Getty Images
FELJTON BONO VOX

Životna priča legende! Obilježila ga je tragedija iz koje ga je izvukla žena kojoj je vjeran i danas

Nadimak Bono Vox, što na latinskom znači dobar glas, dao mu je prijatelj koji je vidio da se tako zove dućan sa slušnim pomagalima. Život su mu obilježile tragedije i buntovništvo, sve dok nije sreo ženu svog života i sav fokus stavio na glazbu.

Irski glazbenik Bono Vox proslavio je šezdeseti rođendan netipično za jednog od najslavnijih rokera na svijetu - laganom šetnjom po Dalkeyju, elitnom predgrađu Dublina, u kojem je s obitelji u izolaciji dok traje pandemija koronavirusa. Iz svoje vile u ulici Vico prošetao se uz obalu i otišao do centra, a kad se vratio kući, objavio je popis od šezdeset njemu najdražih pjesama.

- Ovo su neke od pjesama koje su mi spasile život, bez kojih ne bih opstao. One su me obilježile, od rođenja do šezdesete - napisao je na svom profilu na društvenim mrežama.

Među njima su pjesme Billie Eilish, Beyoncé, Kanyea Westa, Davida Bowieja, Beatlesa, Ramonesa..., a Bono je svaku popratio objašnjenjem zašto ga je toliko fascinirala. Na prvo je mjesto, pomalo iznenađujuće, stavio "Miserere", pjesmu koju je napisao s talijanskim rokerom Zuccherom, a otpjevali su je Zucchero i Luciano Pavarotti...

CAPE TOWN, SOUTH AFRICA - NOVEMBER 29:  Singer Bono and singer Beyonce Knowles visit the Baphumelele orphanage for children with AIDS whose parents have died of AIDS prior to the
Getty Images

Mjesec dana prije, na Dan svetog Patricka, u svom je domu snimio i jednu novu skladbu, "Let Your Love Be Known", prvu u posljednje tri godine. Napisao ju je nadahnut Talijanima koji u izolaciji pjevaju na svojim balkonima i terasama:

Posvetio sam je svima kojima je teško na ovaj dan, ali imaju snage pjevati. Liječnicima, sestrama i svima na prvoj crti borbe protiv koronavirusa, vama pjevam ovu pjesmu...

Odmah su se javili brojni obožavatelji, ali i mnogi koji Bona često kritiziraju - najviše u njegovoj domovini, gdje mu zamjeraju zato što se druži sa svjetskim državnicima, kupuje nekretnine dok drugi žive u siromaštvu, pronalazi načine za porezne olakšice i porez ne plaća u Irskoj, zato što im se čini kao da se uživio u ulogu mesije... No, Bono se na takve prigovore već odavno prestao obazirati.

- Ponekad ljudi misle da sam ušao u U2 kako bih spasio svijet i prilaze mi na ulici kao da sam Mahatma Gandhi... A ja sam ušao u bend da bih spasio sebe... - napisao je u knjizi "U2 by U2", objavljenoj 2005.

Bono Vox rođen je u Dublinu 10. svibnja 1960., a pravo mu je ime Paul David Hewson. Majka Iris, rođena Rankin, bila je službenica u mljekari, a otac Bob Hewson nadglednik u pošti. U zemlji u kojoj su većina katolici, a protestantizam se manje ili više izjednačava s vjerom nekadašnjih kolonizatora, Engleza, njegovim roditeljima nije bilo lako. Iris je, naime, bila protestantica, a Bob Hewson katolik pa su se vjenčali iako su se njihovi roditelji tome protivili. A kad su dobili djecu, prvo Normana, koji je danas upravitelj restorana sa zdravom hranom u Dublinu, te osam godina kasnije Paula, nisu ih odgajali kao katolike - iako se to očekivalo od djece iz rijetkih irskih mješovitih brakova. Iris je htjela da ih odgoje kao protestante, a Bob Hewson je pristao, pa je Bono kasnije pripovijedao kako bi ga otac vodio u protestantsku crkvu, a on bi za to vrijeme bio na misi u katoličkoj.

U2, Bono, Rock Werchter Festival, Werchter, Belgium, 04/07/1982. (Photo by Gie Knaeps/Getty Images)
Getty Images
Glazbom se počeo baviti još kao mladić.

