DDIANA MRAZIKOVA/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
tužan odlazak

Ryan O‘Neal: O turbulentnom životu holivudske zvijezde i ljubavnoj priči s Farrah Fawcett

Glumac je preminuo u rodnom Los Angelesu u 83. godini, a njegov život obilježio je kultni ljubavni film "Ljubavna priča" uz Alli McGraw te fatalna ljubavna priča s holivudskom ljepoticom Farrah Fawcett koja je imala jednako tragičan kraj kao i ona na filmu.

Glumac je preminuo u rodnom Los Angelesu u 83. godini, a njegov život obilježio je kultni ljubavni film "Ljubavna priča" uz Alli McGraw te fatalna ljubavna priča s holivudskom ljepoticom Farrah Fawcett koja je imala jednako tragičan kraj kao i ona na filmu.

U Los Angelesu je u petak u 83. godini preminuo nekada slavan glumac Ryan O‘Neal, objavio je njegov sin Patrick O‘Neal na Instagramu te dodao- ‘‘Moj otac je za mene bio moj heroj. Ugledao sam se na njega i on je uvijek bio veći od života.‘‘

Američku javnost pomalo je iznenadila ova Patrickova objava s obzirom na to da je glumac koji se desetljećima borio s raznim ovisnostima sa svojom djecom bio u prilično lošim odnosima. Patricka, inače sportskog novinara, dobio je u drugom braku s glumicom Leigh Taylor-Young. Prvi put se oženio početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća glumicom Joannom Moore s kojom je dobio dvoje djece - kćer Tatum i sina Griffina. Oboje su završili u glumačkim vodama, a Tatum je ušla u povijest kao najmlađa dobitnica Oscara (imala je tada samo deset godina), za ulogu u filmu ‘‘Mjesec od papira‘‘ u kojem je igrala uz svog oca. Film čija radnja prati skitnicu i djevojčicu za koju on nije siguran je li mu kćer ili nije, i koji se kao uigrani par krenu baviti prevarama, tati, a pogotovo kćeri donio je enormnu slavu i priznanja struke.

image

S kćeri Tatum u filmu Paper Moon 1973. kojoj je ta uloga donijela Oscara

LMK109-SLIB230119-001/LANDMARK/PROFIMEDIA LMK109-SLIB230119-001/LANDMARK/PROFIMEDIA

Iako je Ryan O‘Neil rođen u filmskoj meki i roditelji su mu bili dio showbusinessa - otac mu je bio poznati pisac Charles “Blackie” O’Neal, a majka glumica Patricia O‘Callaghan - on je odlučio ići svojim putem. Naime, želja mu je bila postati profesionalnim boksačem. I to mu je išlo prilično dobro. Sudjelovao je na dva boksačka prvenstva Golden Gloves u Los Angelesu 1956. i 1957. i imao je impresivan amaterski rekord u borbama – 18 pobjeda uz 13 nokauta i 4 poraza. No njegovi su snovi brzo srušeni jer se obitelj u kasnim 1950-ima preselila u Njemačku gdje je njegov otac dobio posao kao pisac i novinar za Radio Slobodnu Europu. O‘Neal je nastavio školovanje u Münchenskoj američkoj srednjoj školi sve dok nije dobio svoj prvi posao u industriji zabave kao kaskader u američkoj televizijskoj seriji ‘‘Tales of the Vikings‘‘.

image

S Ali MacGraw u kultnom filmu Love Story koji ga je lansirao među zvijezde

ULLSTEIN BILD/ULLSTEIN BILD/PROFIMEDIA

Po povratku u Los Angeles Ryan O‘Neil odradio je već dva braka i troje djece do svoje prve velike uloge u filmu ‘‘The Big Bounce‘‘ Elmorea Leonarda. A godinu dana kasnije izabran je između 300 glumaca za ulogu Olivera Barretta uz Ali MacGraw za kultni film ‘‘Ljubavna priča‘‘ koji ga je vinuo među zvijezde. Karijera mu je ubrzano krenula uzlaznim putem pa su se zaredale uloge u tada velikom hitu ‘‘What‘s Up Doc‘‘ uz Barbaru Streisand, pa ‘‘The Thief Who Came To Dinner‘‘ uz Warrena Oatesa i Jacqueline Bisset, pa ‘‘Paper Moon‘‘ (Mjesec od papira) redatalja Petera Bogdanovicha u kojem je glumio uz kćer Tatum, pa u filmu Stanleya Kubricka ‘‘Barry Lindon‘‘, ‘‘Oliver Story‘‘, svojevrsnom nastavku filma ‘‘Love Story‘‘, velikom hitu ‘‘The Main Event‘‘ ponovo uz Barbaru Streisand…

image

Glumcu je boks ostao vječna ljubav

PHILIPPE LEDRU/AKG-IMAGES/PROFIMEDIA

No, najveću slavu donijela mu je ljubav s prelijepom glumicom Farrah Fawcett čiju su voluminoznu frizuru s velikim loknama kopirale sve žene svijeta, a njezine fotografije visjele su u sobama tinejdžera. Par je proveo u turbulentnoj vezi sedamnaest godina, 1985. dobili su sina Redmonda, ali nikada nisu stali pred oltar. Njihova veza bila je patološka i opsesivna, a svojim žestokim svađama punili su američke tabloide.

