Gloria produkcija/Profimedia
41. rođendan

Princ William: Život obilježen tragedijama, privilegijama, svađama i sretnim brakom

Nabrajajući samo osnovne činjenice iz života princa od Walesa, moglo bi se složiti nekoliko romana ili filmski serijala, a sve životne udarce podnosi s osmijehom na licu čekajući britansku krunu za koju ga spremaju cijeli život.

Nabrajajući samo osnovne činjenice iz života princa od Walesa, moglo bi se složiti nekoliko romana ili filmski serijala, a sve životne udarce podnosi s osmijehom na licu čekajući britansku krunu za koju ga spremaju cijeli život.

Britanski prijestolonasljednik, princ William, 21. lipnja proslavit će 41. rođendan i teško se ne osvrnuti koliko što je stariji sin kralja Charlesa do sada sve prošao u životu. Mogao bi to biti predložak za ozbiljan i vrlo uzbudljiva knjiga ili film kojeg bi ljudska mašta teško mogla izmisliti. Jer kako stara izreka kaže - Život piše romane. Rodio se kao nasljednik britanske krune, od prvog dana živi pod lupom javnosti, prošao je ružnu i vrlo javnu rastavu svojih roditelja, majka mu je poginula kada je imao samo 15 godina, morao je kao član kraljevske obitelji proći vojnu obuku, svaka njegova veza do detalja je secirana u britanskim medijima, oženio je ljubav s fakulteta, ima troje djece, posvađao se s bratom s kojim teško da će više ikada razgovarati, u godina dana ostao je bez djeda i bake, tata mu je postao kralj, ima više od 120 javnih pojavljivanja godišnje, vodi humanitarne zaklade, vozi helikopter...

image

Smrt majke do danas nije u potpunosti prebolio

UK PRESS/PRESS ASSOCIATION IMAGES/PA IMAGES/PROFIMEDIA
image

Princeza Diana svojoj djeci probala je osigurati bezbrižno djetinjstvo

CASSIDY AND LEIGH/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Impresivna biografija o kojoj vjerojatno niti sam ne razmišlja, jer teret koji nosio sigurno nije lagan. No bar javno, sreća koju je pronašao s Kate Middleton i njihovo troje djece sigurno je stup koji mu daje snagu.

Pokojna princeza Diana svoje sinove Williama i Harryja trudila se odgajati kao normalnu djecu pa ih je vodila u restorane brze hrane, u zabavne parkove, vozili su se javnim prijevozom do škole, išli na skijanja i ljetovanja, i s njom posjećivali domove za nezbrinutu djecu.

‘‘Škotska je izvor nekih od mojih najsretnijih sjećanja. Ali isto tako i onog najtužnijeg. Bio sam u Balmoralu kad su mi rekli da mi je majka umrla. To je bilo kao da je potres upravo prošao kroz kuću i kroz moj život. Do tada nisam nikada osjetio nešto slično. Um mi se potpuno podijelio i trebalo mi je više od četiri godine kako bih prihvatim činjenicu da je nema.‘‘, progovorio je William o svojoj najvećoj životnoj traumi koju i njegov mlađi brat Harry još uvijek proživljava.

image

Najteži trenutak u životu mu je bila mu je smrt njegove majke, princeze Diane

BY ADAM BUTLER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Princ Harry puno se teže nosio s pritiskom medijima koji su ga kao najnestašnijeg člana obitelji koji je volio tulumariti, pratili u stopu. Još gore je bilo kada je prohodao i vjenčao se za Meghan Markle što je i rezultiralo njegovim odlaskom iz Velike Britanije. No svađe i optužbe među braćom sada se čine nepremostivima. Harry je prljavi obiteljski veš, kroz autobiografiju i dokumentarnu seriju javnosti pružio na pladnju što mu stariji brat sigurno nikada neće oprostiti.

image


Nekad bliska braća su posebno vezana za Afriku gdje su i na enduro motorima vozili humanitarnu utrku

AVALON/AVALON/PROFIMEDIA
image

Princ William s tatom Charlesom i maćehom Camillom koju nikada nije komentirao

-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Princ od Walesa od ranih dana bavi se dobrotvornim radom. Nakon srednje škole volontirao je u Čileu, radio je na britanskoj farmi mlijeka te je posjetio Belize i razne afričke zemlje. Godine 2001. upisao je sveučilište St. Andrews u Škotskoj, gdje je studirao povijest umjetnosti, a kasnije i geografiju, a nakon diplome upisao je Kraljevsku vojnu akademiju Sandhurst. Unatoč njegovoj želji da se pridruži britanskim snagama u Iraku, vojni dužnosnici predložili su da ni William ni Harry tamo ne bi trebali otići, jer bi mogli postati specifične mete napada, čime bi ugrozili ostale vojnike. Nakon Sandhursta, William je otišao služiti u Kraljevske zračne snage, a potom i u Kraljevsku mornaricu kako bi stekao iskustvo u sva tri glavna roda oružanih snaga. Godine 2010. završio je obuku za pilota helikoptera u RAF-ovim snagama za potragu i spašavanje te nakon školovanja počeo raditi u Walesu. Navodno je sudjelovao u više od 150 operacija prije nego što je 2013. završio vojni rok, a od 2015. do 2017. radio je kao pilot helikoptera za hitnu pomoć.

Princ William kroz sve obiteljske skandale plovi s osmijehom na licu, mirnijeg je karaktera od svog brata, a poput svog oca strastveni je sportaš i ekološki aktivist. Prije nekoliko godina progovorio je o tome što mu najteže pada kao princu i članu kraljevske obitelji.

image

Vjenčanje William i Kate gledalo je više od 160 milijuna ljudi

DAVID WIMSETT/AVALON/PROFIMEDIA
image

Prinčevski par na svoju djecu Georga, Luisa i Charlotte za sada puštaju da budu svoji i razigrani

GOFFPHOTOS.COM/GOFF PHOTOS/PROFIMEDIA

‘‘To je posao koji učite cijeli život. Za obaveze vas nitko ne može pripremiti. Meni je najteže bilo susretati se s ljudima, uvijek biti nasmijan i pristupačan jer ne predstavljam samo sebe nego kraljevsku kuću i monarhiju.‘‘, priznao je jednom sramežljivi princ koji danas ipak lakše pliva u kraljevskim obavezama. Nema sumnje da mu taj posao olakšava Catherine Middleton s kojom se nakon osam godina veze vjenčao 2011. na spektakularnoj ceremoniji koju je gledao oko 160 milijuna ljudi diljem svijeta. A oboje, poput princeze Diane, svoju djecu drže što dalje od očiju javnosti kako bi odrastali što bezbrižnije, iako je pred princem Georgeom nešto teži put jer on sada drugi u redu za britansku krunu.

Linker
29. travanj 2024 00:43