FREDERIC J. BROWN AFP
ZLATNI KIPIĆ

Tko je Michelle Yeoh: Najveća azijska zvijezda upisala se u povijest Oscara

Holivudsku glumicu malezijskog porijekla Michelle Yeoh proslavili su filmovi s Jackiejem Chanom, ali pravi uspjeh doživjela je u 60. zahvaljujući filmu "Sve u isto vrijeme" koji joj je donio zlatni kipić, a Michelle je time postala prva azijska glumica koja je osvojila Oscara za najbolju glumicu.

Holivudsku glumicu malezijskog porijekla Michelle Yeoh proslavili su filmovi s Jackiejem Chanom, ali pravi uspjeh doživjela je u 60. zahvaljujući filmu "Sve u isto vrijeme" koji joj je donio zlatni kipić, a Michelle je time postala prva azijska glumica koja je osvojila Oscara za najbolju glumicu.

Nakon više od pedeset snimljenih filmova u četiri desetljeća karijere, holivudska glumica malezijskih korijena Michelle Yeoh prvi je put bila nominirana za Oscara - i osvojila tu nagradu te se time upisala u povijest kao prva azijska glumica kojoj je to pošlo za rukom. Iako je ta nesuđena balerina i bivša misica godinama miljenica kritičara, ovo davno zasluženo priznanje dobila je tek u 60. godini. Zahvaljujući ulozi Evelin Wang, vlasnice kineske praonice u znanstveno-fantastičnoj komediji "Sve u isto vrijeme", već je osvojila Zlatni globus i strukovnu nagradu SAG, a sada i najvažniju nagradu u filmskoj industriji.

Mnogi smatraju da ga je zaslužila još 2000., za ulogu ratnice u filmu "Tigar i zmaj", koju je dobila nakon što se proslavila kao Bondova djevojka u "Sutra nikada ne umire". No, Michelle Yeoh po mnogočemu je netipična - i poslovno i privatno. Ima dugu, uspješnu karijeru bez dramatičnih padova, a privatno je već 18 godina u skladnoj vezi s Francuzom Jeanom Todtom, nedavno umirovljenim predsjednikom Svjetske automobilističke federacije s kojim živi u Ženevi - daleko od ludila i histerije Hollywooda.

Možda to ima veze s njezinim smirenim, budističkim pogledom na svijet i život. Michelle Yeoh rođena je u imućnoj kineskoj obitelji u malezijskom gradu Ipoh: pokojni otac Yeoh Kian-teik bio je političar, a majka Janet odvjetnica. Oduvijek je obožavala ples i od četvrte godine pohađala baletnu školu. Obitelj se preselila u London kad joj je bilo 15 godina, gdje je nakon srednje škole upisala Kraljevsku akademiju za ples s idejom da postane profesionalna balerina. Nažalost, ozljeda kralježnice spriječila ju je u tome pa se silom prilika prebacila na studij koreografije i drame.

image
TIZIANO DA SILVA - PIERRE PERUSS

"Znate kako izgleda staklo kad ga razbijete na tisuće komadića? Tako sam se ja osjećala kad je moj san zbog ozljede u sekundi uništen. Tjednima sam očajavala misleći da je došao smak svijeta, ali, nasreću, obitelj i prijatelji su mi pomogli da shvatim kako u životu ima još lijepih stvari. Nikada nisam mislila da ću biti glumica. Vjerovala sam da ću jednog dana imati svoju baletnu školu. Da ste mom profesoru drame u to vrijeme rekli: "Jednog dana će Michelle biti glumica", kladio bi se u zadnji dolar da se to nikada neće dogoditi", rekla je u jednom intervjuu.

Prekretnica u životu dogodila joj se 1983., kad se na nagovor majke prijavila na izbor za Miss Malezije, na kojem je pobijedila. Tada su je primijetili producenti iz tvrtke D&B Films iz Hong Konga te joj ponudili da snimi reklamu s akcijskom zvijezdom Jackiejem Chanom. Pokazalo se da ima veliki glumački potencijal pa je počela snimati akcijske filmove koji su uključivali borilačke vještine, a kako ih nikada nije trenirala, koristila je stečeno znanje o plesu. Prvu glavnu ulogu u filmu "Yes, Madam" dobila je 1985., a sve kaskaderske scene u njemu izvela je bez dublerice. Stvari su se promijenile kada se dvije godine kasnije udala za Dicksona Poona, vlasnika D&B Films, zbog kojeg se povukla sa scene i posve posvetila obitelji.

"Ponekad morate izabrati što vam je najvažnije. Željela sam savršen brak, a to nije moguće ako stalno putujem po svijetu zbog snimanja. Zašto se uopće udati ako nemam vremena za obitelj? Bilo bi grozno da sam to napravila na mužev nagovor. No, nije bilo tako", priznala je u jednom intervjuu.

image

MIchelle Yeoh sa zaručnikom Jeanom Todtom

MARTIN BUREAU AFP

Ipak, nakon četiri godine braka glumica je promijenila mišljenje. Možda je tome pridonijelo i to što nisu mogli imati djecu, ali nakon što se par prijateljski rastao, počela je raditi punom parom - i to u Hollywoodu. U početku su to bile uloge u manje poznatim filmovima, a svjetsku popularnost stekla je 1997. ulogom netipične Bondove ljepotice Wai Lin. Pierce Brosnan, koji je glumio agenta 007, bio je oduševljen time što je sama izvodila sve borilačke scene pa ju je prozvao "ženskim Jamesom Bondom". Na vrhuncu slave upoznala je Alana Heldmana, američkog kirurga za kojeg se zaručila, ali ta ljubav nije izdržala njezin radni tempo. Jedinog muškarca koji je u potpunosti razumio njezinu ljubav prema glumi upoznala je 2004., u vrijeme dok je bio šef Ferrarijevog tima u Formuli 1. Sa Jeanom Todtom je u vezi gotovo dva desetljeća i u međuvremenu su se zaručili, ali o braku ne razmišljaju.

image

Na dodjeli Oscara

MIKE COPPOLA GETTY IMAGES VIA AFP

"Nikada nisam maštala o velikom romantičnom vjenčanju. Možete li zamisliti koliko je stresno i komplicirano organizirati savršeno vjenčanje za 400 ili 500 gostiju. Za mene to nije san, nego noćna mora. Brak je samo papir, bitno je povjerenje. Kad smo odvojeni, nekoliko puta dnevno razgovaramo telefonom. Jean je nepopravljivo romantičan. Jednom mi je donio dar i rekao da slavimo to što smo 5000 dana u vezi. "Ti brojiš dane" - pitala sam ga. Odgovorio mi je: "Ne samo dane, nego i minute", otkrila je glumica, koja je sa zaručnikom 2010. posjetila Hrvatsku kao ambasadorica međunarodne kampanje "Učinimo ceste sigurnijima". O našoj zemlji pričala joj je prijateljica Slavica Ecclestone, u to vrijeme još supruga čelnika Formule 1. Michelle Yeoh se iz Dalmacije vratila puna dojmova pa tko zna - možda nas ponovno posjeti.

Linker
26. travanj 2024 18:51