u eseju.

Ipak, nije mogla ne osvrnuti se na činjenicu da ni ovog eseja ni povlačenja ne bi bilo da je - muškarac.

image

Serena Williams i Alexis Ohanian

RON ADAR/M10S/SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

"Vjerujte mi, nikad nisam željela birati između tenisa i obitelji. Mislim da to nije pošteno. Da sam muškarac, ne bih ovo pisala jer bih bila na terenu, igrala i pobjeđivala dok bi moja žena nosila fizički teret proširivanja obitelji. Možda bih bila kao Tom Brady da imam priliku to biti. Nemojte me krivo shvatiti: volim biti žena, voljela sam svaku sekundu trudnoće s Olimpijom. Ja sam ona iritantna žena koja voli trudnoću i radila sam sve dok nisam morala u bolnicu, iako je bilo komplikacija. I odradila sam skoro nemoguće: bila sam dva mjeseca trudna kad sam osvojila Australian Open 2017. godine. No ove godine napunit ću 41 godinu i od nečeg moram odustati", napisala je.

"Dođe trenutak u životu kada moramo odlučiti krenuti u drugom smjeru. Taj trenutak je težak kada nešto toliko voliš. Bože, kako uživam u tenisu. No počelo odbrojavanje. Moram se usredotočiti na majčinstvo, na svoje duhovne ciljeve i otkrivanje drugačije, no jednako uzbudljive Serene. Uživat ću u sljedećih nekoliko tjedana", napisala je na Instagramu uz poziv fanovima da pročitaju njen esej.

Linker
20. travanj 2024 03:22