Najstariji model

Preminula Luce iz Konavala koja je s 95 godina oduševila svijet zahvaljujući Vogueu

Osmijeh i životna mudrost Luce Duratović ostavili su toliki dojam na američkog fotografa Adama Spencera Younga kada je posjetio Vitaljinu, da ju je fotografirao u njenoj nošnji.

Starica iz konavoskog mjesta Vitaljina, čija je životna priča ljetos objavljena u američkom Vogueu, preminula je u 95. godini, javlja DuList. Riječ je o Luci Đuratović, čiji su osmijeh i životna mudrost ostavili toliki dojam na američkog fotografa Adama Spencera Younga kada je posjetio Vitaljinu, da ju je fotografirao u njenoj nošnji.

image

Adam Spencer Young Luce je upoznao u njenom selu

ADAM SPENCER YOUNG

"Upoznao sam Luce u njezinom selu blizu granice Hrvatske i Crne Gore, u selu Vitaljina. Bila je u svojim devedesetima. Jedna je od rijetkih mještanki koje još uvijek nose konavosku nošnju… Ne govori ni riječ engleskog, ali me je dočekala raširenih ruku. Moja sestrična Kim Butigan bila je prevoditeljica i prenijela mi je da je Luce samo jednom u životu napustila svoje selo – kad su Talijani došli za vrijeme rata. Opisala je kako je izdržala težak život, no na kraju je rekla da je bio sretan", ispričao je fotograf o svom modelu.

image

Portrete vremešne Konavoke fotograf je nazvao "Refleksija"

ADAM SPENCER YOUNG

Portrete vremešne Konavoke nazvao je "Refleksija" i istaknuo da je na svojim putovanjima često fotografira starije ljude i pita ih kakav bi mu savjet dali? Evo što mu je odgovorila tete Luce kad ju je zapitao što je tajna njene sreće u tako dugom životu?

image

Luce Duratović sa Adamom Spencerom Youngom

ADAM SPENCER YOUNG

"Rekla mi je da je tajna sreće biti zahvalan za ono što imate i da ništa ne uzimate zdravo za gotovo. Odlučio sam snimiti portrete u njezinom vrtu pokraj stabla masline - što joj se jako svidjelo. Zatim je opisala kako je za nju osobno to stablo predstavljalo obitelj i snagu", zaključio je fotograf.

image

Snimanje u Vitaljini

ADAM SPENCER YOUNG
Linker
10. travanj 2024 20:00