CHRISTOPHE SIMON AFP
FILMSKI FESTIVAL

Cannes 76. put postaje središte prestižnog filmskog festivala: Otvara ga Johnny Deep

Počasni gost ovog 76. izdanja Filmskog festivala u Cannesu je Michael Douglas kojem će biti uručena počasna Zlatna palma tijekom ceremonije otvaranja koja počinje večeras u 19 sati, a festival traje sve do subote 27. svibnja.

Počasni gost ovog 76. izdanja Filmskog festivala u Cannesu je Michael Douglas kojem će biti uručena počasna Zlatna palma tijekom ceremonije otvaranja koja počinje večeras u 19 sati, a festival traje sve do subote 27. svibnja.

Svojom turističkom lokacijom na Francuskoj rivijeri i dugom poviješću, jedan je od najprestižnijih i najiščekivanijih fimskih festivala - Filmski festival u Cannesu. Glavna mu je lokacija kazalište "Lumiere" u Palači festivala i kongresa, a otvara ga film "Jeanne du Barry" francuske redateljice Maiwenn, u kojem Johnny Depp glumi kralja Luja XV. Upravo ta uloga bila je glavna tema dan prije početka festivala na konferenciji za novinare koju je održao glavni diretkor festivala u Cannesu, Thierry Fremaux.

image

Diretkor Filmskog festivala u Cannesu, Thierry Fremaux

CHRISTOPHE SIMON AFP

Naime, ovo je prvi Johnnyev film nakon prošlogodišnjeg suđenja za klevetu protiv bivše supruge Amber Heard. Unatoč tome što je on dobio suđenje, karijera u Hollywoodu počela mu je padati, ali ostali međunardoni producenti zainteresirani su za njega, poput već spomenute Maiwenn. Kritike na račun njega, direktora festivala ne zanimaju jer "u svom životu imam samo jedno pravilo a to je - sloboda mišljenja, sloboda govora i glume unutar zakonskih okvira" te ga on zanima kao glumac. Deep će tako na crvenom tepihu premijerne večeri u Cannesu predstaviti francusku dramu o monarhu iz 18. stoljeća koji se zaljubio u prostitutku.

Ove se godine 21 film natječe za Zlatnu palmu, najprestižniju nagradu festivala uz niz drugih nagrada u nekoliko kategorija. Glumica Chiara Mastroianni bit će voditeljica ceremonije otvaranja i dočekati žiri koji ove godine čine predsjednik žirija Ruben Östlund, redatelj i dvostruki dobitnik Zlatne palme za filmove "Kvadrat" i "Trokut tuge", uz redateljicu Juliju Ducournau, dobitnicu Zlatne palme za "Titane", redatelje Damiána Szifrona, Atiqa Rahimija, Rungana Nyoni, redateljicu Maryam Touzani, glumce Denisa Ménocheta i Paula Danoa te glumicu Brie Larson.

image

Švedski redatelj i predsjednik žirija 76. izdanja Filmskog festivala u Cannesu, američka glumica i članica žirija Brie Larson i francuska redateljica i članica žirija Julia Ducournau

LOIC VENANCE AFP

Počasni gost ceremonije otvaranja jest Michael Douglas. Njemu će biti uručena počasna Zlatna palma, u znak priznanja za njegovu briljantnu karijeru, kao i njegov angažman za film. Takvo priznanje Festival u Cannesu dodijelio je i Forestu Whitakeru, Agnès Varda, Jean-Pierreu Léaudu, Jodie Foster i Manoelu de Oliveiri. Od nedjelje do danas prikazivao se dosad neobjavljen dokumentarac Amine Mestari naziva "Michael Douglas, čudo od djeteta".

image

Michael Douglas, Američki glumac i počasni gost 76. Filmskog festivala u Cannesu

VALERY HACHE AFP

U natjecateljskom programu zastupljeno je kao i uvijek mnoštvo holivudskih zvijezda. Primjerice Natalie Portman i Julianne Moore u romantičnoj drami Todda Haynesa "May December", tu je i Scarlett Johansson u znanstvenofantastičnom filmu Wesa Andersona "Asteroid City". U "The Zone of Interest", drami Johathana Glazera o Holokaustu glumi pak njemačka glumica Sandra Hüller. Natječe se i francusko-senegalska redateljica Ramata-Toulaye Sy sa svojim dugometražnim prvijencem, "Banel & Adama", koji uključuje postavu amaterskih glumaca koji glume na pularu, jeziku koji se govori u području doline rijeke Senegalese, gdje je sniman film. Njemački redatelj i pobjednik Cannesa iz 1984. godine Wim Wenders 10. je put zastupljen u natjecateljskom programu i predstavit će svoj film "Savršeni dani" koji govori o čistaču WC-a u Tokiju.

image

Pješaci prolaze pored Palače festivala u Cannesu koja je glavno mjesto Festivala

PATRICIA MOREIRA AFP

Među ostalim istaknutim naslovima koji će u Cannesu imati svoju svjetsku premijeru, a da se ne natječu za Zlatnu palmu najnoviji je nastavak franšize o Indiani Jonesu, "Indiana Jones i kotač sudbine", kao i tri i pol satni film Martina Scorsesea "Killers of the Flower Moon", western kriminalistička drama koja se vrti oko ubojstava u indijanskom rezervatu 1920-ih, a zvijezde iz filma su Leonardo DiCaprio, Robert De Niro i nedavni dobitnik Oscara za glavnu ulogu u filmu "The Whale", Brendan Fraser. Tu je i western film "Strange Way of Life" u kojem glume Ethan Hawke i Pedro Pascal, a film "Zbogom Julia" redatelja Mohameda Kordofanija bit će prvi film iz Sudana koji će premijerno biti prikazan u Cannesu.

image

Golemi poster filma koji će premijerno biti prikazan na Festivalu "Indiana Jones i kotač sudbine" izložen ispred hotela Carlton u Cannesu

PATRICIA DE MELO MOREIRA AFP

Hrvatska kinematografija bit će predstavljena dvama naslovima koji će biti prikazani u okviru paralelnog kanskog programa Tjedan kritike. Riječ je o kratkom igranom filmu "Prava istina priče o šori" u režiji Andree Slaviček i srpskoj drami "Sram" Vladimira Perišića nastaloj u koprodukciji Francuske, Luksemburga i Hrvatske.

image

Zaposlenik postavlja dio crvenog tepiha, uoči ceremonije otvaranja 76. izdanja Cannes Film Festivala

PATRICIA MOREIRA AFP

Događaji na crvenom tepihu, konferencije za medije, videopozivi i službeni događaji prenosit će se na francuskom i engleskom jeziku na France.tv, Culturebox, Brut. Cannes, YouTubeu kao i na službenoj stranici Festivala u Cannesu.

image

Fotografi na crvenom tepihu bilježe posljednje trenutke pripreme za početak Festivala

ANTONIN THUILLIER AFP
Linker
26. travanj 2024 22:50