Kao dijete, sve do treće godine, Bono nije prestajao plakati. Vodili su ga na sve moguće pretrage, sumnjalo se i na probleme sa srcem, ali ništa mu nije bilo dijagnosticirano.

Tek mnogo godina kasnije jedan je kardiolog Bonu rekao da je možda patio od rijetke anomalije, “ekscentričnog srca”, koja jest neugodna, ali ne i opasna po život.

'Antikrist' kod kuće, u školi još i gori

U doba kad je krenuo u školu, Bono je već bio mali buntovnik, uvijek spreman na sve moguće nepodopštine. U kući su ga zvali “antikrist”, a u školi je bio još gori - stalno se tukao kad bi vidio neku nepravdu. Nije se popravio ni u gimnaziji svetog Patricka, strogoj i konzervativnoj srednjoj školi iz koje su ga izbacili već nakon prve godine jer je jednu profesoricu gađao psećim izmetom.

Mnogo se toga promijenilo kad se prebacio u drugu školu, Mount Temple, modernu i liberalnu, koju su pohađala djeca svih vjeroispovijesti. Ondje je brzo našao prijatelje i čak se zainteresirao za učenje pa su njegovi roditelji govorili da im se sin preporodio.

Irish singer Bono of U2 backstage at the Live Aid concert at Wembley Stadium, London, 13th July 1985. (Photo by Dave Hogan/Hulton Archive/Getty Images)
Getty Images
Smrt majke toliko ga je duboko pogodila da se godinama od nemilog događaja nije mogao sastaviti. Spasila ga je tek voljena supruga.

A onda se dogodila nesreća koja mu je promijenila život.

Njegov djed s majčine strane umro je od srčanog udara, a na njegovu sprovodu Iris se onesvijestila. Svi su pretpostavljali da je to od tuge i žalosti, no ispostavilo se da je doživjela moždani udar. Iris Hewson umrla je četiri dana kasnije, u bolničkoj sobi, nakon što su isključili aparate koji su je održavali na životu. Mužu i njenoj djeci, koji su bili uz nju, kao da se urušio cijeli svijet.

- Nitko od nas nije se znao suočiti sa svojom tugom. Iskaljivali smo se jedan na drugome, stalno se svađali. Imao sam osjećaj kao da više nemam dom - opisao je poslije Bono kako je to bilo živjeti nakon majčine smrti s ocem i starijim bratom. U to je doba u školi doživio živčani slom, pomišljao je i na samoubojstvo, svaki se dan budio s tugom i navečer lijegao u krevet potišten i izmoren od boli...

- Majčina smrt kao da je bacila benzin na vatru mojih osjećaja. Sva pitanja koja su me mučila kao da su se pojačala do krajnjih granica i razbijao bih si glavu misleći o njima. Osjećao sam se bespomoćno i htio se ubiti - otkrio je poslije svoje emocije.

Srećom, o svojim je problemima počeo govoriti u školi u kojoj su imali mnogo razumijevanja za njega. Razgovarao je sa školskim psihologom i profesoricom religijskog odgoja, a u tim je razgovorima našao utjehu.

U2 Joshua Tree Tour Páirc Uí Chaoimh - Cork, Ireland, Bono and his wife Ali Hewson arriving at Cork Airport prior to the concert. (Part of the Independent Ireland Newspapers/NLI Collection). (Photo by Independent News and Media/Getty Images)
Getty Images
Suprugu Ali Hewson upoznao je u školi.

Ljubav kao spas

U njegovu životu u to se doba pojavila još jedna svijetla točka. U Mount Temple upisala se nova učenica koja ga je odmah osvojila - Alison Stewart. Bono ju je ugledao već prvog dana kad je došla u školu i odmah se zaljubio. Crnokosa djevojka s jarkocrvenim usnama izgledala mu je nestvarno lijepa, kao da nije s ovoga svijeta.

- Osim ljepote, neopisivo me privukla i njena mirnoća. Činilo se da je mnogo zrelija od mene. Nekoliko tjedana nakon što sam je upoznao postala je moja djevojka, a nekoliko godina kasnije smo se vjenčali - opisao je kasnije početak njihove veze.

