Zrinka Ljutić

 NEJA MARKIčEVIć /CROPIX
Snježna heroina

Zrinka Ljutić slavi 20. rođendan: "Najradije se opuštam uz gitaru, a svirala sam i s Kostelićem"

Razgovarali smo s trenutno našom najboljom skijašicom Zrinkom Ljutić koja je dva dana boravila u rodnom Zagrebu gdje se uz maminu kuhinju dobro odmorila i naspavala, u krugu obitelji skromno proslavila drugo mjesto iz slovačke Jasne, a potom se uputila na Kronplatz gdje ju 30. siječnja očekuje nova veleslalomska utrka.

Razgovarali smo s trenutno našom najboljom skijašicom Zrinkom Ljutić koja je dva dana boravila u rodnom Zagrebu gdje se uz maminu kuhinju dobro odmorila i naspavala, u krugu obitelji skromno proslavila drugo mjesto iz slovačke Jasne, a potom se uputila na Kronplatz gdje ju 30. siječnja očekuje nova veleslalomska utrka.

‘‘Bio je stvarno lijep osjećaj stati na podij i primiti medalju. Baš sam bila ponosna tim više što me od Mikaele Shiffrin i prvog mjesta dijelilo samo 14 sekundi‘‘, rekla nam je naša skijašica Zrinka Ljutić koja se četvrtim mjestom u veleslalomu i drugim u slalomu u slovačkoj Jasni opasno približila najboljim curama u svjetskom skijaškom kupu. Vremena za slavlje nije imala, jer je odmah nakon utrke krenula za Zagreb gdje je ostala samo dva dana.

‘‘Doma smo malo proslavili, ali bilo mi je bitno da se dobro odmorim i naspavam jer sam već prilično umorna. Čeka nas još osam utrka i treba se sada na njih koncentrirati‘‘, kazala je Zrinka koja je već na Kronplatzu gdje ju 30. siječnja čeka nova utrka veleslaloma koju će skijati kao godinu dana starija. Naime, upravo danas 26. siječnja naša mlada skijašica izlazi iz tinejdžerskih godina i navršava velikih dvadeset godina, no velikog slavlja sigurno neće biti jer ju čekaju naporni treninzi prije završnice Svjetskog kupa.

image

Na postolju u Jasni nakon slaloma: Zrinka Ljutić, Mikaela Shiffrin i Anna Swenn-Larsson

VLADIMIR SIMICEK AFP
image

Ulazak u cilj u Jasni

VLADIMIR SIMICEK/AFP/PROFIMEDIA

‘‘Fizički se osjećam dobro, svježa sam i u dobroj sam formi sam. Idemo utrku po utrku i ako ću ovako skijati, rezultati ne bi trebali izostati. U sezonu sam ušla s nekim zdravstvenim problemima, u srpnju sam operirala slijep crijevo zbog čega nisam bila ni na moru niti trenirala, no već smo u kolovozu bili na treningu u Argentini. Trebalo mi je nakon mjesec dana mirovanja samo nekoliko treninga da se vratim u formu i kako tijelo pamti, brzo sam došla u formu. Imala sam i Covid koji me na kratko udaljio s natjecanja, no sada sam dobro i idemo dalje. A rođendane i osvojene medalje slavit ćemo nakon završetka natjecanja‘‘, rekla nam je Zrinka.

A kako je dokazala da je jednako jaka i na skijama i uglavi, do kraja sezone od naše skijašice mogli bi očekivati još vrhunskih rezultata. Otkrila nam je da joj je veleslalom nešto draži od slaloma, a i da bi tehničkim disciplinama možda iduće sezone pridružila i one u brzinskim. Za sada trenira super veleslalom, okušat će se na nekim manjim natjecanjima i vidjet će kako će joj ići i ta disciplina.

image

Na drugom mjestu čestitala joj je i Michaela Shiffrin

VLADIMIR SIMICEK AFP
image

Filip Zubčić i Zrinka Ljutić uoči veleslaloma u Söldenu

FILIP ZUBČIĆ FACEBOOK

‘‘Htjela bih ja svašta osvojiti, ali se koncentriramo utrku po utrku. Tri puta sam izletjela sa staze, najgore mi je bilo u austrijskom Flachauu na noćnom slalomu kada sam u drugoj utrci pala dva vrata prije cilja. Tu si, blizu cilja, a onda peh. Naravno da se loše osjećam kada ispadnem iz utrke, ali ako su razlozi u sitnicama koje se svakom mogu dogoditi, a ne u lošoj formi ili velikim tehničkim greškama, znam da to što prije moram zaboraviti i krenuti dalje‘‘, rekla je Zrinka.

A njezina psihička snaga upravo je došla do izražaja u Slovačkoj gdje je ostvarila rezultat karijere nakon tri uzastopna odustajanja. U cilju joj je čestitala i najbolja svjetska skijašica Michaella Schiffrin koja joj je priznala da kada je čula galamu navijača u tijekom njezine druge vožnji, shvatila je da je Zrinka u vodstvu i da mora ozbiljno stisnuti kako bi ju pretekla. Nažalost, to joj je uspjelo za samo 14 sekundi što znači da se Zrinka ozbiljno približila najboljoj.

image

Veleslalom voli više od slaloma

KRISTIJAN KOMARICA

U ciljnoj ravnini Zrinku je dočekala i iskreno oduševljena Leona Popović koja je uspjela zatomiti tugu, a vjerojatno i bijes zbog ispadanja u prvoj vožnji i biti uz svoju reprezentativnu kolegicu i prijateljicu te ju bodriti do samog kraja.

