tužna vijest

Umrla Smiljka Bencet Jagarić, legendarna Regica iz Gruntovčana

Osim po ulozi Regice, bila je poznata po ulogama u serijama "Mejaši", "Inspektor Vinko" i "Dirigenti i mužikaši".

Smiljka Bencet Jagarić preminula je u 89. godini, a vijest o smrti potvrdili su iz Hrvatskog društva dramskih umjetnika. Doznaje se da je imala problema sa srcem.

"Završila je na Rebru na hitnoj jer joj je pozlilo. Prebacili su je na odjel, osjećala se bolje. Danas smo je trebali ići posjetiti i onda su nam javili iz bolnice da je umrla. Iznenada joj se pogoršalo, rekao je za 24 sata Nino Matijašec, nećak Smiljke Bencet.

U 60 godina dugoj karijeri odigrala je puno velikih uloga, no lik Regice Katalenić u legendarnom serijalu Gruntovčani ostala je njena uloga života. Jednom je otkrila da je igrom slučaja postala Regica, jer se Nela Eržišnik razboljela, pa je bilo pitanje tko će snimati njene scene. Suprug joj je tada savjetovao da prihvati ponuđenu ulogu.

Ova domaća kazališna, televizijska i filmska glumica rođena je u Novom Sadu 11. lipnja 1934. godine, a osim po ulozi Regice, bila je poznata po ulogama u serijama "Mejaši", "Inspektor Vinko" i "Dirigenti i mužikaši".

Odigrala je 131 ulogu u više od 3000 predstava. U kazalištu je poznata po ulogama Ann Boleyn, Cesarčeve Tonke i Petronile Brezovačkog.

"Svašta sam igrala i vrlo veliki dramsk repertoar sam imala. Govorili su da sam sličnija srpskim glumcima nego hrvatskim, jer su oni ti koji se daju od nožnog palca prema gore", rekla je prije devet godina Daliboru Petku.

image

Smiljka Bencet Jagarić, Sunčana Zelenika i kći Kora te Leandra Golik na premijeri predstave Gruntovčani u režiji Borisa Svrtana i Rajka Minkovića 2020. godine

BRUNO KONJEVIC/CROPIX

"Da se ponovno rodim bila bih glumica. Živite tuđe živote, nije vam dosadno, jer niste samo jedna osoba. Igrala sam i stare i mlade i dobre i zločeste i da mogu sve bih ponovno‘, dodala je.

Posljednji put Smiljka Bencet u javnosti se pojavila početkom ožujka 2020. u kazalištu Kerempuh na premijeri ‘‘Gruntovčana‘‘ koju je režirao i u njoj glumio Boris Svrtan. Tada se nakon kazališne izvedbe popela na pozornicu i dobila iskrene ovacije publike što ju je dirnulo do suza. Bio je to njezin posljednji naklon publici koja joj je svojom iskrenom reakcijom odala počast na ulozi u kultnoj TV seriji redatelja Kreše Golika koju su obožavale generacije.

Linker
16. travanj 2024 06:46