filmski festival

Filmom 'Gol među vukovima' otvoren 11. Festival tolerancije

U zagrebačkom kinu Europa jučer je otvoren 11. Festival tolerancije. Na svečanom otvorenju prikazan je film "Gol među vukovima" koji prikazuje pokušaje skupine zarobljenika u nacističkom logoru da spase trogodišnje dijete.

Ostvarenja koja će se do 14. travnja prikazivati u Zagrebu pokrivaju cijeli niz tema - od jačanja fašizma, negiranja holokausta, povećanja predrasuda prema izbjeglicama, kršenjima prava žena i homoseksualnih osoba. A iako se filmovi koji se prikazuju na festivalu tematski razlikuju, svi imaju nešto zajedničko - pokušavaju potaknuti gledatelja da promišljaju svijet i svoje postupke, kako se tragedije iz prošlosti ne bi ponovile.

Davor Matota/Hanza Media
Sara Lustig i Tamara Garbajs

Davor Matota/Hanza Media
Vinko Brešan, Sandra Botica Brešan i Anita Malenica

Davor Matota/Hanza Media
Martina Bienenfeld i Branko Lustig i supruga Mirjana

Davor Matota/Hanza Media
Nataša Popović, Branko Lustig i talijanski veleposlanik Adriano Chiodi Cianfarani

"Uvijek govorim kako se fašizam ne smije ponoviti, no ne znam jesam li prikazao mladim ljudima što je to što se nikada više ne smije dogoditi, no filmovi govore upravo o tome i svatko si tu poruku mora usaditi u glavu", izjavio je Branko Lustig, predsjednik i osnivač Festivala tolerancije.

Davor Matota/Hanza Media
Branko Lustig i Milan Bandić

Također, u okviru popratnog programa prošli otvorena je izložba Arika Braurera u Muzeju za umjetnost i obrt, na kojoj se taj svestrani austrijski umjetnik predstavio ilustracijama za liturgijsku knjigu hagadu. Održat će se i festivalski market na kojemu će se predstaviti barcelonski Human Rights Film festival, jedan od najstarijih festivala o ljudskim pravima u Europi, a posjetitelji festivala moći će saznati i sve o povijesti Židovskog muzeja iz Beča, prvog takvog u Europi.

Davor Matota/Hanza Media
Glumica Ivona Kundert

Davor Matota/Hanza Media
Tony Navaro i Jose Prieto

Festival se održava na nekoliko lokacija u Zagrebu - u Kulturno-informativnom centru te kinima Europa i Tuškanac, a ulaz na sva festivalska događanja tradicionalno je besplatan, a cijeli program pogledajte na web stranicama festivala.

Linker
17. travanj 2024 21:59