Fatalno su se zaljubili dok je ona još bila u braku s glumcem Leejem Majorsom koji je zamolio O‘Neala da malo kontrolira njegovu ženu dok je na snimanju. O’Neal i Fawcett otišli su na večeru a on je taj susret opisao za Los Angeles Times: “Sjedili smo i ljubili se i ljubili dok nam usne nisu bile krvave.‘‘

image

Farrah Fawcett i Ryan O‘Neal smatrani su najljepšim holivudskim parom

EVERETT COLLECTION COL/EVERETT/PROFIMEDIA

O njihovom fatalnom susretu progovorila je i Farrah: “Bila sam toliko obuzeta tom mentalnom i fizičkom privlačnošću prema njemu da nisam razmišljala ni o čemu osim o onome što se događalo upravo tamo i tog trenutka.”

Ryan O’Neal je njihovu kaotičnu vezu prilično detaljno opisao i u svojim memoarima iz 2012. godine - ‘‘Both of Us: My Life With Farrah‘‘. Među ostalim je otkrio kako je usred jedne nasilne epizode njihov sin Redmond, tada star samo šest godina, navodno prijetio da će se ozlijediti mesarskim nožem ako se ne prestanu svađati.

image

Farrah Fawcett i Ryan O‘Neil u Studiju 54 1979. godine

ADAM SCULL-PHOTOLINK/SHUTTERSTOCK

“Izgubio sam interes gotovo za sve osim za nju. Prvi put u životu nešto je uzelo prednost nad samim sobom.”

Rastali su se 1997., njihov odnos narušio im je i karijere, a ponovo su se spojili 2001., kada je Ryanu O‘Neilu dijagnosticirana leukemija. Kroz proces liječenja uspješno je prošao, a onda je nekoliko godina kasnije oboljela Farrah. Dijagnosticiran joj je karcinom anusa od kojeg je i preminula 2009. godine. Glumac je cijelo vrijeme bio uz nju, a priča se da ju je nekoliko tjedana prije smrti, konačno i zaprosio.

image

Fatalni par nakod prekida ponovo su zbližile bolesti

MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Njegov život posljednjih desetljeća bio je prilično kaotičan, agresivne ispade pojačavala mu je konzumacija alkohola i raznih opijata, a s djecom skoro nije imao nikakav odnos. Od nekada velikog zavodnika i ljepotana pretvorio se u vlastitu sjenu čemu je najviše kumovao njegov neobuzdani karakter koji je uništio i njegovu najljepšu ljubavnu priču. Nažalost, i djeca koja su odrastala u takvim okolnostima od djetinjstva se bore s ovisnostima.

“Moj je život bio vladavina droga i alkohola,” rekao je najstariji Griffin 2015. za magazin People. “Morao sam si sam pomagati cijeli život jer smo rasli okruženi boli. U mojoj obitelji droga je bila uvijek prisutna - cijeli dan, svaki dan. Bile su to 60-e i 70-e godine i Tatum i ja smo imali jako teško odrastanje."

image

Sa sinom Redmondom i kćeri Tatum na večeri posvećenoj preminuloj Farah Fawcett

KAREN BLEIER/AFP/PROFIMEDIA

Problemi Tatum i Griffina doveli su do toga da s ocem desetljećima nisu bili u kontaktu. Griffin i njegov otac ostali su otuđeni dok su se Tatum i Ryan pomirili 2020. Nakon očeve smrti ekskluzivno je dala izjavu za magazin People rekavši: "Osjećam veliku tugu zbog očeve smrti. On mi je bio cijeli svijet. Jako sam ga voljela i znam da je i on volio mene. Zauvijek će mi nedostajati, ali sretna sam što smo našu priču završili u dobrim odnosima."

I glumčev najmlađi sin Redmond koji je odrastao u potpuno nezdravom okruženju stalnih roditeljskih svađa, ogrezao je u drogu još kao tinejdžer, nekoliko puta završio je u zatvoru, liječio se na psihijatriji, ima shizofreniju i bipolarni poremećaj, živio je kao beskućnik…

"Pritisak koji je došao sa slavom mojih roditelja i turbulentnim odnosom pokrenuo je tempiranu bombu u mojoj glavi", rekao je o svojim slavnim roditeljima. "Nikada nisam tražio ništa od ovoga, nikada nisam želio pažnju."

Nažalost i Ryan O‘Neal priznao je da se nije iskazao kao otac. “Ja sam otac bez nade. Ne znam zašto. Mislim da nisam nikada trebao biti otac”, rekao je za Vanity Fair 2009. godine.Posljednjih godina trudio se poboljšati odnos sa djecom, a to mu je čini se uspjelo samo sa Tatum i Patrickom.

Linker
26. travanj 2024 00:09