Nesretna mama

Tina Turner: Tko su četvorica njezinih sinova s kojima je imala turbulentan odnos?

Dogodila joj se najveća tragedija koja može zadesiti majku jer je nadživjela dvojcu sinova, a s drugom dvojicom zahladila je odnos vjerujući da je žele financijski iskoristiti.

Na sceni i izvan nje, legendarna Tina Turner djelovala je nesalomljivo. Činilo se da ju ništa ne može baciti na koljena, pa ni suprug zlostavljač Ike Turner i nagomilani dugovi koje joj je ostavio poslije njihovog razvoda potkraj 70-ih. I karijeru je nakon bijega od nasilnog glazbenika morala graditi gotovo ispočetka, nastupajući u malim klubovima kao da prije razlaza s Ikeom nije bila zvijezda. Sve to je rock diva "pregrmjela" nošena samo njoj svojstvenom energijom, no njena četiri sina, Craig, Ike Jr., Michael i Ronnie, bili su joj bolna točka. Podizala ih je sama kako je znala i umjela, a naposljetku je doživjela najgoru moguću bol što je roditelji mogu iskusiti. Izgubila je čak dvojcu: Craig se ubio u srpnju 2018., a četiri godine kasnije, Ronnie je podlegao raku debelog crijeva. Preostala dvojca, Ike Jr. te Michael, koje je posvojila dok je bila u braku s Ikeom – udaljila su se od nje.

U autobiografiji iz 1986. godine Tina je otkrila da rijetko kontaktiraju. Obojicu je dobila "u miraz" nakon što ih je Ike Turner dobio u bivšoj vezi s Lorraine Taylor. Doveo ih je Tini prije njihovog vjenčanja 1962., u Tijuani, u Meksiku, a ona ih je prigrlila kao da su njezini. No, mnogo godina kasnije, kad su Ike Jr. i Michael odrasli, pojasnila je za jedan australski tjednik zašto su se udaljili: "Uvijek ću biti tu za svoje dječake, ali neću im dopustiti da me financijski iskorištavaju."

image

S Melom Gibsonom u trećem nastavku distopije Mad Max

MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK

Tko su bili sinovi rock legende? Najstarijeg Craiga rodila je kao osamnaestogodišnjakinja. Bila je ludo zaljubljena u saksofonista Raymonda Hilla s kojim je nastupala u bendu Ikea Turnera "Kings of Rhythm", no kad je zatrudnjela s Craigom, dečko ju je napustio. Mališana je kasnije posvojio Ike Turner, a u nekoliko rijetkih intervjua, otkrio je kako je izgledalo njegovo djetinjstvo, piše People.

"Predano nas je odgajala. Obiteljski život činio ju je sretnom kada je mogla biti s nama”, rekao je otkrivši da su sva četvorica imala kućna zaduženja kad su bili klinci. Držala je i do toga da zajedno doručkuju, ručaju i večeraju. Evo kako je pjevačica 2005. opisala najstarijeg sina je 2005. u razgovoru s Oprah Winfrey: "Craig bio vrlo emotivno dijete na koje je jako utjecao moj bivši, nasilni brak. Često je bio tužan, gledajući u pod". Do trenutka kada se 1976. rastala, Craig je već završio srednju školu. Prijavio se u mornaricu, a kasnije postao agent za nekretnine. Imao je 59 godina kada se u svom domu, u Los Angelesu, ustrijelio vatrenim oružjem. Bio je to neopisiv šok za pjevačicu jer je ostavljao dojam da je sve u redu, tim više što je nedugo prije smrti ušao u novu vezu.

"Ne znam što ga je dovelo do ruba jer mi je u toj fazi rekao da nikada nije upoznao ženu prema kojoj ima takve osjećaje", rekla je za BBC. Otkrila je da je Craig uredio stan koji mu je kupila prije mnogo godina. Dobio je i novi posao u uglednoj tvrtki za nekretnine u Kaliforniji.

