MARCO LANNI/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
Otišao u 86. godini

Silvio Berlusconi: Intrigantan političar kojem nikad nije bilo dovoljno moći, žena i politike

Buran život medijskog tajkuna i političara s najdužim stažem predsjednika Vlade u poslijeratnoj Italiji, omraženom, slavljenom i osporavanom, završio je u bolnici San Raffaele u rodnom gradu.

Buran život medijskog tajkuna i političara s najdužim stažem predsjednika Vlade u poslijeratnoj Italiji, omraženom, slavljenom i osporavanom, završio je u bolnici San Raffaele u rodnom gradu.

Kontroverzan talijanski političar Silvio Berlusconi, preminuo je danas u bolnici San Raffaele, u Milanu, zbog komplikacija povezanih s kroničnom leukemijom. Medijski tajkun i poduzetnik, koji je vodio tri talijanske vlade između 1994. i 2011. i čija je stranka Forza Italia partner u sadašnjoj vladajućoj koaliciji, već se neko vrijeme borio s leukemijom. Njegovim odlaskom u 86. godini završava cijela era u talijanskom javnom prostoru, obilježena njegovim političkim i privatnim skandalima, barem dvadeset sudskih procesa. Iza njega su i dvije osude na zatvorsku kaznu: jedna je na kraju preinačena u društveno koristan rad zbog njegove visoke dobi dok je dok je drugu koja se odnosi na maloljetničku prostituciju, povođenje, podmićivanje i zataškavanje, sud ukinuo, piše BBC.

image

Došla mu je kći Marina Berlusconi iz bivšeg braka

LAPRESSE/SHUTTERSTOCK

Bio je premijer sveukupno devet godina što ga čini najdužim poslijeratnim predsjednikom Vlade u Italiji, konzervativni politički lider, medijski tajkun (osnivač je, među ostalim, nacionalne komercijalne televizije Canale 5), desničar, nevjerojatno okretan i spretan govornik. Pristaše je oduševljavao liderskim vještinama i karizmom dok su ga oponenti častili ne baš pristojim riječima zbog raznih povoda, od organiziranja bunga-bunga zabava (orgija) na svom posjedu u Sardiniji do kojekakvih oblika pogodovanja pristašama i korupcije. Smatralo se da je mozak vješto ispletene interesne mreže čiji su krakovi sezali posvuda, zbog čega se činilo da je neuništiv, svemoćan i "vječan".

image

Posjetio ga je sin iz bivšeg braka, Pier Silvio Berlusconi

ROSSELLA PAPETTI/LAPRESSE/SHUTTERSTOCK

Bio je vlasnik jednog od najboljih europskih nogometnih klubova, "AC Milan", za koji su, među ostalima, igrali nogometne legende Zvonimir Boban, Dario Smoje, Dario Šimić. Bio je i rekorder po broju korektivnih zahvata na licu ne bi li zadržao mladolik izgled: činilo se da mu je lice zamrznuto zbog zatezanja i "peglanja" bora. Ni u poznoj dobi u javnosti nikad nije viđen sijede kose, a na šale zbog (pre)očitog bojanja prorijeđenih vlasi, nikad se nije osvrtao.

Političar i poduzetnik čije se bogatstvo procjenjuje na 6,4 milijardi dolara, rođen je u Milanu, u obitelji srednje klase. Otac Luigi radio je u banci, a majka Rosa bila je domaćica. Imao je sedam godina stariju sestru Mariju koja je preminula prije četrnaest godina, a mlađi brat Paolo još je u travnu ove godine, kada je Silvio hospitaliziran u jako lošem stanju, vjerovao u pozitivan ishod.

"Silvio je stijena", tada je izjavio. U bolnici je onemoćalog Berlusconija posjetila kćer Marina iz bivšeg braka s Carlom Elvirom Luciom dall’Oglio, a očekivao se dolazak i 53 godina mlađe političarke Marte Fascino s kojom se kontroverzni milijarder, u ožujku prošle, godine simbolično vjenčao u vili Gernetto, pred šezdesetak uzvanika.

image

Posljednja ‘muza‘ bila mu je 53 godine mlađa Marta Fascina

PIERO TENAGLI/IPA-AGENCY.NET/SHUTTERSTOCK

Poslije gimnazije, Silvio Berlusconi pohađao je Salezijanski koledž i na kraju se odlučio za studij prava na sveučilištu u rodnom gradu. Diplomirao je s pohvalama 1961., a tijekom tog razdoblja svirao je bas gitaru u studentskom bendu. Nastupao je i kao pjevač na kruzeru.

