tužna vijest

U Zagrebu preminuo glumac Mladen Vasary

Bio je glumac posebnog izričaja i mladenačkog duha, od prvog dana bio je vezan za Teatar Ulyses, igrao je u bronjim kazalištima, filmovima i TV serijama, a zavidnu karijeru ostvario je i u inozemstvu.

U Zagrebu je nakon duge i teške bolesti u 69. godini preminuo glumac Mladen Vasary. Rođen je 1954. u Lendavi, diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1976. te je završio privatnu školu francuskog glumca Jacquesa Lecoqa u Parizu, poznatog po fizičkom teatru. Nastupao u više zagrebačkih kazališta, od Teatar &TD, Knappa, Dramskog kazališta "Gavella", Kazališta Trešnja, Komedije, ZKM-a, na Dubrovačkim ljetnim igrama, na Splitskom ljetu, a bio je i neizostavna figura u predstavama Teatra Ulysses.

Boraveći u inozemstvu, glumio u mnogim engleskim, njemačkim i francuskim kazališnim trupama ostvarivši veći broj uloga u djelima W. Shakespearea, Molièrea, M. de Cervantesa i Aristofana. Nastupao na radiju, igrao u filmovima i TV serijama te je predavao na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

image

S Darkom Rundekom i Majom Posavec na proslavi 15. godišnjice Teatra Ulysses

GORAN SEBELIC/CROPIX

‘‘Mladen Vasary bio je glumac koji me uvijek veselio kad sam ga gledao. Šarmantan i vješt, atipičan u odnosu na generacije ispred i iza sebe, dan danas mlađi duhom od mnogih mladih glumaca i glumica koje sam upoznao, spreman riskirati svoju glumačku sliku", pohvalio ga je nedavno glumac Dražen Šivak s kojim je odigrao svoju posljednju predstavu ‘‘Dvostruki aksl‘‘.

Nažalost bolest je bila jača i odnijela je još jednog kazališnog i filmskog velikana i uvelike osiromašila hrvatsku kulturnu scenu.

Linker
11. travanj 2024 11:49