Josipa Pavicic, Kristina Salinovic, Nika Antolos

 CROPIX
Era narcisoidnosti

Poznate Hrvatice otvoreno o toksičnim vezama: ‘Pobjegla sam zahvaljujući obitelji‘

Narcisi mogu biti i muškarci i žene, a gotovo da nema osobe koja barem jedan takav odnos nije doživjela ili pak ne poznaje nekoga tko je dio života dijelio ili još uvijek dijeli s narcisom. Dok su muškarci u hrvatskoj javnosti još uvijek zatvoreni na tu temu, o svojim iskustvima hrabro su istupile brojne poznate Hrvatice.

Narcisi mogu biti i muškarci i žene, a gotovo da nema osobe koja barem jedan takav odnos nije doživjela ili pak ne poznaje nekoga tko je dio života dijelio ili još uvijek dijeli s narcisom. Dok su muškarci u hrvatskoj javnosti još uvijek zatvoreni na tu temu, o svojim iskustvima hrabro su istupile brojne poznate Hrvatice.

"Ljubav ne boli jer ako boli nije ljubav", izjava je s kojom će se zasigurno složiti svi oni koji su barem jednom u životu doživjeli pravu, bezuvjetnu ljubav. No, zašto se onda pod krinkom ljubavi sve češće ‘maskiraju‘ toksični odnosi u kojem umjesto pažnje, sigurnosti i bliskosti osoba od strane svog partnera doživljava uvrede, poniženje i torturu koja ostavlja velike posljedice na ljudsku psihu. Toksični ili ‘otrovni‘ odnosi i ponašanja sežu u daleku prošlost, no u zadnje vrijeme sve se češće o takvim vezama progovara u javnosti.

Narcisi mogu biti i muškarci i žene, a gotovo da nema osobe koja barem jedan takav odnos nije doživjela ili pak ne poznaje nekoga tko je dio života dijelio ili još uvijek dijeli s narcisom. Dok su muškarci u hrvatskoj javnosti još uvijek zatvoreni na tu temu, o svojim iskustvima hrabro su istupile i brojne poznate Hrvatice. Jedna od njih je televizijska voditeljica, spisateljica i Josipa Pavičić koja je o toj temi napisala i knjigu naziva "Ja, pa ja i opet ja" u kojoj proučava narcisoidnu osobnost, a ujedno nudi i savjete kako prepoznati, preživjeti i preboljeti narcisa. Ozbiljna epidemija narcisoidnosti, koja u globalnom društvu vlada već neko vrijeme, potaknula je Pavičić da napiše ovu knjigu, a koliko je ovaj problem raširen u našem društvu potvrđuje i činjenica da je knjiga odmah nakon objave postala jedna od najprodavanijih u Hrvatskoj.

"Ovo je era narcisoidnosti, okruženi smo narcisima, posvuda su oko nas, a svjedočila sam i kako su takvi odnosi mnoge osobe potpuno uništili, psihički i fizički. I to je glavni razlog zbog kojeg sam odlučila ozbiljno se pozabaviti tom temom i napisati ovu knjigu. Jer, da bismo se znali s nečim nositi, važno je da dobro znamo o čemu je riječ", izjavila je Josipa Pavičić na zagrebačkoj promociji knjige koja se održala u lipnju ove godine. Josipa je uvjerena da će njezina knjiga mnogima biti od velike pomoći jer je ilustrirana istinitim pričama s kojima se mnogi od nas mogu poistovjetiti i možda u njima prepoznati slična osobna iskustva.

"Ne govorite sebi da ste glupi jer ste „nasjeli“ na vezu s Narcisom. Narcis vas nije odabrao zato što ste glupi, baš naprotiv, odabrao vas je zbog svih kvaliteta koje posjedujete. Savršena je meta za Narcisa plemenita, jaka, romantična, empatična i optimistična duša. Kad vas Narcis počne obasipati odrazima vaših najvećih maštarija unijet ćete cijelo svoje srce i dušu u tu vezu, uložit ćete sve što imate, emocionalno, fizički i financijski. Čim vas Narcis uvjeri da ste pronašli „pravog“, opustit ćete se i otvoriti puni povjerenja i bliskosti. Tad će početi njegovo obezvrjeđivanje i kritiziranje, a vi ćete preuzeti odgovornost na sebe. Vjerovat ćete da ste vi krivi što se vaša „srodna duša“ tako promijenila i činit ćete sve da bude kao na početku", ulomak je iz knjige koju njezina autorica trenutno promovira diljem Hrvatske.

Da je imala problema s ‘narcisom‘ proteklu nedjelju je na u priči na svom Instagramu dala natuknuti i manekenka Iris Volf koja je objavila video iznad kojeg je stajao naslov "Kad imaš posla s narcisoidnom osobom" i potaknula brojne glasine tim više što je upravo neposredno prije ove objave otključala svoj profil koji je do tada bio zaključan za javnost, a nedavno je glazbenik Boris Novković potvdio kako su se razveli još 2020. godine.

Svoje osobno iskustvo s ‘narcisom‘ nedavno je na Instagramu podijelila i bivša pjevačica grupe Feminnem Nika Antolos koja je posljednja javno istupila i progovorila o svom iskustvu toksičnog odnosa. "Najteži dio nakon odnosa s ekstremno narcisoidnim partnerom jest - ponovno ljubiti sebe. Zdravo voljeti, ne samoljublje opsesivno. Ali kad uvidiš da nitko nema pravo gaziti tuđe dostojanstvo, ali ni SVOJE, ukažu se vrata puna svjetlosti... Takav odnos ti doslovno izmjeni lice, jer isto krene ličiti na svu unutrašnju patnju koju nitko, nitko, osim onih sto su prošli isto, ne razumije", istaknula je Nika.

