RIGHTS MANAGED/MARY EVANS PICTURE LIBRARY/PROFIMEDIA RIGHTS MANAGED/MARY EVANS PICTURE LIBRARY/PROFIMEDIA
Hasta la vista

Stiže priča o Arnoldu Schwarzeneggeru: Progovorit će i o aferi sa spremačicom

Premijera trodijelne dokumentarne serije ‘Arnold‘ bit će 7. lipnja, a Terminator ovaj put bez zadrške progovara o svemu, pa i o aferi sa spremačicom koja ga je koštala braka.

Bio je profesionalni bodybuilder, proslavio se kao glumac, dokazao u ulozi redatelja, a na kraju je sve to kapitalizirao u businessu i politici. Nije teško pogoditi da je riječ o Arnoldu Schwarzeneggeru, akcijskoj legendi čija je životna priča uobličena u trodijelni Netflixov dokumentarac "Arnold". Umjesto da drugima prepusti glavnu riječ, o svom životu progovara sam: prva asocijacija da se tu, vjerojatno, radi o hagiografiji, da je jedva dočekao sebi skinuti kapu, navodi na krivi trag. Nedavno objavljeni trailer otkriva, naime, da bivši guverner Kalifornije iznenađujuće otvoreno, pa i brutalno iskreno priča o svom životu, nevjerojatnom putovanju započetom u austrijskom gradu Thalu, u Štajerskoj, gdje je rođen prije 75 godina, koji ga je odveo u američku filmsku prijestolnicu.

image

U ulozi Conana kojom započinje filmsku karijeru

UNIVERSAL/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Osvojio ju je 1982. isklesanim tijelom profesionalnog sportaša, naslovnom ulogom u pustolovnom filmu "Conan Barbarin", no već se tada moglo osjetiti da se u tom neobičnom Austrijancu, koji je engleski tada govorio s tvrdim, njemačkim naglaskom, krije puno više od mišića. Ponajprije, malo tko je očekivao da će legendarni snagator motivaciju za putovanje kakvo rijetki prevale, opisati uz pomoć tehnike mentalne vizualizacije cilja, tvrdeći da njegova priča doista počinje zamišljajem onoga što je tada doživljavao kao uspjeh. I silno želio.

"Vidio sam sebe na pozornici s tisućama ljudi kako vrište: ‘Arnold, Arnold, Arnold‘. A kada vizualizirate nešto vrlo jasno, vjerujte mi da 100 posto možete doći baš tamo", kaže svima znani Terminator u trodijelnom Netflixovom dokumentarcu čije prikazivanje počinje 7. lipnja. Bivši političar koji je u poznim godinama snimao fizički zahtjevnu akcijsku franšizu "Plaćenici", ovih dana promovira svoju prvu igranu seriju u četrdesetak godina dugoj karijeri: riječ je o Netflixovom špijunsko-avanturističkom projektu "Fubar" u kojem tumači (glavnu) ulogu umirovljenog agenta CIA čijem će povratku u špijuna kumovati njegova kćer, također špijunka. Ulogu tatine nasljednice dobila je američka glumica Monica Barbaro, a autor serije je Nick Santora. Dakako, uloga uključuje mnogo akcijskih scena jer vremešni, holivudski Terminator ne pomišlja usporiti, a kamo li se umiroviti. Zato njegova tvrdnja u dokumentarcu kad kaže da je, nakon svega što je isprobao u životu, uvjeren kako se umijeće stvaranja ispunjavajućeg stila života temelji na povlačenju granice samom sebi. Ili bolje rečeno, kontroliranju potrebe za potrebe za dokazivanjem svima i svugdje.

image

Scena iz filma ‘Terminator: Dark Fate‘

KERRY BROWN/PARAMOUNT/KOBAL/SHUTTERSTOCK

"Ako ste uvijek gladni, nikad nećete biti stvarno zadovoljni", tvrdi u dokumentarcu Schwarzenegger svojim prepoznatljivim baritonom. Režirala ga je Lesley Chilcott, a bivši guverner priča o tri ključna poglavlja svog života: Arnoldu kao sportaša, Arnoldu kao glumcu i Arnoldu kao Amerikancu, piše The Hollywood Reporter. Ono što posebno intrigira u Schwarzeneggerovim intervjuima koji su okosnica dokumentarca, činjenica je da svoje viđenje njegovih prijelomnih životnih epizoda daju njegovi i prijatelji i neprijatelji, kolege te malo znani ali ipak upućeni promatrači. Pokriveno je, navodno, sve - počeci karijere, glumački vrhunac te razdoblje kada je upravljao jednom od najbogatijih američkih saveznih država, Kalifornijom. Progovara i o (blago rečeno) turbulencijama u svom obiteljskom životu, piše The Rolling Stone.

Filmska ikona otvoreno priznaje da je njegova ambicija (ili nešto drugo?) prouzročila nepopravljivu štetu njegovom braku i odnosu s djecom.

image

Vjenčanje s Mariom Shriver 1986. - od koje se službeno razveo tek 2021.

MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK

"Nanio sam dovoljno boli svojoj obitelji. Morat ću živjeti s tim do kraja života," izjavio je ciljajući na propali brak s Mariom Shriver, spisateljicom, novinarkom, osnivačicom neprofitne organizacije "The Women‘s Alzheimer‘s Movement" - i nećakinjom tragično stradalog američkog predsjednika, Johna Fitzgeralda Kennedyja. Bili su 25 godina u braku u kojem su dobili dva sina, 29-godišnjeg Patricka i 25- godišnjeg Christophera te dvije kćeri, 33-godišnju Katherine i 31-godišnju Christinu, kad se otkrilo da je on imao aferu s njihovom spremačicom, Mildred Baenom. Uspijevali su kriti vezu sve dok nije ostala trudna: kasnije je, pak, tvrdio da je doznao da je sin Joseph njegov tek kada je shvatio da mu dječak u dobi od sedam ili osam godina, upadljivo nalikuje.

image

Najmlađi sin Joseph Baena

LONDON ENTERTAINMENT/SHUTTERSTOCK

Schwarzenegger je tek tada preuzeo financijsku odgovornost za dijete, kupio sinu i njegovoj majci kuću i nastavio im pružati financijsku podršku. Kad je njegova supruga u međuvremenu shvatila tko je Josephov otac i iselila se iz njihovog doma, a Los Angeles Times objavio priču o prvorazednom skandalu, potvrdio je navode iz novina tvrdeći da se ispričao supruzi. Kad je skadnal razotkriven, Schwarzenegger se javno posuo pepelom po glavi. Pritom nije spomenuo da je supruzi priznao aferu tek nakon što ga je suočila s dokazima nevjere.

image

S troje od četvero djece koje je dobio u braku s Mariom Shriver

BDG/SHUTTERSTOCK

Zbog zanimljivih, ali njegovim riječima dosad neispričanih "zgoda" i "nezgoda" o aferi, razvodu i o tome kako je izgradio relativno dobar odnos s najmlađim sinom, bit će zanimljivo pogledati dokumentarac. Što još reći nego ponoviti omiljenu Terminatorovu uzrečicu:"Hasta la vista, baby". I pričekati premijeru.

Linker
19. travanj 2024 05:25