Sir Elton John u travnju 2023. na izložbi
‘Taupin and O‘Neill: Two Sides of the ‘60s‘

 RICHARD YOUNG/SHUTTERSTOCK
Rijetka prilika

Stvari Eltona Johna na aukciji, u ponudi Cartierov sat od 18-karatnog zlata i svilene Versace košulje

Memorabilije te umjetnine koje je Elton John godinama znalački prikupljao, na prodaju će, u veljači, ponuditi kuća Christie‘s u New Yorku.

Memorabilije te umjetnine koje je Elton John godinama znalački prikupljao, na prodaju će, u veljači, ponuditi kuća Christie‘s u New Yorku.

Britanski glazbenik Elton John dat će javnosti rijedak uvid u svoj život i karijeru dugu preko šest desetljeća posredstvom osobnih predmeta i umjetnina koje će britanska aukcijska kuća Christie‘s ponuditi na prodaju u New Yorku, 21. veljače ove godine. Najava aukcijske kuće kako će se za nešto više od mjesec dana moći kupiti vrijedni predmeti iz nekadašnjeg doma pop-zvijezde u Atlanti, koji je prodan potkraj prošle godine, izazvala je senzaciju. Kolekcionarima neprocjenjive memorabilije te umjetnine koje je glazbenik godinama znalački prikupljao, objedinjene su pod nazivom "Sir Elton John: Goodbye Peachtree Road".

"Glazba Sir Eltona Johna odvažna je, dirljiva i ispunjena njegovom jedinstvenom osobnošću stoga riznica umjetnosti, mode, predmeta i fotografija koji su se nalazili u pjevačevom domu u Atlanti, Peachtree Road, nije ništa drugačija. S obiljem jedinstvenih komada, od djela Damiena Hirsta do ekstravagantnog kostima nadahnutog modom 18. stoljeća The Collection of Sir Elton John: Opening Night odražava senzibilitet umjetnika, čijem se stvaralaštvu divi cijeli svijet", stoji u objavi kuće Christie‘s.

Riječ je o predmetima među kojima posebno mjesto ima par njegovih kožnih čizama u srebrnoj boji, s glazbenikovim inicijalima i platformom iz 1971., čija je procijenjena vrijednost od 5.000 – 10.000 dolara, javlja Sky News.

image

Elton John na prošlogodišnjem Glastonbury Festivalu

ANTHONY HARVEY/SHUTTERSTOCK ANTHONY HARVEY/SHUTTERSTOCK

U zbirci se nalazi slika jednog od najskupljih slikara današnjice, Damiena Hirsta, a prikazuje Sir Elton Johna i njegovog supruga, Davida Furnisha. Procijenjena je na 350.000 do 450.000 američkih dolara, djelo nosi naziv "Your Song" po pjesmi Eltona Johna i tekstopisca Bernieja Taupina nastaloj 1970. godine koja je, naime, postala prvi međunarodni singl britanskog glazbenika na ljestvici Top 10. Britanski umjetnik Damien Hirst sliku je potpisao riječima:"xxx za Eltona + Davida".

Aukcijska kuća ponudit će i glazbenikov kombinezon s ukrasima od slonovače i zlata, nadahnut plemićkim stilom odijevanja otprije 300 godina. Bio je jedan od njegovih omiljenih outfita za scenu iz prve faze karijere, dizajnirala ga je Annie Reavey, procijenjen je na 8.000 – 12.000 dolara, a poseban je i po tome što ga je posudila produkcija biografskog filma o Eltonu Johnu "Rocketman" iz 2018. godine s Taronom Egertonom u naslovnoj ulozi. Na prodaju je dat i Cartierov sat od 18-karatnog zlata, ogrlica s dijamantnim i privjeskom, njegove svilene Versace košulje... Koliki je interes pobudila najavljena aukcija, otkrivaju riječi Tasha Perrina, zamjenika predsjednika Christie‘s America, koji vodi aukciju.

"Ova izvanredna zbirka ne samo da prikazuje raznolik niz izvanrednih predmeta koji obuhvaćaju Eltonov jedinstveni život, djelo i umjetnost, već pruža uvid u duboki utjecaj koji je grad Atlanta imao na njega," rekao je. Vrijedni predmeti moći će se razgledati u New Yorku od 9. veljače do početka aukcije.

Linker
26. travanj 2024 04:17