DENIS JONES/EVENING STANDARD/SHUTTERSTOCK
Diskretni odlazak

Preminuo je otac Dodija Al- Fayeda koji je poginuo u nesreći s princezom Dianom

Britanski milijarder egipatskog porijekla koji je godinama tvrdio da nesreća njegovo sina i voljene princeze nije slučajnost, svoje sumnje nikada nije uspio dokazati, a za urotu je optuživao i kraljičinog supruga Philipa.

Britanski milijarder egipatskog porijekla koji je godinama tvrdio da nesreća njegovo sina i voljene princeze nije slučajnost, svoje sumnje nikada nije uspio dokazati, a za urotu je optuživao i kraljičinog supruga Philipa.

U Londonu je u dobi od 94 godine preminuo Mohamed Al- Fayed, britanski biznismen egipatskog porijekla, bivši vlasnik slavne robne kuće Harrods, londonskog nogometnog kluba Fulham i pariškog hotela Ritz. No najpoznatiji je kao otac Dodija Al-Fayeda, ljubavnika princeze Diane koji je 1997. zajedno s njom poginuo u automobilističkoj nesreći u Parizu. Iako do tada vrlo blizak s kraljevskom obitelji, bio je odlučan da otkrije uzrok nevjerojatne nesreće za koju je bio siguran da nije samo- nesreća. To ga je dovelo na naslovnice svjetskih medija, a u svojim sumnjama imao je i kraljevsku obitelj optužujući ih da im sigurno nije bilo u interesu da princeza Diana, majka budućeg britanskog kralja bude u vezi s njegovim sinom muslimanske vjere.

image

Nakon odmora na jahti njegovog oca kojim su plovili Azurnom Obalom Dodi i Diana uputili su se u Pariz gdje su poginuli u saobraćajnoj nesreći

MAXPPP/NEWSCOM/PROFIMEDIA
image

S princezom Dianom dok je još bila u braku s današnjim Kraljem Charlesom

DAVID HARTLEY/SHUTTERSTOCK
image

S kraljicom Elizabetom II. 1988.

SHUTTERSTOCK

Godinama je pokušavao dokazati da se radi o dobro smišljenoj uroti, a ne običnoj nesreći koja se dogodila u jednom od pariških tunela kada je slavan par pokušao pobjeći paparazzima. U istrazi je 2008. rekao da popis navodnih zavjerenika uključuje kraljičinog supruga, princa Philipa, dva bivša šefa londonske policije i CIA-u. No unatoč enormnom bogatstvu procijenjenom na dvije milijarde dolara i korisnim poznanstvima nije uspio dokazati svoja uvjerenja, ali je kraljevskoj obitelji dodatno stavljao sol na ranu kada je na svaku godišnjicu smrti svog sina i obožavane princeze u jedan od izloga Harrodsa izložio njihove fotografije uz zapaljene svijeće.

image

Sa sinom Dodijem koji je bio posljednja Dianina Ljubav

RICHARD YOUNG/SHUTTERSTOCK
image

Na svaku godišnjicu smrti sina Dodija i Dian postavio je njihove fotografije u jedan od izloga svoje luksuzne robne kuće

TONY KYRIACOU/SHUTTERSTOCK

I dok je javnost na čelu s izvorima iz kraljevske obitelji tvrdila da je Dodi Al-Fayed samo prolazna princezina avantura, on je govorio potpuno suprotno. Tvrdio da je Diana bila trudna i da se planirala udati za Dodija te da kraljevska obitelj nije mogla podnijeti da se princeza vjenča za muslimana. No nakon deset godina odustao je od privatne istrage jer iako je potaknuo šuškanja, nikada nije dobio podršku za svoje tvrdnje o uroti.

Osim toga, nikada do kraja nije dobio željeno poštovanje britanske javnosti i establishmenta. U Veliku Britaniju stigao je sredinom šezdesetih mudro vodeći poslove koji su mu donosili unosnu zaradu, ali za Britance je uvijek bio došljak. Znao je biti vrlo šarmantan, neki su tvrdili i facinantan kao osoba, volio se družiti sa slavnima što mu je i uspijevalo zahvaljujući vlasništvu nad Harrodsom i pariškim Ritzom, a s druge strane bio je vrlo otvoren, direktan i razmetljiv u komunikaciji, često previše ‘sirov‘ za britanski način ophođenja.

image

S Rodom Stewartom dijelio je ljubav prema nogometu

RICHARD YOUNG/SHUTTERSTOCK
image

Prije desetak goina na promociji parfema u Harrodsu ugostio je i
Jennifer Aniston

RICHARD YOUNG/SHUTTERSTOCK

Posvađao se i s britanskom vladom jer mu nisu dali državljanstvo zemlje koja mu je desetljećima bila dom, a često je prijetio da će se preseliti u Francusku, koja mu je dodijelila Legiju časti, svoje najveće civilno odlikovanje. Posljednjih godina živio je povučeno na imanju u Surreyu sa suprugom Heini, bivšom finskom manekenkom koja mu je rodila četvero djece.

Mohamed Al-Fayed preminuo je 30. kolovoza, a 1. rujna održana je muslimanska sahrana u londonskoj Centralnoj džamiji u Regent’s Parku.

Linker
28. travanj 2024 16:04