Indiana Jones

 PROFIMEDIA
Slavni imenjaci

U čast Indiani Jonesu: Harrison Ford dobio je posvetu koju nije očekivao

Znanstvenike su, osim njega, nadahnuli Beyonce, Mick Jagger, Lady Gaga, Mark Knopfler, Keith Richards - da novootkrivene kukce te fosile davno izumrlih bića, nazovu po njima.

Znanstvenike su, osim njega, nadahnuli Beyonce, Mick Jagger, Lady Gaga, Mark Knopfler, Keith Richards - da novootkrivene kukce te fosile davno izumrlih bića, nazovu po njima.

Još od prvog filma o pustolovnom sveučilišnom profesoru i arheologu Indiani Jonesu, u gotovo svim nastavcima franšize pojavljuju se zmije. Najviše ih je bilo u kultnoj sceni prvog filma "Otimači izgubljenog kovčega" u kojem je Harrison Ford, u ulozi života, bačen u pustinjsku jamu u kojoj nailazi na stotine otrovnica. U posljednjem nastavku, "Indiana Jones i artefakt sudbine" pustolov se i sam referirao na mrske mu gmizavce. Uz ljutit izraz lica kaže: "Zar baš uvijek mora biti zmija?!"

Baš zato znanstvenici nisu dvojili po kome će nazvati novootkrivenu vrstu zmije žućkasto-smeđe boje s crnim mrljama, crnim trbuhom i bakrenim očima, dugu oko 40 centimetra, piše CNN. Ime joj je Tachymenoides harrisonfordi, otkrivena je u Peruu, u džungli Nacionalnog parka Otishi, na mjestu do kojeg se može doprijeti samo helikopterom. Pronašao ju je tim predvođen američko-njemačkim biologom Edgarom Lehrom, koji se, čini se, prvi dosjetio kako nazvati novootkrivenu životinju.

image

Glumac je obožavao tumačiti ulogu Indiana Jonesa

LUCASFILM/PARAMOUNT PICTURES/KOBAL/SHUTTERSTOCK LUCASFILM/PARAMOUNT PICTURES/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Holivudski glumac je u slobodno vrijeme predani aktivist za zaštitu prirode i rijetkih životinjskih i biljnih vrsta: potpredsjednik je Upravnog odbora neprofitne organizacije Conservation International, što je razlog više da mu znanstvenici odaju počast. Po njemu je prozvan i pauk otkriven 1993. Istraživač Norman Platnick nazvao je kukca po filmskom glumcu u znak zahvalnosti jer je besplatno bio pripovjedač u dokumentarcu snimljenom za Prirodoslovni muzej u Londonu. No, Harrison Ford nije jedini. Pop zvijezda i glumica Lady Gaga "kuma" je neobičnom kukcu Kaikaia gaga.

image

Po Lady Gagi nazvan je kukac Kaikaia gaga

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

Paleontolozi su 2001. otkrili ostatke dinosaura stare 65-70 milijuna godina i nazvali ga po rock zvijezdi Marku Knopfleru - jer su slušali glazbu Dire Straitsa dok su iskapali na nalazištu na Madagaskaru. Američka pjevačica Beyonce nadahnula je znanstvenike da novootkrivenu konjsku muhu otkrivenu 1981., koja je znanstveno opisana tek 2011., nazovu Scaptia beyonceae.

image

Po Beyonce je nazvana konjska mušica

K HIRATA/HNW-PHOTO/PLUX/SHUTTERSTOCK K HIRATA/HNW-PHOTO/PLUX/SHUTTERSTOCK

Razlog je navodno taj da muha ima zaobljenu pozadinu koja je istraživače podsjetila na pop divu. I holivudska glumica Kate Winslet ima svoju bubu, Agra katewinsletae, otkrivenu 2002. u Kostariki. Rock legenda Mick Jagger "kum" je fosilu puža Anomphalus jaggerius otkrivenom u Nevadi, a njegov kolega Keith Richards nadahnuo je istraživače da fosil morskog bića star preko 250.000 godina nazovu Perirehaedulus richardsi. Po Greti Thunberg je 2019. prozvana nova vrsta bube, Nelloptodes gretae, u znak priznanja za beskompromisnu borbu za podizanje svijesti o posljedicama klimatskih promjena.

Linker
27. travanj 2024 10:36