NIJE MOGLO BOLJE

Crveni tepih za hrvatsku ekipu! Svjetska premijera ‘Garbure‘ u San Sebastianu

Debitantski film Josipa Žuvana oduševio je gledatelje u Španjolskoj, koji su ga nakon projekcije nagradili reakcijom za pamćenje.

Nakon godina razvoja, mijenjanja formata, odustajanja, odrastanja, letargije, palamuđenja, držanja mitinga na tulumima, emocionalnog (ne)sazrijevanja, komercijalnih poslova, globalne pandemije, postprodukcije, početka izglednoj trećeg svjetskog rata, došao je red na ovo. Dovoljno je za reć’ da je prva srednjemetražna verzija napisana 2008. kada su se glavni glumci filma rodili. Na kraju se “Evo sa’ ću” pretvorio u 14 godina. Ali dočekali smo i svjetsku premijeru "Garbure" u San Sebastianu, kaže redatelj Josp Žuvan.

Njegova obiteljska humorna drama prikazana je pretposljednjeg dana jubilarnog 70. fimskog festivala, koji su svojim dolascima obilježiil Penelope Cruz, Juliette Binoche, Liam Neeson, Diane Krueger..., a 34-godišnji redatelj Josip Žuvan za svoj je prvi crveni tepih odabrao odijelo Ivice Klarića.

"Svjetska premijera u San Sebastianu je zaista jedan poseban doživljaj. Nakon projekcije je bio razgovor s ekipom, glumci i redatelj su odgovarali na mnoga pitanja, publika je bila nevjerojatno zainteresirana. Atmosfera je bila sjajna, sve skupa nezaboravan doživljaj", kaže producent filma Damir Terešak (Maxima film) nakon svečane svjetske premijere filma "Garbura", koja se održala u petak, u 22.30 sati, u dvorani Kursaal.

"Reakcije su bile genijalne. Smijali su se na šale u prvoj polovici filma, a kada je film dobio malo ozbiljniju notu, u dvorani se čuo i plač, atmosfera je bila emotivno nabijena. A dobili smo aplauz koji je potrajao otpočetka sve do kraja odjavne špice. Uoči projekcije sam strahovao kako će neke stvari izgubiti u prijevodu, ali očito su svi razumjeli baš sve. Priča je očito univerzalna i razumljiva", kaže Žuvan koji je posebno ponosan na svoje mlade glumce, 14-godišnjeg Franka Floigla i njegovog vršnjaka Maura Ercegovića Gracina.

"Bilo je puno mladih njihove generacije, prilazili su im poslije projekcije, pričali su s njima, vidjelo se da su se baš povezali," nastavlja Žuvan.

image

Snimatelj Tomislav Sutlar, producent Damir Terešak, redatelj Josip Žuvan, koproducentica Nikolina Vučetić Zečević, glumci Franko Floigl i Mauro Ercegović Gracin i izvršna producentica Ana Grbac

HAVC

Osim producenta Damira Terešaka, redatelja i scenarista Josipa Žuvana te glumaca Franka Floigla i Maura Ercegovića Gracina, od filmske ekipe, premijeri su nazočili i direktor fotografije Tomislav Sutlar, izvršna producentica Ana Grbac i koproducentica Nikolina Vučetić Zečević (Biberche productions), te hrvatska veleposlanica u Španjolskoj, Nives Malenica.

Garbura je zatvorila natjecateljski program Novi redatelji, posvećen prvim i drugim filmovima autora iz cijeloga svijeta. U sklopu programa prikazalo se 12 naslova koji će se natjecati za nagradu Kutxabank-New Directors Award u vrijednosti od 50.000 eura te za nagradu TCM Youth Award koju najboljem filmu dodjeljuje žiri sastavljen od 150 studenata (18 do 25 godina).

image

Producenti Nikolina Vučetić Zečević i Damir Terešak, glumciFranko Floigl i Mauro Ercegović Gracin, redatelje Josip Žuvan i veleposlanica Nives Malenica

HAVC

"Garbura" je priča o dvanaestogodišnjacima koji žive kao prvi susjedi, kuća do kuće u makadamskom naselju. Antonio i Nikola zabavljaju se paljenjem karabita te sve to snimaju i stavljaju na internet nadajući se da će imati milijunske preglede poput drugih Youtubera. Njihove obitelji su, pak, u dugogodišnjoj su svađi i ni jednima ni drugima nije drago što se dječaci međusobno druže. Nikolina baka Ivka odbija dati potpis za asfaltiranje makadamske ceste jer ne želi da i "gornja kuća", gdje žive Antonio, njegova mama Ines i djed Vlado, dobije pristup kanalizaciji.

Riječ je dugometražnom igranom prvijencu redatelja i scenarista Josipa Žuvana. Uloge u filmu nose Franko Floigl, Mauro Ercegović Gracin, Ljubomir Bandović, Marija Škaričić, Ivana Roščić, Asja Jovanović i Zdenko Jelčić.

Film je nastao u produkciji Maxima filma (Hrvatska) i koprodukciji Biberche productions (Srbija) uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Filmskog centra Srbije, MEDIA-e, EURIMAGES-a i HRT-a.

Međunarodni filmski festival u San Sebastianu je prema Međunarodnom savezu udruženja filmskih producenata (FIAPF) svrstan u A kategoriju festivala. Festival, koji ove godine slavi svoje 70. izdanje, ima posebnu povijesnu vrijednost u svjetskoj kinematografiji jer je ugostio niz važnih događaja poput međunarodne premijere filma "Vrtoglavica" Alfreda Hitchcocka kao i europske premijere "Ratova zvijezda". To je ujedno i festival koji je značajno obilježio i unaprijedio karijere brojnih filmaša poput Fancisa Forda Coppole, Bong Joon-hoa te Pedra Almodóvara.

image

Ekipa filma

HAVC
Linker
19. travanj 2024 09:10