Bila je vrlo aktivna na britanskoj političkoj sceni

 TO ALAN DAVIDSON/SHUTTERSTOCK
Odlazak dive

Preminula je Glenda Jackson, velika britanska glumica i političarka

Dobitnica dvaju Oscara, ostavila je početkom 90-ih glumačku karijeru po strani kako bi se u parlamentu, kao zastupnica Laburističke stranke, borila protiv bivše premijerke Margaret Thatcher.

Dobitnica dvaju Oscara, ostavila je početkom 90-ih glumačku karijeru po strani kako bi se u parlamentu, kao zastupnica Laburističke stranke, borila protiv bivše premijerke Margaret Thatcher.

Nagrađivana britanska glumica i bivša laburistička zastupnica Glenda Jackson, preminula je jutros u svom domu u Blackheathu, na jugoistoku Londona. Jedna je od najupečatljivijih britanskih dramskih umjetnica iz 70-ih, dobitnica dvije nagrade Emmy i Tony te dva Oscara za glavnu žensku ulogu: prvi je dobila za romantičnu dramu "Woman in love" s Oliverom Reedom i Alanom Batesom iz 1969., a drugi joj je stigao 1973. za romantičnu komediju "A Touch of Class".

image

S Oliverom Reedom u filmu ‘Women In Love‘

DAVID JAMES/UNITED ARTISTS/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Njezin agent Lionel Larner rekao je da je preminula "mirno u svom domu, nakon kratke bolesti s obitelji pored sebe". Nedavno je završila snimanje filma "Veliki bjegunac" zajedno s kolegom i također dvostrukim Oskarovcem, Sir Michaelom Caineom: posljednji put zajedno su glumili prije 48 godina u na setu filma "The Romantic Englishwoman".

Bila je vrlo angažirana i na britanskoj političkoj sceni. Karijeru je 1992. ostavila po strani kako bi se posvetila radu u laburističkoj stranci. Bila je parlamentarna zastupnica više od 20 godina, piše Daily Mail. Poznata je i po tome što je bila oštra protivnica politike bivše britanske premijerke Margaret Thatcher.

image

Kao Elizabeta I. u filmu ‘Mary Queen Of Scots‘

MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK

Nakon što je 2015. odstupila s mjesta parlamentarne zastupnice, trijumfalno se vratila glumi 2019. u televizijskoj "Elizabeth is Missing" te u filmu sa starim prijateljem, Michaelom Caineom. Proslavila se tumačenjem snažnih ženskih uloga, a kasnije je još i veću snagu pokazala na političko sceni: cijenila ju je i najveća politička protivnica, Margaret Thatcher.

Linker
26. travanj 2024 20:26