U to je doba, u prvoj polovici sedamdesetih, Bono bio član uličnog ganga Lypton Village, u kojem je dobio ime pod kojim je danas poznat. Članovi su jedan drugome davali nadimke pa je i Bono neko vrijeme bio Huysman, potom Houseman, Bon Murray i Bono Vox of O’Connell Street te naposljetku samo Bono Vox - kako ga je nazvao njegov prijatelj Gavin Friday. Bonu se nadimak nije sviđao sve dok mu Gavin nije objasnio da je to ime vidio na dućanu za slušna pomagala i da na latinskom to znači - dobar glas. Otada ga svi tako zovu, ne samo prijatelji i kolege iz benda, nego i svi u obitelji.

Osim novog imena i nove djevojke, sredinom sedamdesetih dogodio se prijelomni trenutak u njegovu životu.

Larry Mullens mlađi, također učenik Mount Templea, bubnjao je od devete godine i želio je nešto postići s glazbom pa mu je otac predložio da osnuje bend. Larry je u školi ostavio oglas da traži glazbenike i nekoliko dana kasnije javio mu se Adam Clayton, sin vojnog pilota, također iz Mount Templea, koji je nedavno bio kupio bas. S njim su došli Dave Evans, gitarist s nadimkom Edge, i njegov stariji brat Dik. Edge je htio nastaviti školovanje i postati liječnik ili inženjer, no od toga je ubrzo odustao. Posljednji je došao Bono, koji je odmah prišao mikrofonu i izjavio da je on pjevač benda.

DUBLIN, IRELAND - OCTOBER 3: Singer Bono stands in front of an illustration at the book launch for
Getty Images

Noću je pjevao, danju točio benzin

Bendu su prvo dali ime Feedback, a potom Hype. Prvih godinu i pol izvodili su tuđe pjesme, ali su bili toliko loši glazbenici da bi ih rijetko kad uspjeli odsvirati do kraja i to je bio jedan od razloga zašto su počeli pisati vlastite. U to doba znali su kakvu glazbu ne žele izvoditi - okoštali, konzervativni mainstream rock. Neko su vrijeme koketirali i s punkom, ali kad se Bono jednom pojavio s pribadačom probijenom kroz obraz, Ali mu je rekla da će ga ostaviti ako je ne skine - pa je to i učinio.

Prvi nastup imali su u svojoj školi u jesen 1977., a nedugo nakon njega napustio ih je Daveov brat Dik. Nije mu se sviđao glazbeni smjer benda pa se priključio grupi Virgin Prunes.

- Postali su previše ozbiljni za moj ukus. Uz to je između njih i mene bio preveliki generacijski jaz. Jednostavno se nisam uklopio, najviše zbog stava prema glazbi - objasnio je Dik Evans mnogo godina poslije.

Nitko se nije zavaravao da će uspjeti. Za svaki slučaj imali su i drugi plan. Bono je radio na benzinskoj postaji, Edge još nije u potpunosti odustao od ideje da bude učitelj ili nešto slično, Adam Clayton je bio vlasnik cvjećarnice, a Larry je kanio postati vatrogasac - otkrili su članovi grupe U2 Glorijinu novinaru koji ih je intervjuirao prije njihova koncerta u Zagrebu 2009.

Bono (L), lead singer of the rock group U2, and Microsoft chairman Bill Gates sit together before a news conference at the World Economic Forum in New York, February 2, 2002. Gates teamed up with rock icon Bono in an appeal to world leaders to substantially increase funding for global health care. (Photo by Jeff Christensen/WireImage)
WireImage
Bono Vox poznat je kao jedan od najvećih humanitaraca na svijetu pa prijateljuje sa cijelim nizom slavnih istomišljenika.

Korak prema uspjehu

U svakom slučaju, četvorka koja je ostala u bendu marljivo je vježbala i početkom sljedeće godine osvojila prvu nagradu na natjecanju novih bendova u Limericku, a s novcem od nagrade snimili su demo i počeli ga nuditi diskografskim kućama. U to su doba na prijedlog prijatelja Stevea Averilla, pjevača benda The Radiators from Space, promijenili ime u U2.

