Tom Ford

 SHUTTERSTOCK EDITORIAL
ispovijest

Tom Ford otvoreno progovorio o smrti supruga, usamljeničkom životu i oproštaju s modom

Slavni američki dizajner sa sinom Jackom živi u bogataškoj oazi na Floridi, modom se više ne kani baviti i nada se da će dovoljno poživjeti da snimi još pet filmova.

Slavni američki dizajner sa sinom Jackom živi u bogataškoj oazi na Floridi, modom se više ne kani baviti i nada se da će dovoljno poživjeti da snimi još pet filmova.

Od kada mu je prije dvije godine preminuo suprug, američki modni novinar Richard Buckley, slavni dizajner Tom Ford kao da je izgubio volju za životom. Krajem prošle godine prodao je i svoj modni brend, povukao se u potpunosti iz javnosti, a sada je nakon svih turbulentnih životnih događaja, dao svoj prvi intervju za američki magazin GQ.

Intervju ima znakoviti naslov - "Smrt, seks i novac", sve ono što je obilježilo Fordove posljednje godine .U studenom 2022. Estée Lauder, Fordov poslovni partner u segmentu mirisa i ljepote koji seže od pokretanja njegovog brenda 2005., objavio je da je pristao kupiti cjelokupnu istoimenu marku za ukupno 2,8 milijardi dolara. Iako su tada iz Estée Laudera objavili da će Ford do kraja 2023. ostati kreativni vizionar kompanije, to se nije dogodilo.

image

Tom Ford

OCK MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK

Na pitanje zašto je prodao vrlo uspješnu kompaniju i zašto živi u Palm Beachu, mirnoj, gotovo penzionerskoj oazi bogataša na Floridi, gdje je doselio s 11-godišnjim sinom Jackom, Tom Ford kratko je odgovorio - razlog je Richardova smrt.

Ford i modni novinar Richard Buckley upoznali su nakon jedne modne revije 1986., a ponovno se susreli desetak dana kasnije kada je tada 25-godišnji dizajner došao u redakciju magazina Women‘s Wear Daily, gdje je Buckley bio modni urednik. Sreli su se u dizalu, kako tvrdi Ford, i do prizemlja im se dogodila ljubav. Tom Ford i trinaest godina stariji Buckley bili su 35 godina u vezi, od čega su devet godina proveli u braku, sve do njegove smrti u rujnu 2021. godine.

image

Tom Ford i Richard Buckley

RICHARD YOUNG/SHUTTERSTOCK

Živjeli su između Los Angelesa, New Yorka, Pariza i Londona, a nakon Buckleyjeve smrti slavni dizajner odlučio se za samoću. Njegovo ogromno imanje u Palm Beachu vrijedno je 100 milijuna dolara, a on ga smatra mjestom za resetiranje i razmišljanje o trećem životnom činu.

‘‘Nakon što je Richard umro, osjećao sam se užasno usamljeno. navikao sam da je stalno uz mene, a kuća u Los Angelesu gdje je preminuo u meni je budila samo tužna sjećanja i prazninu. Samo sam jednom pomislio: ‘Ovo je najosamljenije mjesto na svijetu, moram otići odavde‘. I onda sam razmišljao gdje Jacku mogu pružiti život na koji je navikao? A to je svaki dan tenis, nogomet, toplo vrijeme, bazeni, slobodna osnovna škola... A Palm Beach bio mi je mjesto za bijeg još iz vremena kada sam radio za Gucci. Nakon revija ovdje bih iznajmio neku malu kuću, ležao uz bazen i ne bih radio ništa. Ovo je mjesto za resetiranje i razmišljanje što ću s ostatkom života‘‘, kazao je slavni dizajner kojeg moda, doduše više uopće ne zanima. Otkrio je i da ga drži samo briga za sina Jacka koji je nakon smrti drugog tate u panici da će i njega izgubiti. Zato ga svugdje vodi sa sobom jer mu je mališan rekao da bi radije s njim poginuo, nego ostao sam.

image

Tom Ford na Vanity Fair partyju nakon Oscara ove godine

AFF-USA/SHUTTERSTOCK

Tom Ford otkrio je i zašto je prodao svoju uspješnu kompaniju.

‘‘Osjećao sam da sam nakon 35 godina bavljenja modom rekao sve što sam mogao reći. Važno je znati kada sići s pozornice. A najzabavnije što sam napravio u životu je snimanje moja dva filma i nadam se da ću ostatak života provesti snimajući filmove. Sada imam 62 i nadam se da ću poživjeti do 82. A sat otkucava. I tako je došlo vrijeme da se oprostim od mode. Moda je igra za mlađe muškarce. To je svijet ljudi od 30 do možda 50 godina. To ne znači da nemam čime pridonijeti. Mislim da određene profesije postaju sve bolje kako stariš. Mislim da pisci ponekad imaju perspektivu koja dolazi s godinama. Arhitekti, iz nekog razloga, stvarno postaju bolji što su stariji. Dizajneri rijetko kad mijenjaju svijet mode sa 62. Ja sam to radio s 35, možda do 45. godine. Onda sam se prebacio u trenutak kada postaneš poznato ime i zarađuješ mnogo novca‘‘, otvoreno je progovorio o oproštaju s modom i opčinjenosti filmom.

image

Gigi Hadid na reviji kuće Tom Ford

MATT BARON/SHUTTERSTOCK

Ford je režirao filmove ‘‘A Single Man‘‘ (2009.) i ‘‘Nocturnal Animals‘‘ (2016.), i oba su bila nominirana za Oscara. Njegov redateljski prvijenac ‘‘A Single Man‘‘ temelji se na istoimenom romanu Christophera Isherwooda. U filmu je glumio Colin Firth koji je bio nominiran za Oscara.

Sedam godina kasnije režirao je ‘‘Nocturnal Animals‘‘, adaptaciju romana ‘‘Tony i Susan‘‘ Austina Wrighta u kojem su glumili Jake Gyllenhaal i Amy Adams.

Dizajner rođen u Santa Feu otkrio je i neke zanimljivosti iz djetinjstva, između kojih i to da je živio poprilično razularene tinejdžerske dane.

‘‘Nisam imao pojma da sam bio zgodan klinac, nitko mi to nikada nije rekao. U srednjoj školi, kad sam ušao u pubertet, odjednom su na mene navalile cure. Imao sam spolne odnose u prilično ranoj dobi, puno sam pio i puno se drogirao. U to doba pušila se trava, a neki klinci imali su novca i za kokain. Kao mladi tulumarili bi po kućama, napušili bi se, skinuli goli i bacali u jaccuzi. Takva su bila vremena", priznao je Tom Ford koji je studirao u New Yorku, gdje je vruće noći provodio u slavnom Studiju 54 te otkrio kako mu se muškarci sviđaju više od žena.

Prvi posao dao mu je mlađi, ali uspješniji Marc Jacobs koji je tada radio kao kreativni direktor za modnu kuću Pery Ellis, ali najveći uspjeh postigao je kao kreativni direktor Guccija, što je postao sa samo 30 godina te kao kreativni direktor kuće Yves Saint Laurent. Nakon što je napustio Gucci grupaciju, Tom Ford 2006. pokrenuo je svoj brend i postigao veliki uspjeh s njime. Ipak, moda je sada iza njega, ali on sada s jednakom strašću piše i radi na novim filmovima te bi, ako dovoljno dugo poživi, volio snimiti još barem pet.

Linker
28. travanj 2024 01:31