Kamion ili lutka?

Sin Emily Ratajkowski jako voli kamione pa mu je ona kupila lutku i set za čajanku

U svom podcastu razgovarala je o rodno stereotipnim igračkama s glumicom Julijom Fox, također samohranom majkom dječaka.

Je li prihvatljivo kupiti malenom sinu lutku i set za čaj i tim igračkama uravnotežiti njegovu zaluđenost kamionima – pitanje je kojim se u svojem podcastu "High Low with EmRata" pozabavila britanska manekenka i glumica Emily Ratajkowski. O delikatnoj temi razgovarala je s američkom glumicom Julijom Fox, također samohranom mamom malog dječaka.

Krenule su od ideje da je podjela na ono što pristaje djevojčicama i ono što je okej za dječake, od igračaka do boje odjeće ili zidova u dječjoj sobi, ključna karika u lancu koji u najranijoj dobi u dječju psihu usađuje rodne stereotipe.

"Biste li sinu kupiti igračke namijenjene djevojčicama? Je li to ispravan način kako izbjeći rodne stereotipe?", upitale su gledatelje.

Emily Ratajkowski smatra da će igračke "za curice" koje je dobio njen sin Sylvester "poništiti" rodnu determinaciju i pomoći mu da izraste u muškarca koji će razumjeti i poštivati žene. Autorica knjige eseja "Moje tijelo" dobila ga je u ožujku 2021. u braku s uskoro bivšim suprugom, filmskim producentom Sebastianom Bear-McClardom.

Njena gošća, zvijezda trilera "Uncut Gems", svog sina Valentina rodila je u siječnju 2021., dječaci su slične dobi, a imaju i slične interese. I njen sin je "lud" za kamionima, ali nema ništa protiv guranja kolica s lutkom u njima. Kupila mu je i ružičasti kamion, a voditeljica podcasta koji se prikazuje na Spotifyu, dodala da je njen sin već dobio ružičasti kabriolet.

"Teško je odgajati ih kako treba, jer ne želiš da završe kao i svaki tip kojeg si ikad upoznala", rekla je Julia Fox.

image

Julia Fox sa sinčićem Valentinom.

RACHPOOT.COM/SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Temu kako izbjeći rodne stereotipe u odgoju zaključile su riječima da korake koje čine razliku treba poduzeti što je ranije moguće. Rastužuje ih patrijarhalna odgojna praksa prema kojoj se dječake odmalena želi ‘očvrsnuti‘ i učiniti ih emotivno nedostupnim jer se, eto, ‘ne pristoji‘ da otvoreno pokazuju osjećaje.

Odabir igračaka kojima se pokušava uravnotežiti rodna determinacija, kako u pubertetu i odrasloj dobi ne bi imali problema s prihvaćanjem sebe takvi kakvi su, za njih je ispravan izbor. S druge strane, ostavile su otvorenim pitanje je li ipak bolje pustiti da djeca sama izaberu igračke?

Linker
20. travanj 2024 03:32