"Stalno se pitam što ga je povuklo preko ruba. Bio je introvertiran, jako sramežljiv, nije mi otkrivao što ga muči. Tek sada, kada slušam naše posljednje razgovore, primjećujem promjenu koja mi je tada promaknula", rekla je nedugo nakon što je, prema Craigovoj želji, prosula njegov pepeo u ocean. Tog tužnog dana, 19. srpnja 2018. napisala je na Twitteru:"Oprostila sam se od sina Craiga Raymonda Turnera. Okupila sam se s obitelji i prijateljima kako bih prosula njegov pepeo uz obalu Kalifornije. Imao je 59 godina kada je tako tragično preminuo, ali on će uvijek biti moje dijete."

Posvojeni sin, Ike Turner Jr., opisao ju je 2017., u jednoj kabelskoj tv-emisiji, kao strogu majku.

"S njom nije bilo pametno zafrkavati se”, rekao je danas 65-godišnji glazbenik. Dodao je kako je htio svirati bubnjeve, ali ga je ona usmjerila prema glasoviru, a kasnije je na njen nagovor ovladao i bas gitarom.

"Tina me odgajala od moje druge godine života. Ona je jedina majka koju poznajem", rekao je priznavši da ga je otac Ike, unatoč Tininom protivljenju, odveo iz škole kada je napunio 13 godina i počeo voditi na svoje turneje.

"Na kraju sam vodio njegov studio za snimanje, plus išao s njima na put. Kad su se moji majka i otac razdvojili, nije htio da imam ikakvu vezu s njom. Kad bih se pobunio, tukao me po glavi drškom revolvera." kasnije je ispričao da je s majkom već 1985. izgubio kontakt.

"Znam da je zauzeta, ali ne znam zašto se ne javlja. Volim je, ona me odgojila, ona je moja majka. Čini se kao da zanemaruje, Michaela i Ronnieja i mene", zaključio je Ike Jr., dobitnik Grammyja za album tradicionalnog bluesa "Risin‘ with the Blues" realiziran s ocem.

image

Ike Jr. s ocem nadodjeli Grammyja 2007.

GABRIEL BOUYS/AFP/PROFIMEDIA

Njegov mlađi brat, danas 64-godišnji Michael, živi samozatajno. Pjevačica je i njega posvojila prije nego što je pobjegla od njihovog oca.

"Bio je jako povrijeđen razvodom. Želio je da se pomire", otkrio je Ike Jr., koji ima blizak odnos s bratom. Michael Turner navodno se borio s ovisnošću o drogi tijekom odrastanja, a u međuvremenu je, zbog pretrpljenog moždanog udara, završio u invalidskim kolicima.

Ronald "Ronnie" Turner jedini je biološki sin Tine i Ikea Turnera, a rodio se 1960., u Los Angelesu. Njegova majka je u jednom intervjuu 1989. ispričala da je s njim imala najviše problema.

"Prošao je kroz privatne škole i dobivao džeparac, odjeću i sve što možete dati djetetu. Ali Ronnie je odlučio biti autodestruktivan. Tu sam podvukla crtu".

Kasnije je pojasnila da je i on imao problema s ovisnošću o drogama, stoga ga je financijski isključila.

"Ipak, uvijek sam imala način doznati što se s njim događa i pomoći mu ako me zatreba. Rekla bih da se konačno osovio na vlastite noge".

Kasnije je, navodno, iz bivših veza dobio dvoje djece, a najveći oslonac bila mu je supruga, francuska pjevačica Afida Turner. Vjenčali su se 2007., brak im je, čini se, bio sretan, a upravo je snaha rock legendi javila da joj je sin podlegao karcinomu u dobi od 62 godine. Dan kasnije, Tina je na Instagramu podijelila tužnu objavu: "Ronnie, napustio si svijet prerano. U tuzi zatvaram oči i mislim na tebe. Moj ljubljeni sine", rekla je glazbenica koja je naposljetku ostvarila sve što je priželjkivala, osim jednog, ispunjenog obiteljskog života. Sreću kakvu imaju "obične" mame, nikad nije doživjela.

Linker
20. travanj 2024 01:05