HBO MAX
Serija ide dalje

Unatoč podijeljenim reakcijama: "Pravi detektiv" dobio je novu sezonu

Meksička redateljica i koautorica projekta, Issa Lopez, dogovorila je s kućom HBO snimanje pete sezone, s novim glumcima i na drugoj lokaciji.

Meksička redateljica i koautorica projekta, Issa Lopez, dogovorila je s kućom HBO snimanje pete sezone, s novim glumcima i na drugoj lokaciji.

Kriminalistička serija "Pravi detektiv", dobit će i petu sezonu nakon što je HBO obnovio ugovor s Issom López, meksičkom redateljicom i producenticom koja je nastavila rad autora i scenariste serije, Nica Pizzolatta. On je u siječnju 2014. pokrenuo taj golemi projekt, a u četvrtoj sezoni postao jedan od izvršnih producenata i vodstvo prepustio Issi López. Postala je scenaristica, preuzela je i kreativno vodstvo te započela pregovore s HBO-om o snimanju nastavka. Nedavno je postignut zadovoljavajući dogovor za obje strane.

Serija je posebna po tome što je svaka sezona osmišljena kao zasebna cjelina, s novom glumačkom postavom, a radnja se odvija na drugoj lokaciji. Tako su u nedavno završenoj četvrtoj sezoni "Pravi detektiv: Zemlja tmine" nestanak osam istraživača u udaljenoj arktičkoj znanstvenoj postaji na Aljasci "raspetljavale" detektivke Liz Danvers čiju je ulogu tumačila dvostruka dobitnica Oscara, Jodie Foster te Evangeline Navarro, koju glumi američka boksačica i glumica, Kali Reis. Pokazalo se kako je nestanak istraživača u snježnoj zabiti povezan s jednim od starih slučajeva detektivki, što ih tjera na mračno putovanje i istraživanje prošlih, traumatičnih događaja isprepletenih sa sadašnjošću. Četvrta sezona bila je uvelike hvaljena od strane kritičara, ali reakcije fanova bile su podijeljene - velik broj njih nije bio sretan ni glumom ni scenarijem.

image

Issa Lopez, Jodie Foster i Kali Reis na premijeri četvrte sezone serije ‘True Detective: Night Country‘
u siječnju ove godine

CHELSEA LAUREN/SHUTTERSTOCK

"Od ideje do početka prikazivanja, projekt je bio najljepša suradnja i avantura u mom cijelom kreativnom dijelu života. HBO je vjerovao mojoj viziji, a ideja da oživim novu sezonu "Pravog detektiva" s cijelim mojim timom, ostvarenje je sna. Jedva čekam ponovno se zaputiti u tu avanturu", rekla je Issa López u izjavi koju prenosi Variety.

Komplimente joj je uzvratila izvršna potpredsjednica HBO-ovog sektora dramskih serija i filmova, Francesca Orsi: "Issa López ima jedinstven, rijedak talent koji se nadopunjuje s kreativnim duhom HBO-a. Vodila je "Zemlju tmine" od početka do kraja, ni jednom nije posustala od svoje vizije i inspirirala nas je svojom snagom. Uz besprijekorne izvedbe Jodie i Kali, ona je i od posljednjeg nastavka franšize stvorila golemi uspjeh, stoga smo sretni što je imamo."

Pokazalo se da je četvrta sezona, prema podacima HBO-a, najgledaniji nastavak serije s 12,7 milijuna gledatelja na različitim streaming platformama čime je za gotovo milijun gledaniji od prve sezone u kojoj su glavne uloge dvojice detektiva igrali Woody Harrelson i Matthew McConaughey. Holivudski glumci koji su bliski prijatelji i u stvarnom životu, tumačili su uloge čuvara zakona, Rustina "Rusta" Cohlea i Martina "Martyja" Harta koji istražuju ubojstva u državnoj policiji Louisiani. Kako su bliski prijatelji i u stvarnom životu, pisac i scenarist Nic Pizzolatto, koji je sam ispisao oko 500 stranica scenarija za prvu sezonu (kasnije se udružio s Issom López), prepoznao je njihovu povezanost. Dao im je dovoljno prostora razigrati svoje likove, što se pokazalo odličnim potezom. Rezultat je jedna od najomiljenijih kriminalističkih serija u novije vrijeme, koja će dobiti i peti nastavak.

Linker
26. travanj 2024 00:07