HAHN LIONEL/ABACA/SHUTTERSTOCK HAHN LIONEL/ABACA/SHUTTERSTOCK
Opet u zatvoru

Susan Sarandon ponovno uhićena: ‘Pustili je da završi govor pa je priveli‘

Ovaj put se pridružila prosvjedima potplaćenih radnika u restoranima u Albanyju, glavnom gradu države New York, a nakon privođenja u pritvor, prekršajno je prijavljena i puštena kući.

Ovaj put se pridružila prosvjedima potplaćenih radnika u restoranima u Albanyju, glavnom gradu države New York, a nakon privođenja u pritvor, prekršajno je prijavljena i puštena kući.

Holivudska diva Susan Sarandon ne ustručava se javno reći što misli o potezima vlasti, radilo se o imigracijskoj politici bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa ili o narušenim radničkim pravima. Najdraže joj je kad se za društveno angažiranu agendu bori na ulici, na demonstracijama, pa i kad joj prijeti uhićenje zbog remećenja javnog reda i mira. Upravo joj se to dogodilo početkom ovog tjedna u Albanyju, glavnom gradu američke savezne države New York: dobitnica Oscara za glavnu žensku ulogu u filmu "Dead man walking" ovaj put se našla iza rešetaka jer je bila u prvim radničkim redovima na prosvjedu potplaćenih, ljutitih djelatnika u ugostiteljstvu. Policija ju je privela s nekoliko organizatora demonstracija čiji je cilj prisiliti vlasti države New York da u obećano povećanje najniže nadnice za ugostitelje s 15 na 17 dolara po satu, uključe i konobare koji primaju napojnice. Ideja da ih se isključi iz najavljenog povećanja plaće jer, eto, primaju napojnice, nije im se svidjela, pa su u pomoć pozvali slavnu glumicu. Prije uhićenja, održala je vatreni govor pred radnicima i novinarima, podsjećajući prisutne na to koliko su ti zanemareni, slabo plaćeni djelatnici važni, prenosi Daily Mail.

"Prema radnicima se treba odnositi dostojanstveno, s poštovanjem, ne samo zbog loše plaćenog posla koji obavljaju, već i zbog onoga što moraju učiniti kako bi komunicirali i bili strpljivi s nama, učinili sve što je potrebno za uspješno poslovanje", izjavila je 76-godišnja glumica koju i danas pamtimo po ulozi Louise Sawyer iz kultnog filma "Thelma and Louise".

Snage reda pristojno su pričekale da legenda završi govor, a potom su je priveli. Ispitana je i puštena, a protiv nje je podnesena prekršajna prijava.

image

Susan Sarandon i Geena Davis u sceni filma
‘Thelma and Louise‘

MGM/PATHE/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Samo nekoliko dana ranije, Susan Sarandon prosvjedovala je i na ulicama New Yorka: taj put solidarizirala se s članovima Udruženja pisaca Amerike nezadovoljnim naknadama koje im isplaćuju streaming platforme. Zamijećena je kako s transparentom maršira ispred sjedišta Netflixa u New Yorku, no tom prilikom nije uhićena.

image

Susan Sarandon na prosvjedu Udruženja pisaca Amerike

DEREK FRENCH/SHUTTERSTOCK

Prekaljena aktivistica sudjelovala je u lipnju 2018., na prosvjedima protiv imigracijske politike predsjednika Donalda Trumpa, u Washingtonu. Nekoliko puta je izjavila da je posebno ponosna na činjenicu kako je bila jedna od 575 uhićenih sugrađana koji su se javno pobunili protiv Trumpovih imigracijskih mjera, razdvajanja obitelji ilegalnih imigranata i zatvaranja maloljetnika i male djece u posebne imigracijske kampove. I tom je prilikom diva poznata i po ulogama u angažiranim filmovima, poput drame koja joj je 1995. donijela nagradu Američke filmske akademije, privedena, ispitana i prekršajno prijavljena, što je se baš nije dojmilo.

Glumica čiji novi film "Blue Beetle" (riječ je o spektaklu temeljenom na stripu o istoimenom super junaku iz "svemira" DC Comicsa) stiže u kina 18. kolovoza, ne namjerava ostati po strani ukaže li se prilika za prosvjedovanjem protiv mjera koje zadiru u radnička prava te prava ranjivih skupina. Uhićenja je neće spriječiti da započne "fajt" na ulici, buntovna poput Louise iz svima znanog filma.

Linker
29. travanj 2024 03:17