kompanija se brani

Gruzijska šahovska ikona tuži Netflix zbog ‘Daminog gambita‘: Traži pet milijuna dolara odštete i uklanjanje sporne rečenice

Nona Gaprindašvili tvrdi da je pogrešno portretirana u jednoj od najgledanijih serija na Netflixu u 2020.

Gruzijska šahovska ikona Nona Gaprindašvili tužila je platformu Netflix, rekavši da je netočno portretirana u njihovoj seriji "Damin gambit", piše u petak BBC. Slučaj se odnosi na dio u zadnjoj epizodi u kojem se kaže da Gaprindašvili, koja sada ima 80 godina, nikad nije igrala natjecateljski šah protiv muškaraca.

Dokumenti međutim pokazuju da je ona do 1968., godine na koju se epizoda odnosi, igrala protiv najmanje 59 muških šahista. Netflix pak kaže da tužba nema "nikakvu vrijednost".

Kompanija ističe da visoko cijeni Gaprindašvili i njezinu karijeru, ali da će se žestoko braniti u tom slučaju.

Serija "Damin gambit" temelji se na djelu iz 1983. Waltera Tervisa i fokusira je na fikcionalnu šahisticu Beth Harmon, koju glumi Anya Taylor-Joy. Serija je izašla prošle godine i postigla golem uspjeh.

image
Anya Taylor-Joy u seriji 'Kraljev gambit' igra Beth Harmon, šahovsko čudo od djeteta.
NETFLIX/EVERETT/PROFIMEDIA

Čitajte i: U kratkom je vremenu zaludjela svijet i popularizirala sport ‘rezerviran‘ za muškarce

U zadnjoj epizodi, komentator spominje Gaprindašvili kada opisuje Harmon i kaže: "Jedina neobična stvar o njoj, doista, jest njezin spol. Pa čak i to nije jedinstveno u Rusiji. Postoji Nona Gaprindašvili, ona je svjetska prvakinja ali nikad nije igrala protiv muškaraca".

Namjerno lagali?

U tužbi se kaže da je "Netflix drsko i namjerno lagao o postignućima Gaprindašvili zbog jeftinog i ciničnog razloga, da bi 'pojačao dramu', učinivši da izgleda da je njegova fikcionalna junakinja uspjela učiniti što nijedna žena nije, uključujući Gaprindašvili".

Rođena 1941. u gruzijskom gradu Zugdidiju, Gaprindašvili je počela igrati šah u dobi od 13 godina, postala ženska prvakinja svijeta s 20 i prva žena koja je dobila naslov velemajstorice, stoji u tužbi.

Čitajte i: ‘Damin gambit’ na hrvatski način! Ena Cvitan turnire osvaja od djetinjstva

"Do 1968," nastavlja se, Gaprindašvili "se natjecala protiv najmanje 59 muških šahista (28 od njih simultano), uključivo protiv velemajstora tog doba", primjerice Borisa Spaskog, Dragoljuba Velimirovića i Bojana Kurajice.

Gaprindašvili, koja danas živi u Tbilisiju, traži 5 milijuna dolara odštete i uklanjanje sporne izjave da nikad nije igrala protiv muškaraca.

Linker
13. kolovoz 2022 23:29