U britanskom veleposlanstvu

Britanska i hrvatska filmska elita: Svečano primanje za Mikea Downeya, kojeg je odlikovala kraljica Elizabeta

Brojni glumci, redatelji i producenti okupili su se na primanju u organizaciji Britanskog veleposlanstva u Zagrebu i Zagreb Film Festivala u čast Mikea Downeya.

Brojni predstavnici hrvatske filmske i kulturne zajednice okupili su se na primanju koje su organizirali Britansko veleposlanstvo u Zagrebu i Zagreb Film Festival u čast uključenja Mikea Downeya, britansko-irskog producenta s hrvatskom adresom, u Red Britanskog Carstva (O.B.E).

image

Mike Downey odlikovan je od kraljice Elizabete II.

SAMIR CERIC KOVACEVIC
image

Svečano primanje su organizirali Britansko veleposlanstvo u Zagrebu i Zagreb Film Festival

SAMIR CERIC KOVACEVIC

Mike Downey, koji je predsjednik Europske filmske akademije, visoko odlikovanje britanske kraljice Elizabete II. za poseban doprinos filmu dobio je prošle godine, a u rezidenciju britanskog veleposlanika došao je dan nakon primanja u dvorcu Windsor.

Druženjem redateljica i redatelja, glumica i glumaca, producenata, predstavnika Ministarstva kulture i medija te Grada Zagreba proslavila se duga i sjajna suradnja britanskih i hrvatskih kinematografija, i to u godini kada Britanija i Hrvatska obilježavaju 30 godina diplomatskih odnosa te samo dan prije početka novog, proljetnog izdanja Zagreb Film Festivala.

image

Rade Šerbedžija i Simon Thomas

SAMIR CERIC KOVACEVIC
image

Mike Downey i Zrinka Cvitešić

SAMIR CERIC KOVACEVIC

“U Red Britanskog Carstva Kraljica uvodi samo iznimne ljude, one koji su doista uložili i napravili nešto posebno dobro u svom poslu i time promovirali britansku umjetnost, znanost, kulturu ili humanitarni rad”, rekao je britanski veleposlanik Simon Thomas. “Mike Downey, koji svoj talent dijeli jednakom mjerom u Britaniji i u Hrvatskoj, na neki je način tako simbol snažne povezanosti i uzajamna poštovanja britanske i hrvatske kulture, filma i ljudi.”

image

Vinko Brešan, Renata Arar i Boris T. Matić

SAMIR CERIC KOVACEVIC
image

Ivana Roščić i Lana Barić

SAMIR CERIC KOVACEVIC
image

Mike Downey s partnericom Marijanom Pintar.

GORAN MEHKEK/CROPIX

Downey je 2000. godine osnovao nezavisnu produkcijsku kompaniju F&ME u Londonu. U svojoj karijeri surađivao je s piscima Jamesom Ellroyem i Günterom Grassom te redateljima poput Petera Greenewaya, Agnieszke Holland i Rajka Grlića u – dosad – 100 igranih filmova na kojima je radio. Downey je umjetnički savjetnik Zagreb Film Festivala, suosnivač Motovun Film festivala, a surađivao je i s Pulskim filmskim festivalom.

image

Iva Babić i Antonio Nuić

SAMIR CERIC KOVACEVIC
image

Rade Šerbedžija i Zrinka Cvitešić

SAMIR CERIC KOVACEVIC

U rezidenciji britanskog veleposlanika družili su se glumci Zrinka Cvitešić, Rade Šerbedžija, Lana Barić, Ivana Roščić, režiseri Vinko Brešan, Nenad Puhovski, Antonio Nuić te predstavnici British Councila, Ministarstva kulture i Grada Zagreba, direktor Sarajevo Film Festivala te brojni drugi koje veže predanost filmskoj umjetnosti.

image

Vjera Matković i Lana Barić

SAMIR CERIC KOVACEVIC
Linker
23. travanj 2024 20:07