‘‘Leona me dočekala i nakon prve i nakon druge utrke. Uspjela je nekako potisnuti taj peh koji joj se dogodio i ostati na stazi da mi bude podrška. Jako smo bliske jer smo nas dvije jedine u ženskom timu‘‘, govori Ljutić koja se od svjetskih skijaških faca kao manja divila upravo danas svojoj najvećoj konkurentici Mikaeli Schiffrin i velikom Marcelu Hirscheru, najsimpatičnija joj je Federica Brignone za koju kaže da je super cura, a poštuje nešto decentniju Petru Vlhovu.

image

Djevojke za velike stvari - Zrinka Ljutić i Leona Popović

CROSKI
image

Prijateljice i kolegice

PRIVATNI ALBUM

‘‘Žao mi je što se Petra teško ozlijedila i morala odustati od daljnjih natjecanja. Danas mogu reći, kada sam i sama dio Svjetskog kupa i kada sam ih sve upoznala, da je većina skijaša pa onih najvećih, vrlo normalna, pristupačna i s obje noge na zemlji. Sad smo svi kolege i rijetko tko glumi zvijezdu. Znamo se i podružiti, uglavnom nakon utrka u lobiju hotela, mene i Leonu svi uvijek zovu za stol jer smo mali tim. Ali raspored je jako naporan tako da uglavnom nakon natjecanja svatko juri na svoju stranu‘‘, ističe skijašica.

image

Premorene Zrinka Ljutić i Leona Popović i let avionom iskoriste za spavanje

PRIVATNI ALBUM

No u trenutcima predaha Zrinka se uspijeva ipak malo opustiti i to uz - gitaru. Svirati je naučila kao mala preko tutoriala s You Tubea, kasnije je išla i na satove gitare, a od glazbe najviše voli heavy metal i punk. Svirala je nekoliko puta i s Ivicom Kostelićem, a svirala je i s mlađim bratom Hrvojem tijekom Špancirfesta u Varaždinu kada je bila kod bake i djeda.

‘‘Roditelji su nas odmalena poticali za glazbu, išla sam i u muzičku školu gdje sam svirala violončelo. Voljeli smo na ići zajedno na koncerte i u našoj kući uvijek je bilo glazbe‘‘, prisjeća se Zrinka.

Za one koji ne znaju, Zrinka ima dva brata i sestru i svi su u skijanju. Godinu i pol dana stariji brat Tvrtko skija za B reprezentaciju, dvije godine mlađa Dora je FIS pridruženi kandidat reprezentacije dok je tri godine mlađi Hrvoje skija za C reprezentaciju.

Kako nam je rekla Zrinka, Tvrtko i ona obožavaju jedrenje na dasci, Dora voli kuhati, a Hrvoje je najsvestraniji pa uz skijanje i gitaru, piše pjesme, voli nogomet i naravno - jedrenje na dasci. Trener im je o malih nogu bio tata Amir Ljutić koji se sada ipak ‘ulovio‘ samo Zrinke pred kojom je nesumnjivo velika sportska karijera.

image

Sa 16 godina bila pobjednica u slalomu i veleslalomu na FIS children AlpeCimbra kupu (ex Topolino kup) i time postala neslužbena svjetska prvakinja U16 u obje tehnicke discipline.

TOM DUBRAVEC/CROPIX CROPIX
image

Zrinka sa sestrom Dorom i braćom Tvrtkom i Hrvojem

TOM DUBRAVEC/CROPIX CROPIX
image

Zrinka i mlađi brat Hrvoje često zasviraju zajedno gitaru

TOM DUBRAVEC/CROPIX CROPIX

‘‘Ima puno sportaša kojima su roditelji i treneri, no to nekada ne ispadne baš najbolja kombinacija. Ali za mene je moj tata kao trener najbolja opcija. Imamo jako dobar odnos i s nikim drugim ne bih mogla raditi kao s njim. Zbog našeg skijanja odrekao se vlastite karijere inženjera brodogradnje, radi sve što treba, trenira, vozi kombi pa čak i kuha i ja sam mu na toma jako zahvalna‘‘, ističe Ljutić.

image

Tvrtko, Amir i Zrinka Ljutić

RANKO SUVAR CROPIX
image

Leona Popović osvojila je drugo mjesto na slalomu u finskom Leviju, a Zrinka joj je bila najvatrenija navijačica

PRIVATNI ALBUM

Svestrana Zrinka koja je kao mala trenirala hip-hop, nogomet, rukomet, plivanje, džudo pa i gimnastiku sada je koncentrirana samo na skijanje i svoje dva hobija. Naime, osim gitare voli i fotografiju. Nedavno si je kupila malo ozbiljniji fotoaparat, sada je naručila novi objektiv i to onaj širokokutni, a najdraži motivi su joj priroda i trenutci koje lovi u dugim vožnjama s jednog skijališta na drugo.

Linker
28. travanj 2024 10:09