Poslovnu započeo je kao građevinski poduzetnik:70-ih godina prošlog stoljeća izgradio veliki stambeni kompleks u Milanu. Zaradu je, pak, uložio u prvu privatnu kabelsku televiziju TeleMilano, a deset godina kasnije prerasla jeu nacionalnu komercijalnu televiziju Canale 5. Do kraja osamdesetih Berlusconijevi televizijski kanali dominirali su talijanskim eterom. Ženio se dvaput, piše Guardian. S prvom suprugom Carlom Elvirom Dall‘Oglio dobio je 60-ih godina dvoje djece: kćer 57-godišnju Marinu i 54-godišnjeg sina Pierea Silvia. Kako mu je vjernost oduvijek bila problem (neki bi rekli nepoznat pojam), 1980. spetljao se s glumicom Veronicom Lario i pet godina kasnije uspio je dobiti razvod od bivše supruge. Ljubavnicu je oženio 1990., a ona mu je u međuvremenu rodila troje djece: 39-godišnju Barbaru, 37-godišnju Eleonoru te 35-godišnjeg sina Luigija.

Kada je javnost doznala za njegove raskalašene zabave s mladim djevojkama, posebno s marokanskom plesačicom Karimom El Mahroug, poznatom kao Ruby, Veronica Lario podnijela je 2009. zahtijev za razvod. Sud je na kraju brakorazvodne parnice u prosincu 2012. naložio Berlusconiju je da svojoj bivšoj supruzi plaća 48 milijuna dolara godišnje, a zadržala je i obiteljsku vilu u kojoj je nastavila živjeti sa svoje troje djece. Zbog Marte Fascini, 53 godine mlađe političarke kontroverzni milijarder je prekinuo 12-godišnju vezu s Francescom Pascale, Napolitankom koja je bila uz njega u najvećim aferama.

image

Nekadašnja plesačica, Karima El Mahroug, poznatija je kao Ruby iz sex skandala

LAPRESSE/ROBERTO MONALDO LAPRESSE/SHUTTERSTOCK LAPRESSE/ROBERTO MONALDO LAPRESSE/SHUTTERSTOCK

Berlusconijevi seks skandal s djevojkama koje je pozivao na orgije u svoje rezidencije, poznate kao bunga bunga zabave, posebna su priča. Smatra se da je čak osamnaest djevojaka koje su sudjelovale na raskalašenim zabavama plaćao s 2500 eura mjesečno. Problem je nastao kada se doznalo da je Ruby maloljetna: u jeku skandala bilo joj je 17 godina. Plesačica je opovrgavala da joj je političar plaćao za seks (zvala ga je "papi"), a on je, pak, nijekao da je Ruby i drugim djevojkama te gostima svojih bunga bunga zabava, plaćao kako bi lažno svjedočili na sudu.

image

Bivšoj supruzi Veronica Lario morao je pćalati alimentaciju od 48 milijuna dolara godišnje

FRANCO CAVASSI/SHUTTERSTOCK

Prvostupanjski sud osudio ga je na sedam godina zatvora i doživotnu zabranu obnašanja javnih dužnosti, no Berlusconi je u siječnju 2014. uložio žalbu na presudu, tražeći potpuno oslobađanje od kazne – i začudo, uspio. Pokazalo se da je Berlusconijeva druga osuda na četiri godine zatvora zbog utaje poreza 2012., jedina koja njegovi odvjetnici nisu uspjeli srušiti. No uspjeli su dosuđene četiri godine zatvora preinačiti u rad za opće dobro, radi njegove visoke dobi jer se tada bližio osamdesetoj godini života. Naposljetku je jednoj od najmoćnijih talijanskih javnih osoba "presudilo" ono što se novcem ne može kupiti, zdravlje. Tešku bolest i popratne komplikacije, moćnik koji se ni u poznim godinama nije mogao zasititi novca, žena i politike, nije uspio nadvladati.

Linker
26. travanj 2024 12:50