"Nemaš snage ni za sebe, a kamoli druženja. Pa izgubiš tako želje, snove, “prijatelje”, posao, zdravlje... No kad započneš živjeti slovo Božje, a ne sve svojevoljno birati za križ, osjetiš slobodu koja na med liči... Odjednom stanu stepenicama svi zidovi, a krilima sve patnje, jer njihovo je postojanje sad zadobilo smisao... Zaista. Treba vremena, ali shvatiš kako sada posjeduješ nove alate koji služe dobru... Nadam se samo da uviđate kako ljubiti morate sve, samo neke izdaleka...", dodala je glazbenica.

I bivša televizijska i radijska voditeljica, a danas influencerica Ecija Ivušić Belošević u emisiji "Dan de by Daniel Delale" koja se emitirala na portalu Jutarnjeg lista u ožujku 2019. godine priznala je kako je godinama bila žrtva psihičkog i verbalnog nasilja od strane bivšeg partnera. "Tek sada mogu normalno pričati o tome, prije me bilo sram što to ima veze sa mnom. Bilo je to prije nekih deset godina, bila sam u vezi četiri godine u kojoj sam konstantno bila verbalno i psihički zlostavljanja, ali kad se dogodio taj zadnji čin fizičkog nasilja, tad sam rekla zbogom. Grozno iskustvo koje ostavi posljedice na tebi", priznala je iskreno Ecija koja je danas u sretnom braku s poduzetnikom i glazbenikom Goranom Beloševićem s kojim očekuje prinovu.

image

Ecija Ivušić Belošević danas je u sretnom braku, a ranije je priznala da je godinama bila žrtva psihičkog i verbalnog nasilja od strane bivšeg partnera.

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Promovirajući kampanju protiv bilo kakvog oblika nasilja o svom iskustvu na društvenim mrežama ranije je progovorila i jedna od naših najuspješnijih manekenki - Kristina Šalinović. Kristina se, kako je tada istaknula, od nasilnog partnera uspjela spasiti zahvaljujući svojoj sestri i podršci svoje obitelji. "Recite STOP nasilju! Jer nijedno živo biće na ovom planetu nije zaslužilo nikakvu vrstu nasilja! Pomogni! Saslušaj! Zagrli! Pričaj! Podijeli! Jer svojom šutnjom braniš nasilnika i zlostavljača! Ako si žrtva bilo kakvog nasilja, znaj da te volim, znaj da te svi mi volimo! Imaš (moju) našu podršku! Šaljem vam mnogo ljubavi i snage da zajedno stanemo na kraju nasilju! Ja sam iz bivše veze pobjegla jer sam bila žrtva psihičkog nasilja! Na svu sreću, svaki put kad je ruka bila dignuta na mene, nije bilo udarca. Uz pomoć svoje sestre i podrške svoje obitelji, uspjela sam pobjeći iz takve veze! RECI! PODIJELI! OSVIJESTI! POMOGNI! NE SRAMI SE! VOLIM TE! Recimo STOP!!!", napisala je Kristina u objavi na svom Facebooku prije šest godina i mnoge tada šokirala svojim priznanjem.

image

Promovirajući kampanju protiv bilo kakvog oblika nasilja o svom iskustvu na društvenim mrežama progovorila je i Kristina Šalinović.

NEJA MARKICEVIC/CROPIX CROPIX

I nije jedina koja je privukla pozornost tom temom koja je sve učestalija u javnom diskursu. Nekad poznata manekenka, pa dekoraterka seta i influencerica, a danas i dizajnerica nakita Anita Dujić Broadfoot u studenom 2020. godine na Instagramu je progovorila o odnosu s toksičnim partnerom kojeg nije imenovala. Često je bila meta pogrdnih komentara i uvreda sve dok nije odlučila izaći iz tog odnosa. "Imala sam vam ja tako jednog bivšeg kojemu nikad ništa nije valjalo. Noge su ti štrkljave, guzica bi ti mogla biti čvršća, premršava si, kako se to oblačiš, bla, bla...i tako po cijele dane. Svaki put kad bih jela tjesteninu koju obožavam rekao bi: ‘ceeeluuulit‘! U jednom trenu sam mu i povjerovala, te shvatila da sve više i više tonem. Sve dok se jednog dana nisam trgnula, izronila na površinu, ugledala napokon sunce i prodisala punim plućima‘, priznala je poduzetnica s čijom se pričom, nažalost, još uvijek mogu poistovjetiti brojne žene. Njihovi primjeri dokazuju da se nasilje ne odnosi samo na fizički aspekt, ali i da baš nitko ne bi trebao trpjeti niti jedan oblik nasilja u bilo kakvom odnosu, a ponajviše u vezi ili braku jer nasilje u takvim dubokim odnosima ostavlja i najdublje posljedice.

image

Anita Dujić Broadfoot također je bila žrtva narcističkog zlostavljanja od strane bivšeg partnera kojeg nije imenovala.

BILJANA BLIVAJS CROPIX

Linker
27. travanj 2024 05:44