SRDJAN VRANCIC/CROPIX
u 81. godini

Preminuo Kornelije Kovač, bivši član Indexa i čovjek iza hitova Zdravka Čolića

U rujnu 1968. godine osniva Korni grupu, koja je 1974. predstavljala SFR Jugoslaviju na Pjesmi Eurovizije.

U rujnu 1968. godine osniva Korni grupu, koja je 1974. predstavljala SFR Jugoslaviju na Pjesmi Eurovizije.

Čuveni srpski kompozitor Kornelije Kovač, koji je zaslužan za karijeru Zdravka Čovića preminuo je u 81. godini u Beogradu, piše Kurir.

Bio je pozitivan na koronavirus te se nalazio u covid bolnici u Batajnici.

Kovač je srpski je kompozitor, pijanist, aranžer, koji je potekao iz glazbene obitelji. Otac mu je bio violinist, a majka pjevačica u opernom zboru. Brat Mihajlo, najprije je bio pjevač, a potom se opredijelio za politiku i novinarstvo.

image

Otac mu je bio violinist, a majka pjevačica u opernom zboru

SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Kovačeve kćeri Kristina i Aleksandra također se bave glazbom.

Član Indexa postao 1966. godine, a s njima već sljedeće godine svirao na turneji po SSSR-u. Za njih je napisao pjesme "Boj na Mišaru" i "Ako jednom budeš sama". Radeći s Indexima, Kovač je stekao ime skladatelja i instrumentalista, ali po odsluženju vojnog roka donosi odluku i seli u Beograd želeći pokušati nešto svoje.

U rujnu 1968. godine Kornelije seli u Beograd gdje osniva Korni grupu, koja je 1974. predstavljala SFR Jugoslaviju na Pjesmi Eurovizije.

image

Korni grupa je 1974. predstavljala SFR Jugoslaviju na Pjesmi Eurovizije

PEDJA MILOSAVLJEVIC/CROPIX

Napisao je hitove Lepe Brene "Sanjam", "Sitnije, Cile, sitnije" i "Janoš". Zlatko Pejaković, a kojim je bio u Korni grupi, bio mu je omiljeni pjevač.

Kovač je napisao i neke od najvećih hitova Zdravka Čolića, poput "April u Beogradu", "Živiš u oblacima", "Zvao sam je Emili", "Jedna zima sa Kristinom", "Jedina", "Mađarica"...

Linker
29. travanj 2024 10:13