Matej Dokić
Vedar duh naše dive

Tereza Kesovija preboljela je upalu pluća, a imala je i sepsu: 'Sad vozim bicikl dva puta dnevno'

Iako je zbog svoje dobi i zdravstvene situacije u rizičnoj skupini, pjevačka diva Tereza Kesovija ne paničari: u sigurnosti svog doma biciklira, dezinficira i telefonira, a njeno najbolje oružje protiv bolesti je optimiza. Proveli smo jedno poslijepodne iz sigurne udaljenosti u njenom domu, ups - dvorištu.

Glazbena diva Tereza Kesovija (81) samoizolaciju lakše podnosi jer je stalno uz nju sobni bicikl, težak 40 kilograma, kojim pedalira nekoliko puta dnevno. Te serije od po dvadesetak minuta, osim što joj koriste za dobru kondiciju, jačaju i njezin uvijek vedar duh. Ovih dana dnevna joj je rutina da vježba kad se probudi, zatim iza ručka te poslijepodne, a navečer - ako joj se da.

Ovih dana prijatelje pozdravlja laktom

Bicikl joj je postavljen ispred televizora pa dok vozi, gleda neku emisiju. Za svoju dob u izvanrednoj je kondiciji i da joj se nisu zaredale bolesti zbog kojih je nisu mimoišle ni operacije, godine ne bi ni osjetila. Ali i kad joj je bilo najteže, pjesma ju je uzdizala i davala joj snage za nove početke. Tako je i sada: vedra je, vesela, puna energije, a jedina razlika je to što eventualne goste ne dočekuje širokim zagrljajem, već se s njima pozdravi - laktom.

Tereza Kesovija
Koronavirus aktivnosti kod kuce
Zagreb
Fotograf Matej Dokic 190320
Matej Dokić
Vrijeme najradije provodi gledajući televizor, čitajući, razgovarajući s prijateljicama na telefon, a sprema se napisati i zanimljivu priču.

Napravila sam sve moguće pretrage - od vađenja krvi do snimanja pluća i testa na koronavirus.

"Pred nama je vrijeme u kojem ne trebamo paničariti, nego se samo odgovorno ponašati. I prema sebi i prema drugima. Meni je najvažnije da su moj sin Alan i snaha Ljiljana dobro, a njima je pak laknulo kad su doznali da je i sa mnom sve u redu. Naime, prije mjesec dana preboljela sam upalu pluća. Zbog ozbiljnosti situacije napravila sam sve moguće pretrage, ali me divna liječnica Alemka Markotić, ravnateljica Klinke za infektivne bolesti, umirila rekavši da se nemam čega bojati. Dapače, riješila sam se i bakterije zbog koje sam četiri puta dobila sepsu", kaže Tereza Kesovija.

Stalno perem ruke, mijenjam mokre ručnike suhima, dezinficiram sve - od mobitela i kvaka do rukohvata.

Što se tiče boravka u kući, njoj to ne predstavlja problem jer ima toliko stvari koje je vesele raditi. Jedino je odlučila da se neće opterećivati kuhanjem.

Čitajte i:

Najbolja zaštita trenutno je ostati doma, stoga podržite kampanju #ostajemdoma

Linker
14. travanj 2024 18:10