- Željeli smo ime koje će odmah ukazati da nismo u kategoriji Sex Pistolsa, Clasha, pa čak ni Led Zeppelina. Željeli smo da se ljudi pitaju kakav je to bend koji se zove U2 - objasnio je poslije Bono.

Budući da nitko od izdavača nije bio zainteresiran za njihove snimke, Bono i dečki iz benda odlučili su otići u London i ondje okušati sreću. Kako nisu imali novca, Ali je platila put i pošla s njim, pa su u Londonu prvi put spavali u istom krevetu - ali kao vjernici, s obzirom na to da još nisu bili vjenčani, sve je završavalo samo na poljupcima. Bono je u Londonu obilazio izdavačke kuće i nagovarao urednike glazbenih časopisa da poslušaju njihove pjesme, ali bez mnogo uspjeha. Povremeno su i svirali, ali im je na nastup u pubu u Islingtonu, na primjer, došlo samo devet ljudi.

Već se godinama šuljam Hrvatskom

U međuvremenu je u Irskoj diskografska ku­­­­ća CBS pristala objaviti njihov singl, ali samo za irsko tržište - uz uvjet da zadrže izdavačka prava sljedećih dvadeset godina i da uz to izbace iz benda Larryja Mullena, pa su ih U2 odbili. Čudnom igrom sudbine, dobili su još jednu, puno primamljiviju ponudu od Island Recordsa, nezavisnog izdavača koji je imao mnogo više sluha za mladi bend i ponudio im predujam od sto tisuća funta za snimanje albuma i za turneju pa je na obostrano zadovoljstvo bend 1980. objavio prvi album, “Boy”. Promovirali su ga i u Americi te na turneji pokazali da postaju sve bolji koncertni bend, no financijski su i dalje stajali jako loše. Nakon turneje nisu imali novca za avionske karte za povratak kući pa ih je vlastitim novcem kupio njihov menadžer Paul McGuinness. Situacija se nije popravila ni nakon drugog albuma, "October", objavljenog 1981.; iako su ih u muzičkim časopisima sve češće hvalili, još su zarađivali vrlo malo.

Senegalese singer Youssou N'dour (R) speaks with Irish rock band U2 singer Bono (L) as they arrive at Lyon's city hall, central eastern France, on October 9, 2019, during the funding conference of Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria. The Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria on October 9, 2019, opened a drive to raise  billion to fight a global epidemics but face an uphill battle in the face of donor fatigue. The fund has asked for  billion, an amount it says would help save 16 million lives, avert
Olivier CHASSIGNOLE / AFP / Prof

Kao da je dobio na lotu

No, na privatnom planu Bono je bio sretniji nego ikad. Sljedeće godine on i Ali vjenčali su se u Dublinu, a medeni mjesec proveli na Jamajci, gdje su nastale pjesme za album “War”. Ubrzo su kupili i kuću, u nekadašnjoj kuli na morskoj obali, s debelim zidovima i staklenom kupolom na krovu, gdje je U2 često imao probe, pa su tu nastale i pjesme za album “The Unforgettable Fire”, objavljen 1984., s njihovim velikim hitom “Pride (In The Name Of Love)” i pjesmom “MLK”, posvećenoj Martinu Lutheru Kingu.

Tim je albumom i sljedeće godine s nastupom na koncertu Live Aid, koji su Bob Geldof i Midge Ure organizirali za pomoć gladnoj djeci u Etiopiji, bend U2 postao najveća svjetska rock atrakcija. Osim što su postali tako popularni, Bonov se život promijenio i zbog osvješćivanja da upravo zahvaljujući toj slavi može poduzeti nešto kako bi pomogao drugima. S Ali je otišao u Etiopiju i brinuo se za djecu u sirotištima, još je utjecajniji postao nakon što je sljedeći album, “The Joshua Tree”, osvojio 1987. sve svjetske top-liste, a bend bio proglašen najvećim na svijetu. Na svim koncertima Bono je publici govorio o gladnoj djeci u Africi i diljem svijeta, pozivao ih da im pomognu i da učine nešto protiv siromaštva i nepravde.

