Problem pretilosti

Drugi posjet Zagrebu: Sanja Musić Milanović dočekala španjolsku kraljicu Letiziju

Uz Sanju Musić Milanović stajala je španjolska kraljica Letizia za koju je ovo drugi službeni posjet Hrvatskoj.

U Zagrebu se održava Samit supružnika europskih čelnika na temu prevencije debljine u djece, u organizaciji Ureda Predsjednika Republike Hrvatske i Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije. Jedna od domaćica Samita je Sanja Musić Milanović koja je među ostalim sudionicima dočekala i španjolsku kraljicu Letiziju.

Debljina kod djece jedan od najvećih zdravstvenih problema današnjice, a cilj Samita je pronaći rješenja i postaviti temelje kojima će se zaustaviti rast pretilosti kod djece. O tom problemu su supruga hrvatskog predsjednika i španjolska kraljica razgovarale i tijekom njezinog prošlogodišnjeg posjeta Hrvatskoj. Naime, španjolski kraljevski par, kralj Filip IV. i Letizia u prvi službeni posjet Hrvatskoj došli su u studenom prošle godine, a ovom prilikom Letizia je u Zagreb doputovala bez supruga.

image
VANESA PANDŽIĆ/CROPIX CROPIX

Kraljica Letizia je bivša novinarka i španjolska kraljica svakim pojavljivanjem oduševljava svojim modnim izborima, pa je i ovom prilikom bila na visokoj stilskoj razini. Sanja Musić Milanović odabrala je ljubičasto odijelo s dugim sakoom, dok je kraljica Letizia nosila komplet bluze i suknje pencil kroja u pastelnoj nijansi, a look je "začinila" s modnim dodacima u uzorku zmijske kože. Kao sve sudionice Samita, dame su nosile okrugli broš.

image
VANESA PANDŽIĆ/CROPIX CROPIX

"Svaki indikator pokazuje da je pretilost i simptom nejednakosti", kazala je Letizia i naglasila osjetljivost siromašnijih zajednica koje nemaju pristup zdravoj hrani te problem kemikalija koje utječu na endokrini sustav i crijevnu mikrobiotu. Da pretilost nije estetski već zdravstveni problem, istaknula je i supruga predsjednika Zorana Milanovića. Na Samitu je predviđeno i donošenje Zagrebačke deklaracije u kojoj se poziva na uspostavu novog Europskog centra Svjetske zdravstvene organizacije za prevenciju debljine u djece.

Linker
25. travanj 2024 07:37