press
BOSANSKI LONAC

Veseli se svjetskoj premijeri: Veliki povratak omiljenog Faruka u novom filmu

Dugometražni igrani film "Bosanski lonac" scenarista i redatelja Pave Marinkovića imat će svjetsku premijeru na 29. Sarajevo Film Festivalu, u prestižnoj sekciji "Open Air", a u njemu glavnu ulogu igra glumac Senad Bašić.

Dugometražni igrani film "Bosanski lonac" scenarista i redatelja Pave Marinkovića imat će svjetsku premijeru na 29. Sarajevo Film Festivalu, u prestižnoj sekciji "Open Air", a u njemu glavnu ulogu igra glumac Senad Bašić.

Film je sniman u Grazu i Zagrebu, a glavnu ulogu odigrao je poznati bosansko-hercegovački glumac Senad Bašić koji glumi Faruka Šegu, neuspješnog bosanskog pisca kojemu prijeti deportacija iz Austrije ako ne dokaže da je pridonio austrijskom kulturnom životu. Posljednja mu je prilika kazališna grupa koja može postaviti na scenu njegovu mladenačku dramu. Farukov nevoljki povratak u kazalište natjerat će ga da shvati što je uistinu važno u životu.

image
press
image
press

Radi se o povratku Senada Bašića, omiljenog Faruka Fazlinovića iz serije "Lud, zbunjen, normalan", nakon borbe s teškom bolešću zbog koje je podvrgnut i operaciji.

"Imao sam probleme, imao sam operacije, tako da, sad se vraćam. Ide to sporije, ja sam malo stariji čovjek, ali ide… Dobro je, zasad sam zadovoljan", izjavio je Senad za Avaz, a iako se ne oglašava često na Instagramu sada je najavio svjetsku premijeru filma u kojem igra glavnu ulogu.

"Redatelj i scenarist Pavo Marinković ukazao mi je povjerenje igrati glavnu ulogu u filmu BOSANSKI LONAC. Pročitavši scenarij, osjetio sam da sve u njemu istinito začudno treperi. Osjetio sam se kao Čehovljev Trepljev. Sa zadovoljstvom sam prihvatio Pavin poziv potpuno svjestan odgovornosti i težine posla koji me čekao, naročito zbog činjenice da je većina moje uloge pisana na njemačkom jeziku, koji ne poznajem", poručio je glumac.

"Ako u svakom filmu ima neke istine, u ovom ima i nešto više. Naime, vrlo je osoban. Priča je to o čovjeku koji je negdje putem izgubio sebe i sada ima priliku da se ponovno nađe. Htjeli smo je ispričati nježno, duhovito, ali i dramatično, jer su njeni ulozi prilično veliki. To je priča o porazu, i kako se nositi s njim, a politički je kontekst taj koji našeg junaka stavlja u gotovo bezizlazan položaj. Nakon složenog financiranja, a još težeg snimanja, mislim da smo napravili film koji je istovremeno višeslojan, ali i vrlo komunikativan sa širokom publikom.Zato je domaći teren Sarajevo Film Festivala idealan za svjetsku premijeru filma. Ponosan sam na cijelu ekipu, a posebno na kompletan glumački ansambl", izjavio je Pavo Marinković.

Uz Senada Bašića, jaku glumačku ekipu čine Bruna Bebić, Andreas Kiendl, Birgit Stöger, Admir Glamočak, Zlatko Burić, Igor Kovač, Goran Grgić, Dejan Aćimović, Julia Franz Richter, Dražen Kühn, Aleksandar Petrović, Wolfram Berger i mnogi drugi.

Glavni je producent hrvatske, austrijske, bosansko-hercegovačke koprodukcije Stanislav Babić (Telefilm), a film je nastao uz potporu HAVC-a, Cine Art Štajerske, Eurimagesa, Film Commissiona Graz, EACEA Medije, HRT-a i Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

image
press
image
press

29. Sarajevo Film Festival održava se od 11. do 18. kolovoza, a svjetska premijera filma BOSANSKI LONAC održat će se 13. kolovoza u programu "Open Air" uz naklon filmske ekipe i autorskog tima.

image
press
Linker
27. travanj 2024 06:35