Bono je prvi muškarac koji je proglašen ženom godine

Potom je 10. svibnja 1989., na svoj 29. rođendan, doživio nešto najljepše na svijetu - postao je otac. Ali je rodila kćer Jordan, a Bono je bio uz nju u rodilištu i snimao otkucaje bebina srca, osjetivši da se u jednom trenutku ono usporilo. Odmah je pozvao liječnika koji je shvatio da nešto zaista nije u redu. Ali je odmah odvedena na operaciju te je tako Bono spasio i nju i bebu. Par je dvije godine poslije dobio drugu kćer, Memphis Eve, 1999. sina Elijaha te 2001. sina Johna.

NEW YORK, NY - JUNE 14:  Ali Hewson, Bono of U2, Eve Hewson and Jordan Hewson attend
WireImage
Sa Ali Hewson je još uvijek u braku u kojem su dobili četvero djece.

Platio je što je zaboravio na njen rođendan

Bono i Ali i danas su u braku, a iako je među njima povremeno dolazilo do trzavica, nisu dozvolili da ih to udalji jedno od drugoga. Dok je Bono snimao album "he Joshua Tree", na primjer, bio je toliko zauzet poslom da je zaboravio ženin rođendan pa joj je napisao pjesmu "Sweetest Thing" kako bi se iskupio, a u videospotu se vozi kočijom dok se u pozadini vidi natpis "Žao mi je", zatim "Stvarno mi je žao" i "Stvarno, stvarno mi je žao"... Ali mu jest oprostila, uz uvjet da joj pripadne dobit od pjesme tako da je može uplatiti u zakladu za pomoć djeci iz Černobila.

Osim što je sretan u privatnom životu, Bono je s grupom U2 jednako uspješan i u karijeri.

Njegova glazba možda ne osvaja publiku kao nekada, ali on i dalje zarađuje milijune i posljednjih godina aktivniji je nego ikad kao aktivist i borac za siromašne i bolesne. S članovima benda prikupio je, primjerice, više od deset milijuna dolara za borbu protiv koronavirusa u Irskoj.

A iako ima vilu na Azurnoj obali i stan u New Yorku, u Irskoj je i sada s obitelji.

- S nama je sada i Elijah, koji je glazbenik kao i ja. Ima bend The Inhaler i sve je popularniji, prije epidemije imali su dva rasprodana nastupa u Los Angelesu. Kći Eve postala je glumica i jako je talentirana, Jordan je čudesno vrijedna aktivistica, a mali John ima gotovo dva metra i sprema se za državni ispit kako bi se mogao upisati na fakultet. Djeca su zaista narasla. Možda ćemo Ali i ja sada imati više vremena jedno za drugo - rekao je prije nekoliko dana Bono.

MANCHESTER, ENGLAND - FEBRUARY 15: Elijah Hewson of Inhaler performs at Manchester Academy on February 15, 2020 in Manchester, England. (Photo by Shirlaine Forrest/WireImage)
WireImage
Bonov najstariji sin, Elijah Hewson, član je sve popularnijeg benda Inhaler.

UVIJEK S NAOČALAMA: Bona Voxa rijetko se može vidjeti bez sunčanih naočala, koje ne nosi samo zbog imidža nego zato što su mu oči jako osjetljive na svjetlo, pogotovo ako ga fotografiraju uz pomoć bljeskalice. - Dugo poslije toga vidim zvjezdice, oči mi pocrvene i postanu jako osjetljive, a desno oko mi ponekad jako natekne. Naočale zato manjim dijelom nosim radi taštine, a većim da bih zaštitio oči - objasnio je jednom Bono.


Ovu i ostale zanimljive i inspirativne priče čitajte u novom broju magazina Gloria!

Čitajte i:

'Crna pantera' oca nikad nije upoznala, a zbog traumatičnog djetinjstva postala je nasilna

Feljton kraljice rocka: Borila se s bulimijom i anoreksijom, a poslije svake trudnoće i s depresijom

Baš nije imala sreće s muškarcima: Razvodila se tri puta, ali nikad nije odustala od ljubavi

Odrasla je bez oca, Oprah ju je predstavila svijetu, a suprug joj je dugo vremena bio odbojan

Diane Keaton: Sjajna glumica u vječitoj potrazi za ljubavi s vječnom grižnjom savjesti

Linker
20. travanj 2024 06:33