Marko Milić

U centru afere: Na početku karijere otac Goran Milić poručio mu je da bude strpljiv i oprezan

Marko Milić je diplomirani pravnik i sin novinarske legende Gorana Milića i njegove druge supruge Ane. Na mjesto glasnogovornika Vlade stupio je u kolovozu 2018. godine, a već godinu kasnije dobio je nagradu za najboljeg glasnogovornika po izboru političkih novinara.

Otkako su u javnost iscurile WhatsApp poruke koje su osobe iz neposredne blizine premijera Andreja Plenkovića razmjenjivale s donedavnim predsjednikom uprave Hrvatskih šuma Krunoslavom Jakupčićem, svakodnevno stižu nove informacije o toj aferi. Možda najviše interesa izazvale su poruke glasnogovornika Vlade Marka Milića koje, iako su kratke, dosta govore.

"Niko Dujmović", bila je prva poruka, a Jakupčić je odmah shvatio.

"Radit će do godinu dana na određeno, takva je praksa u Hrvatskim šumama, a onda ćemo ga primiti", odgovorio je.

"Hvala ti Kruno puno", odgovorio je na to Milić.

image

Bio je najmlađi glasnogovornik Vlade u EU

Mario Kučera

Medijima je potom potvrdio autentičnost poruka, no tvrdi da se samo informirao i nije utjecao na zapošljavanje prijatelja. Niko Dujmović je kasnije na Facebooku potvrdio da se on i Milić dugo poznaju, ali da te poruke nisu utjecale na njegovo zapošljavanje. Međutim, otkriveno je da je Milić poruke slao na zadnji dan Dujmovićevog pripravničkog staža, a dan kasnije prijatelj je dobio posao te dvije godine kasnije i ugovor na neodređeno.

Milić je diplomirani pravnik i sin novinarske legende Gorana Milića i njegove druge supruge Ane. Na mjesto glasnogovornika Vlade stupio je u kolovozu 2018. godine, a već godinu kasnije dobio je nagradu za najboljeg glasnogovornika po izboru političkih novinara.

image

"Dobro se razumijemo, poznajemo, imamo međusobno povjerenje", rekao je jednom o Plenkoviću

GORAN MEHKEK/ CROPIX

U prvim danima na novom poslu najavio je bržu, otvoreniju i iskreniju komunikaciju s javnošću. Mnogi su se tada pitali zašto je Andrej Plenković tako odgovornu i zahtjevnu funkciju povjerio mladiću, no njih dvojica do tog su trena surađivali šest godina. Osim toga, Milić nije bio jedina mlada snaga u Plenkovićevom najužem timu, tu je bio i Karlo Ressler, posinak Vladimira Šeksa, Plenkovićevog savjetnika i jednog od autora statuta HDZ-a, koji je tek četiri godine stariji od Milića.

"Dobro se razumijemo, poznajemo, imamo međusobno povjerenje", izjavio je tada glasnogovornik o svom šefu Plenkoviću, kojeg je upoznao kad se s 18 godina, bez znanja roditelja, u mjesnoj organizaciji Črnomerec učlanio u HDZ.

Marko je za Plenkovića počeo volontirati još dok je sadašnji premijer bio saborski zastupnik, a nakon odlaska u Europski parlament Miliću je dodijelio mjesto asistenta u svom uredu u Hrvatskoj. Zajedno su prošli Plenkovićevu kampanju za predsjednika HDZ-a, potom i kampanju za parlamentarne izbore. Kad je Plenković postao premijer, student prava Marko Milić otišao je preko studentske razmjene Erasmus na šest mjeseci u Köln.

image

Nakon godinu dana proglašen je najboljim glasnogovornikom po izboru novinara

Mario Kučera

Kad se vratio u rodni Zagreb zamrznuo je sve svoje političke aktivnosti dok ne završi fakultet. Premda po ocjenama prosječan student, redovito je izvršavao sve obveze i završio fakultet u razumnom roku, što mu je bio prioritet.

Prakticirao je učenje uz klasičnu glazbu, no kako mu je glazbeni ukus raznolik, volio je poslušati i svog imenjaka Marka Perkovića Thompsona. Tijekom studija Marko se oko pojašnjenja nekih zakona često konzultirao sa svojom 11 godina starijom polusestrom, zagrebačkom odvjetnicom Lanom Milić, koja je kći Gorana Milića i njegove prve supruge Olivere, koja je umrla kad su Lani bile četiri godine. Lana je bila jako ponosna na bratov uspjeh.

Milićevo imenovanje dogodilo se toliko strelovito da o tome nije stigao izvijestiti ni svoju obitelji. Goran i Ana Milić, koji ljetuju u Slanom, za veliku su promjenu u životu svoga sina saznali iz medija.

image

Marko Milić i tajnica Gabrijela Ištuk

Mario Kučera

"Neka ti je Bog na pomoći i sačuvaj čist obraz", poručila mu je majka, a otac ga je savjetovao da bude strpljiv, oprezan i mudar. U to je vrijeme Milić još živio s roditeljima, no planirao je iseliti iz roditeljskog doma i otići u podstanare. Je li to realizirao nije poznato jer kasnije nije izvještavao javnost o svom stambenom pitanju.

Nije imao ni djevojku. Veliki je fan nogometa i u vlastitom je aranžmanu dvaput putovao u Rusiju kako bi na Svjetskom prvenstvu 2018. bodrio našu reprezentaciju na utakmicama protiv Rusije i Engleske. Hvale ga da je još kao klinac napamet znao sastave gotovo svih nogometnih reprezentacija svijeta te da nema tog nogometnog kviza gdje on ne bi znao točan odgovor. Navodno dobro podnosi kritike i negativne komentare, no nije mu bilo drago slušati glasine da je položaj glasnogovornika dobio samo zahvaljujući pedigreu i utjecaju svoje obitelji.

image

Isticao je da Plenković vodi zemlju u dobrom smjeru

GORAN MEHKEK/CROPIX

"Nije me do ove današnje pozicije doveo bilo kakav utjecaj iz obitelji, to vam mogu jamčiti, no potpora obitelji u svemu drugom nikad nije izostala", rekao je u kraćem intervjuu Hrvatskoj televiziji.

Jednom je pojasnio i odnos svoje obitelji s obitelji Tuđman. Njegov djed po očevoj strani, kojeg nije uspio upoznati i jako žali zbog toga, bio je blizak s Franjom Tuđmanom jer obojica su sanjala o neovisnoj Hrvatskoj u vrijeme kad je to bilo kažnjivo. Čak i kad je Tuđman bio u kućnom pritvoru, jugoslavenski se diplomat Marko Milić s njim redovito dopisivao. I Goran Milić je 90-ih godina prošlog stoljeća bio u jako dobrim odnosima s Tuđmanom, a njegov sin Marko isticao je da mu je prvi hrvatski predsjednik veliki politički uzor.

image

S premijerom Plenkovićem surađivao je šest godina prije nego je postao glasnogovornik Vlade

GORAN MEHKEK

Milić mlađi tvrdio je da su sve te poveznice s Tuđmanom samo povijesne fusnote bez utjecaja na njegovu karijeru te da se nada da će ga javnost procjenjivati kroz njegov rad, a ne kroz neke druge prizme. Oni koji ga dugo poznaju, kažu da Marko Milić nikad u životu nije kalkulirao, pa ni kad mu je ponuđeno mjesto glasnogovornika. Kako je rekao prijateljima, taj posao nije prihvatio da bi se uhljebio u politici, već zato što se želi boriti za ono u što vjeruje, a to je da Andrej Plenković Hrvatsku dugoročno vodi u dobrom smjeru.

Javne je nastupe Marko Milić brusio i kao voditelj emisije "Hrvatska zbilja" na Radio Mariji, gdje je od 2012. s poznatim gostima otvarao razne političke i društvene teme. Premda ta emisija nije imala religiozni predznak, Marku je vjera važan dio života i nedjeljom nije propuštao misu u crkvi sv. Blaža, gdje je kao osmoškolac bio ministrant. Dobro vlada engleskim, dok njemački i francuski još usavršava.

image

Svojedobno je rekao da mu je politički uzor Franjo Tuđman

RANKO ŠUVAR/CROPIX

Prijateljima se požalio da ga je na novoj funkciji najviše inkomodiralo to što od jutra do mraka mora nositi odijelo i kravatu, jer je navikao na puno ležerniju odjeću. Ne voli ni usporedbe sa slavnim ocem, no svjestan je da ih ne može izbjeći. Iako su fizički slični, ima među njima i dosta razlika. Goran Milić je, primjerice, visok 196, a Marko 182 centimetra. Goran nikad nije krio da je veliki ljubitelj viskija, dok njegov sin u društvu radije popije čašu piva. Milić senior dokazani je gurman i poznavatelj visoke gastronomije, a Marko se na tom polju slabije snalazi i preferira domaću kuhinju.

Otac i sin Milić svojedobno su zajedno proputovali dosta svijeta. Dok je Goran snimao televizijske putopise, ljeti je na put o svom trošku vodio i Marka, da upozna nove krajeve i ljude, da nauči koliko je svijet velik i pun različitosti. Njegovi prijatelji iz osnovne škole rado se sjećaju da je Marko s tih putovanja svima u razredu donosio neke sitnice. Roditelji su ga odgajali da bude pažljiv prema drugima i da izbjegava bahatost i razmetljivost.

Iako tijesno surađuje s premijerom, privatno se ipak ne druže. Neki politički vračevi prognozirali su da ga Plenković priprema za svog nasljednika na čelu HDZ-a, no upućeni su tvrdili da su to besmislice jer Markova je ambicija tada bila da jednog dana bude odvjetnik.

Linker
24. travanj 2024 08:09